Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0812 – 187

1935. augusztus 12-én született John Cazale, amerikai színész. Rövid élete alatt mindössze hat éves filmszínészi pályafutás jutott neki, de olyan világsikerekben szerepelhetett, mint A Keresztapa I-II., a Magánbeszélgetés, a Kánikulai délután vagy A szarvasvadász. A Keresztapa-filmekben és a Kánikulai délután című krimiben együtt játszott a későbbi Oscar-díjas barátjával. Kivel?

John Cazale

Al Pacino

1930. augusztus 12-én született Soros György, magyar születésű amerikai üzletember és filantróp, közgazdász. Az 1990-es rendszerváltás előtt alapítványa a magyar demokratikus ellenzék mellett a lengyel Szolidaritás és a csehszlovák Charta ’77 mozgalmakat is támogatta. Ki volt az a világhírű író, aki a Charta ’77 szóvivője volt, és ezért öt és fél évre bebörtönözték?

Soros György

Václav Havel

1931. augusztus 12-én született a képen látható Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díjas magyar író, költő, újságíró, szerkesztő, zenei rendező, műsorvezető, érdemes művész. Ő volt az ötletgazdája és egyik műsorvezetője a Ki nyer ma? (alcíme: Játék és muzsika tíz percben) című komolyzenei vetélkedőnek, melyet hétköznaponként a dél hírek után hallhattunk a Kossuth Rádión 1969 és 2007 között. Ki ő?

Czigány György

1971. augusztus 12-én született Pete Sampras, amerikai teniszező, korábbi világelső, összesen 286 hétig vezette az ATP hivatalos világranglistáját. Hat egymást követő évet is világelsőként zárt (1993–1998). Tizenöt éves karrierje során összesen 14 Grand Slam-címet szerzett, ennek a felét Wimbledonban aratta. Wimbledonban milyen borítású pályán játszanak?

Pete Sampras

1975. augusztus 12-én született Casey Affleck, Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. 2016-ban A régi város főszereplőjeként Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjakat vehetett át. Első Oscar-jelölését 2007-ben kapta a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című westernfilm mellékszereplőjeként. Ki volt valójában Jessie James?

Casey Affleck

1887. augusztus 12-én született Erwin Schrödinger, Nobel-díjas osztrák fizikus, a kvantummechanika egyik atyja. A nevéhez fűződő híres gondolatkísérlet egy állathoz kapcsolódik, mellyel a mikrovilágban uralkodó törvények hétköznapi szemlélet számára meghökkentő idegenszerűségét kívánta szemléltetni, azt, hogy a részecskék egyidejűleg több helyen, különféle állapotokban lehetnek. Milyen állat szerepel a kísérletben?

Erwin Schrödinger

1949. augusztus 12-én született Mark Knopfler, brit énekes, dalszövegíró, filmzeneszerző, gitáros. Gitártechnikájára jellemző az ujjal pengetés; a modern rock történetében ő az egyik legelismertebb pengető nélkül játszó gitáros. Testvérével és két barátjával alakította meg 1977-ben együttesét, mely klasszikus rockzenét játszott. Melyik zenekar énekes-gitárosa Mark Knopfler?

Mark Knopfler

1999. augusztus 12-én született a képen látható, nyugatnémet születésű brit pop- és folkénekesnő, dalszerző, dalszövegíró. Stílusára főleg rövid, akusztikus gitárral kísért dalok jellemzőek, bár legismertebb dala, a Twist in My Sobriety, mellyel 1988-ban tarolt a listákon, egy csaknem öt perces zeneszám. Ki ő?

Tanita Tikaram

1979. augusztus 12-én született a képen látható magyar politikai elemző, publicista, jogász és humorista. Írásai a hvg.hu-n és a 168 Órában jelennek meg. Gyakran szerepel elemző- és vitaműsorokban, 2017-től rendszeres vendégfellépő a Dumaszínházban. 2014–2016 között a Heti Hetes című műsor vendége is volt. Ki ő?

Ceglédi Zoltán

1954. augusztus 12-én született Dávid Ibolya, magyar ügyvéd, politikus, országgyűlési képviselő a rendszerváltástól 2010-ig, igazságügy-miniszter (1998–2002). Pártjának elnöke volt 1999-től 2010-ig. Melyik pártban politizált Dávid Ibolya?

Dávid Ibolya