Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0821 – 196

1951. augusztus 21-én született Glenn Hughes, angol basszusgitáros - énekes. Pályautásának meghatározó részében szólóban zenélt, alkalmilag csatlakozott olyan együttesekhez, mint a Trapeze, a Black Sabbath vagy a Phenomena. Ian Gillan és Roger Glover kiválása után, 1973-ban csatlakozott David Coverdale, Ritchie Blackmore, Jon Lord, Glenn Hughes és Ian Paice által alkotott zenekarhoz, ahol 1976-ig játszott. Melyik ez a zenekar?

Glenn Hughes

1908. augusztus 21-én született a képen látható Kossuth-díjas magyar színművész, táncos, koreográfus, érdemes és kiváló művész. Apró termete, kiművelt mozgáskultúrája és jellegzetes selypítése miatt elsősorban egyszerű, félénk kisembereket alakított. Ki ő?

Feleki Kamill

1967. augusztus 21-én született Carrie-Anne Moss kanadai színésznő. Olyan filmekben nyújtott alakításairól ismert, mint a Mementó, a Csokoládé és a Disturbia. A 4 Oscar-díjas Mátrix és a folytatásai női főszerepét alakítja. A karaktere neve: Trinity. Mit jelent a név?

Carrie-Anne Moss

1956. augusztus 21-én született Kim Cattrall, Golden Globe-díjas angol színésznő. Olyan filmekben láthattuk, mint Rendőrakadémia, a Nagy zűr kis Kínában, a Próbababa, a Sztriptízgyilkos vagy a Szellemíró. Leghíresebb alakítása a Szex és New York tévésorozatban és a mozifilm-változataiban az egyik főszerep. Mi a karakter neve?

Kim Cattrall

1930. augusztus 21-én született Sajdik Ferenc, Kossuth-díjas magyar grafikus, karikaturista. Hozzávetőleg 300 könyvhöz készített illusztrációt. Híres és máig igen népszerű rajzfilmsorozatai: A nagy ho-ho-horgász és a Pom Pom meséi. Olyan halhatatlan rajzfilmfigurákat teremtettek meseíró szerzőpárjával, mint Radírpók, Festéktüsszentő Hapci Benő, Óriástüdejű Levegőfújó, Bátor Tintanyúl, Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél vagy Gombóc Artúr. Ki a szóban forgó meseíró?

Sajdik Ferenc

1986. augusztus 21-én született Usain Bolt, nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok atléta, rövidtávfutó. 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban 100 méteren, 200 méteren és a 4x100 méteres váltófutásban is olimpiai aranyérmet nyert, azonban a 2008-as váltót utólag az egyik tag pozitív doppingtesztje miatt kizárták. 2017-ben vonult vissza a versenyzéstől a 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartójaként. Melyik ország színeiben versenyzett Usain Bolt?

Usain Bolt

1925. augusztus 21-én született Géczy Barnabás, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Szakterülete az őslénytan, a paleoökológia és a kréta időszaki korallok őstörténetének neves kutatója. Idegen szóval mi az őslénytan neve?

Géczy Barnabás

1978. augusztus 21-én született a képen látható magyar modell, televíziós műsorvezető, közgazdász. Műsorvezetője volt az MTV Tonik, a TV2 Fort Boyard – Az erőd, a Jó reggelt, Magyarország!, a Jó estét, Magyarország!, Mokka, valamint az ATV Reggeli JAM című műsorának. Ki ő?

Demcsák Zsuzsa

1920. augusztus 21-én született Christopher Robin Milne, angol író és könyvkereskedő, AA Milne író egyetlen gyermeke. Gyerekként ő volt az alapja Christopher Robin karakterének apja Micimackó- történetében és két verseskötetben. Magyar fordításban Róbert Gida volt a neve? Ki a fordító?

Christopher Robin Milne

1973. augusztus 21-én született a képen látható, 213 cm magas orosz nehézsúlyú profi ökölvívó. Becenevei: a „Keleti Szörnyeteg”, a „Kelet Szörnye”, az „Orosz Óriás”. 2005. december 17-től – 2007. április 14-ig volt a WBA nehézsúlyú bajnoka. Ki ő?

Nyikolaj Valujev