Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0820 – 195

1967. augusztus 20-án született a képen látható magyar énekes, parodista, zenész, dalszerző, szövegíró, zeneszerző, az Irigy Hónaljmirigy tagja. Az Irigy Hónaljmirigynek 1990-es megalakulása óta tagja, emellett a Zártosztály nevű formációban és a Triász együttesben is énekel. Öccse szintén az Irigy Hónaljmirigy tagja. Ki ő?

Sipos Péter

1983. augusztus 20-án született Andrew Garfield, Golden Globe-, BAFTA- és Tony-díjas brit-amerikai színész. Színpadi sikerei mellett olyan jelentős filmekben is szerepelt, mint a Gyávák és hősök, a Social Network – A közösségi háló, a Ne engedj el! vagy A fegyvertelen katona. Világszerte az ismertséget egy szuperhős szerepe hozta meg neki. A karaktert a közelmúltban Tobey Maguire és Tom Holland is életre keltette. Melyik ez a szuperhős?

Andrew Garfield

1847. augusztus 20-án született Bolesław Prus, lengyel író és publicista, a 19. századi realista regény nagy alakja. Főműve A fáraó című történelmi regény XIII. Ramszesz életéről, de az leginkább egy egyetemes érvényű példázat. Prus munkásságára nagy hatással volt az az Auguste Comte által megteremtett filozófiai irányzat, amely szerint a tudományok feladata pusztán a jelenségek megfigyelése és leírása, nem pedig azok magyarázata. Melyik ez az irányzat?

Bolesław Prus

1992. augusztus 20-án született a képen látható többszörösen Grammy-díjra jelölt amerikai énekesnő, dalszerző, színésznő. Híres dalai: La La Land, Skyscraper, Give Your Heart a Break, Let it Go. Fontosabb filmjei: Rocktábor 1-2., Hercegnővédelmi program, Barney és barátai, Szól a csengő, Sonny, a sztárjelölt. Ki ő?

Demi Lovato

1952. augusztus 20-án született Gidófalvy Attila, Máté Péter-díjas magyar zenész, zeneszerző, a Beatrice, a Karthago, a Lord, a Fáraó, a Cikk-Cakk Company és még számtalan zenekar tagja, a televízióban és a rádióban zenei műsorok vezetője, a magyar rockzene utánozhatatlan és egyedi alakja. Melyik hangszeren játszik a zenekarokban Gidófalvy Attila?

Gidófalvy Attila

1948. augusztus 20-án született Robert Plant, angol énekes, dalszövegíró. Ismert erőteljes zenéjéről, nagy hangterjedelméről és misztikus szövegeiről. 1968-ban alapították Jimmy Page gitárossal, John Paul Jones basszusgitárossal és John Bonham dobossal világhírű rockzenekarukat, mely 1980-ig működött, utána Plant szólókarrierbe kezdett. Mi volt Robert Plant együttesének neve?

Robert Plant

1663. augusztus 20-án született gróf Pálffy János, magyar császári tábornagy, a pozsonyi vár örökös kapitánya, Sáros vármegye főispánja, előbb a Magyar Királyság országbírája 1731 és 1741 között, majd annak nádora Mária Terézia királynő uralkodása alatt 1741-től 1751-es haláláig. Nevéhez fűződik a Rákóczi-szabadságharcot lezáró béketárgyalás 1711-ben, melyet Pálffy a császár nevében Károlyi Sándor kuruc tábornaggyal folytatott le. Hogy nevezzük ezt a békekötést?

Pálffy János

1944. augusztus 20-án született Rádzsív Gándhi, India egykori miniszterelnöke. Édesanyja, Indira Gandhi meggyilkolását követően, 1984-ben vette át az ország irányítását, és 1989-ig töltötte be a miniszterelnöki posztot. 1991-ben bombamerényletének áldozatává vált. Nagyapja szintén híres politikus volt, a független India első miniszterelnöke 1947-1964 között. Ki volt ő?

Rádzsív Gándhi

1897. augusztus 20-án született Ascher Oszkár, Kossuth-díjas magyar színész, előadóművész, színészpedagógus, színházigazgató, kiváló művész. Elsősorban mint színházszervezőre és oktatóra emlékezünk rá, de gyakran szerepelt színpadon és filmekben is, rendszerint mellékszerepekben. Láthattuk a Rokonok, a Budapesti tavasz, a Hannibál tanár úr, a Felfelé a lejtőn és a Meztelen diplomata című filmekben is. Utolsó televíziós munkája a legendás, 1965-ben készült A helység kalapácsa című tévéjáték. Ki írta az eredeti művet?

Ascher Oszkár

1941. augusztus 20-án született a képen látható szerb politikus, szerb és jugoszláv államfő, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke. A délszláv háború alatt szerb oldalról elkövetett bűntettek egyik fő felelősének tartották, ezért bukása után 2001-ben letartóztatták, és a Hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó pere közben, az ítélethozatal előtt meghalt. Ki ő?

Slobodan Milošević