Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0804 – 179

1884. augusztus 4-én született Balázs Béla, Kossuth-díjas magyar író, költő, színész, filmesztéta, filmrendező, kritikus, filmfőiskolai tanár. Az ő szövegkönyvéből készült a Kékszakállú herceg vára című opera és A fából faragott királyfi című balett. Ki a zeneszerzője e műveknek?

Balázs Béla

1896. augusztus 4-én született Lengyel József, Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, költő. Kommunistaként a Szovjetunióba emigrált, ahol 1938-ban letartóztatták, elítélték, és 1955-ig kisebb megszakításokkal különböző Gulag munkatáborokban raboskodott, illetőleg Szibériába száműzték. Ezután tért vissza Magyarországra. Szibériai élmények alapján született az Igéző című kisregénye, melyből Szinetár Miklós készített tévéfilmet. Címszereplője a képen látható színész. Ki ő?

Lengyel József

Avar István

1948. augusztus 4-én született a képen látható magyar előadóművész, dalszerző, „daltulajdonos”, énekes, gitáros, eszperantista. 1967-ben „Karrier” című dalával 2. helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként emlegették. Ki ő?

Dinnyés József

1954. augusztus 4-én született Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Egyik legismertebb, Bacsó Péter által rendezett filmjében játszott főszerep adott lehetőséget arra, hogy édesanyja, Dévay Camilla színésznő a filmbeli hősnőhöz hasionló tragikus sorsát - osztályidegenként kitelepítés az 1950-es években - eljátszhassa. Melyik filmről van szó?

Udvaros Dorottya

1955. augusztus 4-én született a képen látható Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész, forgatókönyvíró, filmrendező, drámaíró és énekes. Az 1995-ös Pengeélen című filmmel lett világhírű, melynek szereplője, rendezője és forgatókönyvírója is volt, és amelyért Oscar-díjat kapott legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. Emellett játszott a Lángoló jég, az Armageddon, a Szörnyek keringője, a Kegyetlen bánásmód, az Igazából szerelem, az Anyámon a tanárom és a Törtetők című filmekben is. A színészet mellett énekesként és zenészként is kipróbálta magát. Ki ő?

Billy Bob Thornton

 

1970. augusztus 4-én született a képen látható magyar énekes, zenész, dalszerző, szövegíró, a Jack Jack zenekar énekese, a negyedik, ötödik és hatodik Megasztár-széria zsűrijének tagja. Ki ő?

Mester Tamás

1901. augusztus 4-én született a képen látható amerikai dzsessztrombitás, énekes, zenekarvezető, a dzsessztörténet egyik legnagyobb és legismertebb alakja. Egyedi előadásmódjában számos dal vált slágerré, köztük a Do You Know What It Means To Miss New Orleans és a What a Wonderful World. Ki ő?

Louis Armstrong

1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg. A második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól hazája diplomáciai mentességét felhasználva. 1945 januárjában a Vörös Hadsereg fogságba vetette, ahol ismeretlen időpontban és körülmények között meghalt. Melyik ország diplomatája volt Raoul Wallenberg?

Raoul Wallenberg

1961. augusztus 4-én született Barack Obama, amerikai jogász és politikus, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke 2009. január 20. és 2017. január 20-a között. A Demokrata Párt színeiben ő lett az ország első színes bőrű elnöke. Barack Obama a hawaii Honoluluban született az angol felmenőkkel rendelkező édesanyja és a kelet-afrikai édesapja gyermekeként. Melyik országból származik idősebb Barack Obama?

Barack Obama

1981. augusztus 4-én született Megán, születési nevén Rachel Meghan Markle, 2018 óta a brit királyi család, a Windsor-ház tagja Henrik sussexi herceg feleségeként. Két gyermek, Archie Harrison és Lilibet Diana édesanyja. Mi volt Megán foglalkozása a házassága előtt?

Meghan Markle