Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0805 – 180

1987. augusztus 5-én született Fluor Tomi, magyar rapper, médiaszemélyiség. Zenéjében eleinte az underground hiphop dominált, majd 2010-től a populárisabb irányba fordulva a Mizu című dallal vált széles körben ismertté. A 2014-ben Diazzal ketten alapított együtteséhez olyan slágerek fűződnek, mint a Rakpart, az Apuveddmeg, az Emlékszem, Sopronban vagy a Nem olyan lány. Mi az együttes neve?

Fluor Tomi

1952. augusztus 5-én született a képen látható, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, edző. Az 1972-es olimpián ezüstérmet, 1976-ban, Montrealban olimpiai bajnoki címet szerzett. A moszkvai olimpián bronzérmes lett. Az aktív sportolástól 1989-ben vonult vissza. 2000-ben beválasztották az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. Ki ő?

Faragó Tamás

1681. augusztus 5-én született Vitus Bering, dán származású tengerész, felfedező, hidrográfus, tengeri utazó, az orosz haditengerészet kapitány-parancsnoka, a 18. század első felének egyik legjelentősebb földrajzi felfedezője. Emlékét számos földrajzi név őrzi, többek között a Bering-tenger. Hol található a Bering-tenger?

Vitus Bering

1963. augusztus 5-én született Mark Strong, angol színész. Eleinte főleg sorozatokban szerepelt, majd Jane Austen regényadaptációjában, az Emmában, a Focilázban, a Twist Oliverben és a Kódjátszmában is. A Revolver, a Spíler és a Sherlock Holmes című filmekben együtt dolgozott A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és a Blöff világhírű rendezőjével. Ki a rendező?

Mark Strong

Guy Ritchie

1844. augusztus 5-én született Ilja Repin, világhírű orosz festő. Művei mély lelki átélésről és szociális érzékenységről tanúskodnak. Késői képeivel új stílust teremtett, ami miatt halála után a Szovjetunióban különösen nagy tisztelet övezte. Melyik stílus képviselője Repin?

Ilja Repin

Repin: Hajóvontatók a Volgán

1979. augusztus 5-én született a képen látható magyar műsorvezető, rapper, dalszövegíró. Az RTL klub Való Világ című valóságshow-ban tűnt fel 2002-ben, majd műsorvezetőként, színészként és rapperként folytatta pályafutását. Ki ő?

Majoros Péter

1962. augusztus 5-én született Patrick Ewing Sr., jamaicai-amerikai kosárlabdaedző és egykori profi játékos. Játékospályafutása nagy részében a kétszeres NBA bajnok New York Knicks centereként szerepelt. Két olimpián aranyérmet nyert csapatával, 1984-ben Los Angelesben, és 1992-ben. Hol?

Patrick Ewing Sr.

1850. augusztus 5-én született a képen látható francia író. A modern novella egyik atyjaként, a tömör és a lényegre törő stílus mestereként tartják számon. Műveiben figyelemre méltó realizmusa, ugyanakkor megjelenik a fantasztikum és a pesszimizmus is. Regényei: Egy asszony élete, A szépfiú, Mont-Oriol, Péter és János, Erős, mint a halál, Az ember szíve. Ki ő?

Guy de Maupassant

1948. augusztus 5-én született Ray Clemence, angol válogatott labdarúgókapus, edző. 1968-tól 1981-ig 470 mérkőzésen keresztül védte a Liverpool kapuját. 1972 és 1983 között 61 alkalommal szerepelt az angol válogatottban. Pálya- és vetélytársa a válogatott kapujában az angol labdarúgás történetének egyik legkiemelkedőbb kapusa. A mai napig is ő tartja 125 szereplésével az angol válogatottsági rekordot. Ki ő?

Ray Clemence

Peter Shilton

1930. augusztus 5-én született a képen látható amerikai űrhajós, az első ember, aki egy idegen égitestre, a Holdra tette a lábát 1969. július 20-án. Ki ő?

Neil Armstrong