Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0808 – 183

1984. augusztus 8-án született a képen látható, SEAT León Európa-kupa és többszörös túraautó-világbajnoki futamgyőztes magyar autóversenyző. A túraautó-világbajnokság első magyar résztvevője, 2012 és 2015 privát bajnoka és 2017-es ezüstérmese, valamint a 2019-es túraautó-világkupa győztese. Ki ő?

Michelisz Norbert

1961. augusztus 8-án született David Howell Evans, közismertebb becenevén The Edge, angol származású zenész, gitáros, billentyűs, énekes. A világ egyik legnépszerűbb zenekarának számító együttes alapító tagja Paul Hewson (művésznevén Bono) énekes, Adam Clayton basszusgitáros és Larry Mullen Jr. dobos társaságában. Mi a zenekar neve?

The Edge

1926. augusztus 8-án született Országh Lili, magyar festő, grafikus, bábtervező. Művészetére a mitikus jelképek, a tudat alól feltörő ősi formák nonfigurativ megjelenítése jellemző. Visszatérő motívumai az ősi, történelmi múlt, a letűnt kultúrák tárgyi-szellemi maradványai, töredékei, az enyészetté vált, fényes múltat idéző romvárosok, és a bezártságot, a magányt, a félelmet idéző falak. Milyen stílusban alkotott?

Országh Lili

Országh Lili

1937. augusztus 8-án született a képen látható, kétszeres Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer. Fontosabb filmjei: Kis nagy ember, Pillangó, Az elnök emberei, Maraton életre-halálra, Kramer kontra Kramer, Aranyoskám, Esőember, Vírus. Amikor a farok csóválja…, A gömb. Ki ő?

Dustin Hoffman

1790. augusztus 8-án született Kölcsey Ferenc, magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a Kisfaludy Társaság alapító tagja, a nemzeti himnusz költője. Egyik legtöbbet idézett prózai műve a Parainesis Kölcsey Kálmánhoz (1837), amely egy modern, liberális, demokratikus szellemiségű gondolkodó útmutatása. Mit jelent a parainesis szó?

Kölcsey Ferenc

1940. augusztus 8-án született Gregor József, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Szegedi Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Melyik hangosztályban énekelt?

Gregor_József

1943. augusztus 8-án született a képen látható magyar énekesnő. 1965-ben a Ki mit tud?-on tűnt fel, majd 1966-ban Magyarország első aranylemezének tulajdonosa lett a „Minden ember boldog akar lenni” című dallal. A Sose fájjon a fejed, a Szeretném bejárni a földet és a Mindenkinek van egy álma című dalok előadója. Ki ő?

Harangozó Teri

1964. augusztus 8-án született a képen látható Máté Péter-díjas magyar énekesnő, színésznő, előadóművész, a Soproni Petőfi Színház örökös tagja. A 2010 nyár végén induló X-Faktor című tehetségkutató show-műsornak 3 évadon keresztül mentora volt. Ki ő?

Keresztes Ildikó 

1953. augusztus 8-án született a képen látható brit autóversenyző, az 1992-es év Formula–1-es világbajnoka, 1993-as CART bajnok. Aktív évei a Formula–1-ben: 1980-1995. Ki ő?

Nigel Mansell

1949. augusztus 8-án született a képen látható pilóta, a magyar légierő repülőtisztje, kiképzett űrhajós, a Szojuz–36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja, ezredes. Ki ő?

Magyari Béla