Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0818 – 193

1933. augusztus 18-án született a képen látható Oscar-díjas lengyel-francia színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró. 1969-ben felesége, Sharon Tate filmszínésznő és négy barátjuk a Manson-család brutális mészárlásának áldozatai lettek. 2003-ban A zongorista című filmjéért megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, amit azonban nem tudott személyesen átvenni egy 1977-es elfogatóparancs miatt, amit megrontás vádjával adtak ki ellene. Ki ő?

Roman Polański

1969. augusztus 18-án született a képen látható Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer. A Legbelső félelem című thrillerben és az Amerikai história X című drámában nyújtott teljesítményéért Golden Globe-díjat kapott, illetve Oscar-díjra jelölték. További jelentős filmjei: A varázsige: I Love You, Larry Flynt, a provokátor, Pókerarcok, Harcosok klubja, Ég velünk!, Mennyei királyság, Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje). Ki ő?

Edward Norton

1914. augusztus 18-án született Szendrő József, Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, műfordító, színházigazgató. Jelentős színházszervezői, rendezői munkája mellett rendszeresen színpadra lépett, és filmezett, rendszerint karakterszerepeket alakított. Ilyen volt az 1963-as Meztelen diplomata című filmben az egyik gengszter figurája. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Szendrő József

1929. augusztus 18-án született Horváth Teri, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész. Jelentős színházi és filmművészeti életművének egyik legismertebb alakítása az 1979-es Indul a bakterház c. filmben a bakter kiállhatatlan anyósának szerepe. Ki játszotta a bakter szerepét a filmben?

Horváth Teri

1969. augusztus 18-án született Christian Slater, amerikai színész. Első nagy sikere az 1986-ban készült A rózsa neve című film egyik főszerepe Sean Connery oldalán. Ki volt a film alapjául szolgáló regény szerzője?

Christian Slater

1774. augusztus 18-án született Meriwether Lewis, amerikai felfedező, katona. Lewis William Clarkal együtt vezette az 1804–1806-os expedíciót az Egyesült Államok mai nyugati részének nagy részének feltárására és feltérképezésére. Az expedíció útja során átvágott a Nagy Amerikai Vízválasztón, majd a mai nevén Fort Clatsopnál elérte a Csendes-óceán partját. Melyik mai tagállamban van Fort Clatsop?

Meriwether Lewis

1933. augusztus 18-án született a képen látható, világbajnoki bronzérmes francia labdarúgó, csatár, edző. Az 1958-as labdarúgó-világbajnokságon 13 gólt szerzett, így ő tartja az egy világbajnoki tornán szerzett legtöbb gól rekordját. A nemzeti válogatottban 21 mérkőzésen 30 gólt szerzett. Ki ő?

Just Fontaine

1958. augusztus 18-án született Madeleine Stowe, amerikai színésznő. Főleg a televízióban tűnt fel, mielőtt az 1987-es Zsarulesen című bűnügyi vígjátékban játszotta volna az áttörést jelentő szerepet. Olyan sikerfilmekben szerepelt továbbá, mint A tábornok lánya, a Katonák voltunk, Az utolsó mohikán, a Revans vagy a 12 majom. Utóbbi rendezője a világhírű Monthy Python csoport egykori tagja. Ki?

Madeleine Stowe

Terry Gilliam

1936. augusztus 18-án született Robert Redford, Oscar-díjas amerikai színész, filmrendező és filmproducer. A megtörtént eseményeket feldolgozó, Az elnök emberei című, négy Oscar-díjat nyert politikai krimi egyik főszerepében Redford egy újságírót alakít, aki társával a Richard Nixon amerikai elnök lemondásához vezető-botrányt robbantja ki. Hogy nevezték a botrányt?

Robert Redford

1952. augusztus 18-án született a képen látható amerikai színész, táncos, énekes és dalszövegíró. Olyan népszerű filmek sztárja, mint az 1987-ben bemutatott Dirty Dancing és az 1990-es Ghost, amelyekért Golden Globe-díjra jelölték, valamint az Észak és Dél című filmsorozat. Ki ő?

Patrick Swayze