Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0901 – 199

1949. szeptember 1-jén született a képen látható Kossuth-díjas magyar színigazgató, színházrendező, író. 1982-ben megalapította a Hököm Színpadot (1988-tól Karinthy Színház), a háború utáni első magánszínházat, amelynek rendezője és igazgatója. Ki ő?

Karinthy Márton 

1872. szeptember 1-jén született Brüll Adél, asszonynevén Diósy Ödönné, Ady Endre múzsája. Milyen néven szerepel Ady verseiben?

Brüll Adél

1962. szeptember 1-jén született a képen látható Európa-bajnok, Aranylabdás holland válogatott labdarúgó, edző. Silvio Berlusconi csapata, az AC Milan játékosaként együtt játszott honfitársaival Marco van Basten-nel és Frank Rijkaard-al, valamint olasz világklasszisokkal is, mint Paolo Maldini és Franco Baresi. 1987-ben Aranylabdát kapott, BEK-győztes csapat tagja volt 1989-ben és 1990-ben. Ki ő?

Ruud Gullit

1981. szeptember 1-jén született a képen látható magyar énekes, az X-Faktor 2011-es második évadának győztese. Ismertebb dalai: Szükség van rád, Mit ér egy hang, Láss csodát, Soha már. Ki ő?

Kocsis Tibor

1875. szeptember 1-jén született Edgar Rice Burroughs, amerikai ponyvaíró, aki elsősorban Tarzan-regényeivel lett világhírű. A Tarzan-könyveket az esztendők során hatvan nyelven, közel nyolcvanmillió példányban adták ki, és belőlük számos filmfeldolgozás született. 12 alkalommal a címszereplőt egy magyarországi sváb származású úszó olimpiai bajnok alakította. Ki ő?

Edgar Rice Burroughs

Johnny Weissmuller

1923. szeptember 1-jén született Rocco Francis Marchegiano, ismertbebb nevén Rocky Marciano, amerikai nehézsúlyú ökölvívó, az egyetlen nehézsúlyú versenyző, aki nehézsúlyú bajnokként veretlenül hagyta abba pályafutását. Ő ihlette Sylvester Stallone Rocky-filmjeit, de a közhittel ellentétben a film karakterének csak a nevét adta, a történet nem róla szól. A filmben mi volt Rocky hivatalos neve?

Rocky Marciano

1971. szeptember 1-jén született a képen látható török labdarúgó. Az 1999-2000-es idényben a török klubfutball eddigi legnagyobb sikerét érte el, amikor csapatával elnyerte az UEFA-kupát, és 17 mérkőzésen szerzett 10 góljával a kupasorozat gólkirálya lett. A 2002-es világbajnokságon a török válogatottal bronzérmet szerzett. Ki ő?

Hakan Şükür

1946. szeptember 1-jén született Barry Gibb, brit énekes, zeneszerző. Minden idők egyik legsikeresebb popzenei zeneszerzője, többszörös Grammy-díjas. Két testvérével 1958-ban alapították popegyüttesüket. 45 éves pályafutásuk alatt 19 daluk vezette a slágerlistákat. Többször nyertek Grammy-díjat, albumaikból több mint 120 millió példányt adtak el a világ országaiban, ezáltal minden idők egyik legsikeresebb zenei formációja. Mi az együttes neve?

Barry Gibb

1965. szeptember 1-jén született Simon Tibor labdarúgó, a Ferencvárosi TC válogatott jobbhátvédje, edző. A Ferencváros színeiben összesen 338 mérkőzést játszott (196 bajnoki, 87 nemzetközi és 55 hazai díjmérkőzést), míg a magyar válogatottnak 16-szor volt tagja. 2002-ben egy verekedésben halálos sérüléseket szenvedett. Klubja halála után visszavonultatta a mezét. Hányas számú mezben játszott Simon Tibor?

Simon Tibor

1957. szeptember 1-jén született Gloria Estefan, az USA-ban élő, többszörös Grammy-díjas kubai énekesnő, akit máig a latin zene koronázatlan királynőjének tekintenek. Kétéves korában politikai menekültként érkezett az USA-ba, mert az édesapja Kuba elűzött elnökének testőre volt. Ki volt a szóban forgó kubai elnök?

Gloria Estefan