Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0826–331

1999. augusztus 26-án született Patai Anna, magyar színésznő, énekesnő. 2010-ben egy televíziós tehetségkutató műsor révén vált országszerte ismertté. A műsor után sorra kapta a színházi felkéréseket és jelentek meg saját dalai, videóklipjei, köztük a Pár nap még nem a világ, a Küldd el a mosolyod, a Jogom van szeretni és a Leszek én a nyár. Melyik tehetségkutató felfedezettje Patai Anna?

Patai Anna

1980. augusztus 26-án született Chris Pine, amerikai színész. Nevét a kétezres évek folyamán ismerhette meg a világ, amikor is olyan filmekben szerepelt, mint a Neveletlen hercegnő: Eljegyzés a kastélyban, vagy a Cserebere szerencse. 2009-ben megkapta Kirk kapitány szerepét a Star Trek-szériában, az ikonikus karaktert két további filmben is eljátszhatta. Ki alakította Kirk kapitány szerepét eredetileg?

Chris Pine

1880. augusztus 26-án született Guillaume Apollinaire, francia nyelven alkotó avantgárd költő, író és kritikus. Fontosabb művei a Szeszek (1913) és a Kalligrammák (1918), mellyel felelevenítette a képvers több évezredes technikáját. Az általa indult stílusirányzat feladatának a teremtést tekintette, a képzelet felszabadítását, az életszeretet kifejezését és erősítését, a titkok megsejtését és feltárását. Melyik ez az irányzat?

Apollinaire

1970. augusztus 26-án született a képen látható többszörös Primetime Emmy-díjas amerikai színésznő, komikus, forgatókönyvíró, producer és divattervező. Olyan produkciókban szerepelt, mint a Charlie angyalai, a 40 és annyi, a Másnaposok harmadik része, A kém és a Szellemirtók, a Megbocsátasz valaha?, a Személyiségtolvaj, A főnök, a Haláli bábjáték, A bűn királynői, a Szuperagy, vagy a Szellemirtók. Ki ő?

Melissa McCarthy

1910. augusztus 26-án született Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya, római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj (1979) és számos magas kitüntetés tulajdonosa. Az indiai Kolkata szegénynegyedeiben végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kivívta. Milyen származású volt Teréz anya?

Kalkuttai Szent Teréz

1969. augusztus 26-án született Hámori Eszter, magyar színésznő, szinkronszínésznő. Játszott a Vígszínházban, a Vidám Színpadon, a Pesti Magyar Színházban, a Művész Színházban, valamint a Józsefvárosi Kamaraszínházban. A rendkívül népszerű színész párjával közös gyermekük, Lili szintén színművész. Ki Hámori Eszter színész lányának édesapja?

Hámori Eszter

1991. augusztus 26-án született a képen látható amerikai színész. A Teen Wolf – Farkasbőrben című sorozat egyik főszereplőjeként futott be, majd olyan filmekben szerepelt, mint A Gyakornokok, Az útvesztő, Az Útvesztő – Tűzpróba, Az útvesztő: Halálkúra, a Mélytengeri pokol vagy az Amerikai bérgyilkos. Ki ő?

Dylan O'Brien

1980. augusztus 26-án született Macaulay Culkin, amerikai színész és zenész. Legismertebb alakításait gyerekszínészként nyújtotta a Reszkessetek, betörők!, a Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban és a Richie Rich – Rosszcsont beforr című filmek főszereplőjeként. Emlékszel a főszereplő nevére? Kevin…

Macaulay Culkin

1977. augusztus 26-án született Vereckei Ákos, kétszeres olimpiai, hatszoros világbajnok és nyolcszoros európabajnok kajakozó. 2000-ben az olimpián kajak négyes 1000 méteren (Kammerer, Storcz, Horváth G) első, egyes 500 méteren negyedik helyen végzett, majd 2004-ben az athéni olimpián a négyes változatlan összetételben megvédte címét, míg Vereckei egyes 500 méteren ötödik lett. Melyik város adott otthont a 2000. évi nyári olimpiának?

Vereckei Ákos

1957. augusztus 26-án született Dr. Alban, nigériai születésű svéd énekes, zenei producer. Zenéiben az eurodance, hiphop, reggae és dancehall stíluselemek keverednek. Nevében a dr. titulus orvosi végzettségére utal. Milyen orvos eredetileg Dr. Alban?

Dr. Alban