Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0810 – 185

1957. augusztus 10-én született Básti Juli, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Egyik első filmszerepében, A vörös grófnő című filmben Andrássy Katinkának, a magyar népköztársaság első miniszterelnöke majd köztársasági elnöke feleségének alakját jelenítette meg, aki Andrássy Gyulának, a dualizmus első miniszterelnökének az unokája volt. Ki volt Andrássy Katinka férje?

Básti Juli

1874. augusztus 10-én született Herbert Hoover, aki az Amerikai Egyesült Államok 31. elnöke volt 1929 és 1933 között. Nevét egy hatalmas gát és vízierőmű őrzi, melyet elnöksége idején kezdtek el építeni Arizona és Nevada államok határán. Melyik folyón épült a gát?

Herbert Hoover

1939. augusztus 10-én született Szergej Kurepov, Magyarországon élő, tévéműsorai révén ismert orosz bohóc, aki a szomorú, megalázott bohóc archetípusát jelenítette meg. Műsora, a „Szervusz, Szergej!” nagy sikerrel ment a Magyar Televízióban, azonban emigrálása (1987) után már nem játszották. Ki szerezte a műsor zenéjét?

Szergej Kurepov

1677. augusztus 10-én született Kornis Zsigmond, göncz-ruszkai gróf, erdélyi nagybirtokos, gubernátor. A Rákóczi-szabadságharc idején, III. Károly alatt a Habsburgok híve volt. 1710-től erdélyi kancellár, 1712-től gróf, 1713-tól Erdély gubernátora volt. Fontos szerepet játszott abban, hogy az erdélyi rendek elfogadták a pragmatica sanctiót. Mi a gubernátor tisztség magyar neve?

Kornis Zsigmond

1959. augusztus 10-én született Rosanna Arquette, BAFTA-díjas amerikai színésznő, filmrendező, filmproducer, az Arquette-színészdinasztia tagja. 1985-bena César-díjra jelölt Kétségbeesve keresem Susant című filmben a kor feltörekvő popsztárjával szerepelt együtt, akinek ez volt az első filmszerepe. Ki volt Rosanna Arquette partnere a filmben?

Melanie Griffith

1960. augusztus 10-én született Antonio Banderas, Oscar-, Golden Globe-, Primetime Emmy- és Tony-díjra jelölt spanyol színész, filmrendező és producer. Sokoldalú színész, aki szinte minden filmműfajban maradandót alkotott. Egyik nagy sikerét egy rajzfilmhős hangjaként érte el a Shrek 2. című egész estés mesében. Melyik szereplőnek kölcsönözte a hangját?

Antonio Banderas

1975. augusztus 10-én született a képen látható magyar újságíró, műsorvezető, szerkesztő, riporter. 1997-ben kezdte pályáját a Napkelte című műsornál. Ezután Kolosi Péter hívta át az RTL Klubhoz a Fókusz című műsorba. Szerepelt a Szombat esti láz című műsorban. 2016-ban átigazolt a TV2-höz, és azóta a Tények műsorvezetője, Marsi Anikóval együtt. Ki ő?

Gönczi Gábor

1781. augusztus 10-én született Sir George Thomas Staunton, brit utazó, diplomata, politikus, orientalista, sinológus. Mivel foglalkozik az orientalisztika tudománya?

Sir George Thomas Staunton

1962. augusztus 10-én született Suzanne Collins, amerikai írónő, Az éhezők viadala-könyvciklus szerzője. A trilógiából négy filmből álló filmfolyam készült. Ki a filmek főszereplője?

Suzanne Collins

Jennifer Lawrence

1916. augusztus 10-én született Hubert Maga, dahomeyi politikus, hazájának első köztársasági elnöke a Franciaországtól való függetlenség kikiáltása, 1960. augusztus 1. után. Mi Dahomey mai neve?

Hubert Maga