Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0802 – 177

1922. augusztus 2-án született a képen látható, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. Ikon- és portréfestő. Ki ő?

Agárdy Gábor

1925. augusztus 2-án született a képen látható EMeRTon-díjas magyar énekes. A magyar tánczene egyik jelentős alakja volt, akárcsak felesége, Záray Márta. A Járom az utam, macskaköves utam, a Homokóra és a Köszönet a boldog évekért című dalok előadója. Ki ő?

Vámosi János

1932. augusztus 2-án született a képen látható többszörös Golden Globe-díjas, BAFTA- és Emmy-díjas ír származású brit színész Az 1962-ben készült, hétszeres Oscar-díjas Arábiai Lawrence című film főszerepe tette híressé, de több mint ötvenéves pályafutása alatt változatos szerepek tucatjaiban tűnt fel. Ki ő?

Peter O'Toole

1934. augusztus 2-án született Maár Gyula, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró. Minden filmjét finom, mély intelligencia, ironikus humor és az élet mulandóságát érző szomorúság szőtte át. Felesége a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész volt. Ki ő?

Maár Gyula 

Törőcsik Mari

1949. augusztus 2-án született Farkas Bertalan, vadászpilóta, űrkutató, űrhajós, eszperantista, akinek az Interkozmosz program keretében nyílt lehetősége az első magyarként a világűrbe jutni. Farkas Bertalan és szovjet parancsnoka 1980. május 26-ától 1980. június 3-ig tartó küldetésük során a Szojuz–36 űrhajóval hozzákapcsolódtak a Szaljut–6 űrállomáshoz, majd a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén tértek vissza a Földre. Ki volt a küldetés parancsnoka?

Farkas Bertalan

 Valerij Kubaszov

1952. augusztus 2-án született Alain Giresse, Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes francia labdarúgó, középpályás, majd edző. Hathatós közreműködésével az 1984-es labdarúgó-Európa-bajnokságon aratott győzelmével Franciaország válogatottja az első rangos nemzetközi trófeáját szerezte meg. Ki volt Giresse társa a középpályán, aki a válogatott vezéregyénisége és csapatkapitánya volt?

Alain Giresse

Michel Platini

1973. augusztus 2-án született a képen látható magyar színésznő. 1976-tól gyermekszínészként játszott több gyermekfilmben. Az Írtam a bátyámnak egy dalt című dallal részt vett az 1981-es Táncdalfesztiválon, majd 1982-ben a Moncsicsi című dallal lett népszerű. A színházi munkái mellett számos filmben és televíziós produkcióban is szerepelt, szereplője volt az Égigérő fű című filmnek, a Szomszédok című teleregénynek és a Barátok közt című televíziós sorozatnak is. Ki ő?

Ullmann Mónika 

1975. augusztus 2-án született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó. A Kemény Dénes vezette legendás "Aranycsapat" tagja. Beceneve: Papesz. Ki ő?

Molnár Tamás

1977. augusztus 2-án született Edward Furlong, amerikai színész, zenész. A szakmai áttörést és világhírnevet a fiatal John Connor szerepe hozta meg számára az 1991-es Terminátor 2. – Az ítélet napja című filmben, Arnold Schwarzenegger társaként. Másik jelentős alakítása az Amerikai História X című, 1998-ban bemutatott amerikai filmdráma egyik főszerepe. Ki a film másik főszereplője?

Edward Furlong

Edward Norton

1962. augusztus 2-án született Alapi István, Artisjus és Fonogram díjas magyar előadóművész, gitáros, zeneszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő személyisége. 1987-től két év megszakítással az Edda Művek tagja. 1992-ben hívták életre Demeter György és Vértes Attila rövid életű szólóénekes duójukat, mögöttük szólógitáron Alapi István játszott. Mi volt a formáció neve?

Alapi István