Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0825–330

1951. augusztus 25-én született Rob Halford, angol énekes és dalszerző, aki a Glenn Tipton gitáros, Richie Faulkner gitáros, Ian Hill basszusgitáros és Scott Travis dobos fémjelezte brit heavy metal együttes frontembereként vált népszerűvé az 1970-es/1980-as években. Mi az együttes neve?

Rob Halford

1930. augusztus 25-én született Sean Connery, Oscar-díjas skót színész. Számos emlékezetes filmszerepe mellett ő volt a címszereplő megformálója az 1962-es első James Bond-filmben, melyet még öt alkalommal játszott el. Mi volt Sean Connery első Bond-filmjének címe?

Sean Connery

1744. augusztus 25-én született Johann Gottfried von Herder, német költő, műfordító, teológus, filozófus. Irodalmi tevékenysége a Sturm und Drang meghatározó egyéniségévé tette és Christoph Martin Wieland, Johann Wolfgang von Goethe, valamint Friedrich Schiller társaságában a korabeli német irodalom legfontosabb alakjai közé tartozik. Melyik korstílus képviselője Herder?

Johann Gottfried von Herder

1940. augusztus 25-én született Benkó Sándor, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zenész. A Benkó Dixieland Band alapítója, haláláig a zenekar vezetője. Villamosmérnök, a BME nyugalmazott oktatója, népszerű nevén Dixi tanár úr. Zenekarában milyen hangszeren játszott Benkó Sándor?

Benkó Sándor

1970. augusztus 25-én született Claudia Schiffer, német színésznő, modell, Christy Turlingtonnal, Cindy Crawforddal, Linda Evangelistával és Naomi Campbell-lel együtt az 1980-as évek végének és az 1990-es évek elejének egyik szupermodellje. Modellkarrierje mellett néhány filmben is feltűnt, többek között az ezredforduló utáni évek egyik népszerű romkomjában. Melyikben?

Claudia Schiffer

1912. augusztus 25-én született a képen látható német kommunista politikus, 1971-től 1989-ig az NSZEP központi bizottságának főtitkára, az NDK államtanácsának elnöke. A német újraegyesítés után a berlini falnál a határőrség számára kiadott tűzparancs miatt perbe fogták, de egészségi állapota miatt már nem ítélték el, hamarosan meghalt. Ki ő?

Erich Honecker

1938. augusztus 25-én született Frederick Forsyth, angol író. Olyan sikerkönyvek fűződnek a nevéhez, mint Az Odessa ügyirat, A háború kutyái, az Átverés, az Isten ökle, az Ikon, a Meghökkentő mesék, valamint első regénye, A Sakál napja, amelynek fő témája egy politikus elleni merénylet. Ki a politikus?

Frederick Forsyth

1918. augusztus 25-én született Leonard Bernstein, többszörös Grammy-, Emmy- és Tony-díjas amerikai zeneszerző, karmester, zongoraművész. Korának igazi sztárkarmestere volt, tíz évig vezette a hazája egyik legjobb zenekarának tartott New York-i Filharmonikusokat. 2023-ban készült róla a Maestro című életrajzi dráma, melynek rendezője és a címszerepet játssza…

Leonard Bernstein

Bradley Cooper

1793. augusztus 25-én született a képen látható honvéd vezérőrnagy, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc harmadik – és az egyetlen aradi vértanú – hadügyminisztere. Ki ő?

Aulich Lajos

1949. augusztus 25-én született Gene Simmons, magyar származású, izraeli születésű amerikai zenész, basszusgitáros, a „Space Ace'” Frehley (szólógitár, ének), Paul Stanley (ritmusgitár, ének), és Peter Criss (dob, ének) fémjelezte hardrock együttes basszusgitárosa és énekese. Mi az együttes neve?

Gene Simmons