Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0824–329

1948. augusztus 24-én született a képen látható francia zeneszerző, előadóművész és zenei producer, a 20. századi elektronikus zene iránymutató egyénisége, az ambient- és a new-age zene úttörője és egyik legkreatívabb alkotó zenész-egyénisége. Ezek mellett még számos stílusban maradandót alkotott. A nagyszabású koncertek szervezéséről is ismert, melyeket látványos fényeffektusok, lézershow-k és tűzijátékok felhasználásával ad elő. Ki ő?

Jean-Michel Jarre

1901. augusztus 24-én született Gertler Viktor, Kossuth-díjas magyar filmrendező, a II. világháború utáni két évtized magyar filmművészetének egyik legismertebb alakja. Olyan filmkef fűződnek a nevéhez, mint az Állami áruház, az Én és a nagyapám, a Gázolás, a Dollárpapa, a Felfelé a lejtõn, Az aranyember vagy A Noszty fiú esete Tóth Marival. Utóbbi film kinek az írásából készült?

Gertler Viktor 

1961. augusztus 24-én született Jared Harris, brit színész. Fontosabb mellékszerepeket kapott olyan filmekben, mint A kismenő, a Benjamin Button különös élete, a Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték, a Lincoln és a Szövetségesek. Számos televíziós sorozatban szerepelt, egyebek mellett a Mad Men – Reklámőrültek, A rejtély, A Korona, A térség, a Terror című alkotásokban. Valerij Legaszov szerepében láthattuk az HBO Csernobil című minisorozatában. Melyik jelenlegi országban van Csernobil?

Jared Harris

1944. augusztus 24-én született Greg Jarvis, amerikai űrhajós, az STS–51–L jelű küldetés rakományfelelőse. 1986. január 28-án, az űrsikló a fellövése utáni 73. másodpercében végzetes balesetet szenvedett, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok életüket vesztették. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Greg Jarvis

1988. augusztus 24-én született Rupert Grint, brit színész és producer. Számos filmben láthattuk, de legemlékezetesebb alakítása az egyik főszereplő megformálása volt Harry Potter-filmekben. Mi e filmekben a karaktere neve?

Rupert Grint

1810. augusztus 24-én született Rudolf Kner, osztrák zoológus és ichthiológus. 1857 és 1859 között a Novara expedíció során társaival feltérképezték Ceylon, Jáva, Kína, Ausztrália és Új-Zéland egyes részeit. Ezen az úton 1000 új állatfajt írtak le. Milyen állatokkal foglalkozik ichthiológia tudománya?

Rudolf Kner

1947. augusztus 24-én született Paulo Coelho, író, az ENSZ békenagykövete. Művei mintegy 140 országban, 56 nyelven, több mint 45 millió példányban fogytak el. Regényeiben jelen van a vallás, a misztika, a szerelem, a nehéz döntések, a kétségbeesett érzelmek és a tragikus emberi sorsok ábrázolása. Milyen nemzetiségű Coelho?

Paulo Coelho

1903. augusztus 24-én született a képen látható kétszeres Kossuth-díjas magyar hegedűművész, a Zeneakadémia igazgatója. 1956 után az Egyesült Államokba emigrált, ott halt meg váratlanul 1959-ben. Ki ő?

Zathureczky Ede

1929. augusztus 24-én született Jasszer Arafat, Nobel-békedíjas palesztin vezető, politikus, 1996-tól haláláig a Palesztin Autonóm Hatóság elnöke, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetője, a Fatah alapítója. Nevéhez két, az izraeli megszállás elleni palesztin népfelkelés fűződik. Hogy nevezik a palesztinok ezeket a népfelkeléseket?

Jasszer Arafat

1957. augusztus 24-én született Stephen Fry, angol humorista, író, színész, regényíró, filmkészítő és televíziós személyiség. A Fry és Laurie duó egyik fele, ahol társa Hugh Laurie volt, az Egy kis Fry & Laurie és a Majd a komornyik társszerzője és társszereplője. Az Oscar Wilde életét feldolgozó Oscar Wilde szerelmei című film és Fekete Vipera sorozat miatt is ismert. Ki a Fekete Vipera című sorozat főszereplője?

Stephen Fry