Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0807 – 182

1958. augusztus 7-én született a képen látható angol énekes, dalszerző és zenei producer, aki az Iron Maiden nevű brit heavy metal együttes frontembereként vált világszerte ismertté. Ki ő?

Bruce Dickinson

1934. augusztus 7-én született Simó Sándor, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, író, forgatókönyvíró és producer. Fontosabb filmjei: Szemüvegesek, A legszebb férfikor, Isten veletek, barátaim!, Apám néhány boldog éve, Franciska vasárnapjai, Viadukt. Utóbbi film a Matuska Szilveszter által elkövetett merényletet, egy vasúti híd felrobbantásával okozott tömegszerencsétlenséget dolgozza fel. Melyik település közelében történt a merénylet?

Simó Sándor

1560. augusztus 7-én született a képen látható magyar grófnő. Alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik, amelyek mára úgy váltak világszerte ismertté, mint a vámpírszerű borzalmak egyik jelképe. Valószínűleg birtokainak elkobzása volt az ellene felhozott hamis és koncepciós vádak indítéka. Elfogták, és a tárgyalására várva fogságban halt meg. Ki ő?

Báthori Erzsébet

1975. augusztus 7-én született a képen látható Oscar- és Golden Globe-díjas dél-afrikai születésű amerikai színésznő, filmproducer. Olyan alkotásokban szerepelhetett, mint Az ördög ügyvédje, az Árvák hercege és A rém, amelyért 2003-ban Golden Globe- és Oscar-díjat kapott. Az utóbbi években feltűnt Az olasz melóban, a Mad Maxben és a Halálos iramban nyolcadik részében. Ki ő?

Charlize Theron

1960. augusztus 7-én született a képen látható amerikai színész, forgatókönyvíró, rendező, producer, regényíró és énekes-dalszerző. Legismertebb alakítása az FBI-ügynök Fox Mulder az X-akták című sci-fi-sorozatban, illetve az író Hank Moody a Kaliforgia című drámasorozatban. Ki ő?

David Duchovny

1876. augusztus 7-én született Mata Hari, eredeti nevén: Margaretha Geertruida Zelle, fríz származású holland bártáncosnő, akit a francia hadbíróság 1917-ben a Német Birodalom javára végzett kémkedés vádjában bűnösnek talált és kivégeztetett. 2001-ben rehabilitálták. Hollandián kívül hol élnek még nagyobb számban frízek?

Mata Hari

1912. augusztus 7-én született Beamter Jenő, becenevén Bubi, magyar dzsessz-zenész, zeneszerző, zenetanár. A magyar szvingzene egyik legendás figurája volt. Játszott szinte az összes mulatóban, és szinte mindenkivel. Melyik hangszer virtuóza volt?

Beamter Jenő

1930. augusztus 7-én született Eugene K. Balon, csehszlovákiai születésű, lengyel származású kanadai ichthiológus és természettudományi író. Mivel foglalkozik az ichthiológia tudománya?

Eugene K. Balon

1911. augusztus 7-én született a képen látható Széchenyi-díjas tudós, politikai fogoly. Nemzetközileg kimagasló, hazai viszonylatban pedig a 20. században a legnagyobb demokrata politikai gondolkodó, 1956-ban a Harmadik Nagy Imre-kormány – a szovjet megszállás után helyén kitartó, s a megszállás ellen tiltakozó – államminisztere. Ki ő?

Bibó István

1932. augusztus 7-én született Abebe Bikila, kétszeres olimpiai bajnok maratonfutó, a táv kétszeres világrekordere, az első színes bőrű afrikai olimpiai győztes. 1960-ban, a római olimpián mezítláb futotta végig a maratoni távot és világcsúccsal nyert, majd négy évvel később megismételte sikerét. Melyik ország színeiben versenyzett Abebe Bikila?

Abebe Bikila