Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0731–328

1965. július 31-én született Joanne Kathleen Rowling, angol író, a Harry Potter-sorozat írója. 1997-ben adták ki az első Harry Potter-regényét, amely hamarosan világsiker lett a könyv folytatásaival együtt. A Harry Potter-történetekből 2001 és 2011 között 8 filmet készítettek, melyek számos Oscar-díj, BAFTA-díj és MTV Movie Awards jelölést és néhány BAFTA-díj és MTV Movie Awards díjat hoztak a készítőiknek, valamint a címszereplő, Harry Potter alakítójának? Ki ő?

Joanne Kathleen Rowling

1914. július 31-én született Louis de Funès, francia komikus, színész. Első nagy sikerét A Horgász a pácban című vígjátékban aratta, majd a Fantomas-filmekben láthattuk Jean Marais partnereként. Összesen hét filmet forgatott a Csendőr sorozatban, amelyekben a címszereplőt játszotta. Mi volt a csendőr neve a sorozatban?

Louis de Funès

1935. július 31-én született Antal Imre, Erkel Ferenc-díjas magyar zenész, televíziós személyiség, színész, humorista, érdemes művész. Sikeres zenei pályafutása után első nagy sikerét a Halló fiúk, halló lányok! műsorvezetőjeként aratta. Ezt követően a szilveszteri műsorok, Ki mit tud?-ok, Röpülj pávák és a Szeszélyes évszakok című műsor emblematikus műsorvezetője lett. Több filmszerepet is játszott – legjelentősebb alakítása Dániel Ede a Bors című sorozatban. Melyik hangszer művésze volt Antal Imre?

Antal Imre

1956. július 31-én született Michael Biehn, amerikai színész. Olyan filmek által lett közismert, mint A bolygó neve: Halál, A mélység titka, a Tombstone – A halott város és A szikla. Az egyik első és legismertebb alakítása Kyle Reese az 1984-ben bemutatott, James Cameron által rendezett sci-fi akciófilben, melyben partnerei Arnold Schwarzenegger és Linda Hamilton voltak. Mi a film címe?

Michael Biehn

1962. július 31-én született Wesley Snipes, amerikai színész, filmproducer és harcművész. Ismertebb filmjei közé tartozik a New Jack City, a Zsákolj, ha tudsz!, Az 57-es utas, A pusztító, az Életre-halálra, a Penge-trilógia és a The Expendables – A feláldozhatók 3. Snipes gyermekkora óta gyakorolja a harcművészeteket, járatos többek között hapkidoban és capoeirában is. Honnét származik a capoeira harcművészet?

Wesley Snipes

1955. július 31-én született Joshi Bharat, műsorvezető, médiaszemélyiség, sorselemző, bábszínész. 1980 óta Magyarországon él. A TV2-n a nevét viselő délutáni talkshow-t vezette, majd a FEM3 csatornán látható Gombos Edinával közös műsora, az Edina és Joshi. Feltűnt a TV2 Mokka című műsorában is. Honnét származik Joshi Bharat?

Joshi Bharat

1941. július 31-én született a képen látható EMeRTon-díjas magyar zeneszerző, énekes a hazai könnyűzenei élet meghatározó alakja. Szerzőként és előadóként egyaránt sikeres volt. Zeneszerzőként olyan dalok fűződnek a nevéhez, mint az Annyi arc ismerős, a Gedeon bácsi, a Felmegyek hozzád, az Almát eszem vagy a Nincsen olyan ember. Ki ő?

Payer András

1909. július 31-én született Halassy Olivér, vízilabdázó olimpiai- és Európa-bajnok, úszó Európa-bajnok. Tagja volt 1931-ben a párizsi, 1934-ben a magdeburgi és 1938-ban a londoni Európa-bajnokságot nyert vízilabda csapatnak. 1928-ban az amszterdami olimpián második, 1932-ben a Los Angeles-i olimpián az aranyérmet megszerző vízilabdacsapat tagja, amellyel 1936-ban megvédte a címét. Hol rendezték 1936-ban az olimpiát?

Halassy Olivér

1964. július 31-én született a képen látható holland-német popénekesnő. Eredeti neve: Caroline Catharina Müller, beceneve: Caro. Az 1980-as évek második felének egyik legnépszerűbb európai popénekesnője volt olyan slágereknek köszönhetően, mint az I Can Lose My Heart Tonight, a Heartbreak Hotel, a Heaven and Hell, a Soul Survivor vagy az Are You Man Enough? Ki ő?

C. C. Catch

1944. július 31-én született Geraldine Chaplin, amerikai színésznő. Édesapja a filmtörténet legendás alakja, Charlie Chaplin. Életművében kiemelt helyet foglalnak el egykori élettársával, Carlos Saura, spanyol filmrendezővel közös alkotásai, de a filmtörténet számos más kiválóságával is dolgozott együtt. Egyik első szerepe Tonya Gromeko a Doktor Zsivágó című, 1965-ben bemutatott amerikai filmdrámában tette ismertté. Kinek a Nobel-díjas regénye alapján készült a film?

Geraldine Chaplin