Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0827–332

1964. augusztus 27-én született a képen látható Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor. 1983-ban a Magyar Televízió Telesport című műsorában ismerte meg az ország, azóta a sport mellett számos műsorban, többek között vetélkedőkben láthattuk műsorvezetőként. Ki ő?

Gundel Takács Gábor

1930. augusztus 27-én született a képen látható Kossuth-díjas magyar író, forgatókönyvíró, országgyűlési képviselő. A magyar irodalomban páratlan hitelességgel tudósít a paraszttársadalom modernizálódásának konfliktusairól. Sok műfajban alkotott, regényei, elbeszélései mellett színműveket, hangjátékokat, illetve szociográfiai műveket, riportokat is írt. Legnagyobb sikerét Vidravas című regényével aratta. A Törvényen belül című kisregényéből Makk Károly rendezésében 1982-ben Egymásra nézve címmel film készült. Ki ő?

Galgóczi Erzsébet 

1770. augusztus 27-én született Georg Wilhelm Friedrich Hegel, német filozófus, egyetemi tanár; a klasszikus német filozófia legnagyobb és legjelentősebb képviselője. Filozófiájának gyökere: a fejlődés gondolata, a történetiség elve, a dialektika törvényeinek kidolgozása. Melyik filozófiai irányzat képviselője Hegel?

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

1812. augusztus 27-én született Szemere Bertalan, magyar politikus, országgyűlési képviselő, író, jogtudós, az első felelős magyar kormány belügyminisztere, majd a Magyar Királyság második miniszterelnöke az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt. Ükunokája a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék tagja, az Ellenzéki Kerekasztal egyik szabad demokrata képviselője, majd országgyűlési képviselő., művelődési és közoktatási miniszter volt. Ki Szemere Bertalan ükunokája?

Szemere Bertalan

1908. augusztus 27-én született Lyndon Johnson, az Egyesült Államok 36. elnöke a Demokrata Párt színeiben 1963 és 1969 között és 37. alelnöke 1961 és 1963 között. 1963-ban az akkori elnök halála után tett elnöki esküt, majd 1964-ben újraválasztották. Melyik elnököt követte Johnson a posztján?

Lyndon Johnson

1953. augusztus 27-én született Kerékgyártó István, magyar író, jogász. A rendszerváltás után privatizációs tanácsadó cégek munkatársa és ügyvezetője, közép- és nagyvállalatok társtulajdonosa volt. 1999 óta szabadúszó író. Legismertebb művei a Vagyonregény, a Makk ász az Olajfák hegyén, a Rükverc, a Fecske Milán élete, jó sora és viszontagságai, a Hurok, A rendszerváltó, a Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete. Mit jelen eredetileg a trüffel szó, melyről egy édesség is a nevét kapta?

Kerékgyártó István

1890. augusztus 27-én született Man Ray, amerikai képzőművész, divat- és portréfényképész, az avantgárd fotográfia jeles képviselője. Egyik legismertebb műve Comte de Lautréamont 19. századi francia költő mondásának illusztrációja: „Szép, mint a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a boncasztalon.” Milyen stílusban készült a mű?

Man Ray

Man Ray Szép, mint a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a boncasztalon

1928. augusztus 27-én született a képen látható magyar jogász, politikus. Az Antall-kormányban 1990-ben a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, majd 1990-1993 között belügyminiszter. Antall József halála után 1993. december 21. és 1994. július 15. között Magyarország miniszterelnöke. Ki ő?

Boross Péter

1986. augusztus 27-én született a képen látható osztrák politikus, 2017 decemberétől 2019 májusáig, majd 2020 januárjától 2021 októberéig Ausztria kancellárja, 2017-2021 között az Osztrák Néppárt elnöke. 2021-ben lemondott a kormányfői posztról, pártelnöki tisztségéről és visszavonult a politikától, miután a hatóságok vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene. Ki ő?

Sebastian Kurz

1845. augusztus 27-én született a képen látható építész, a magyar stílusú szecesszió úttörője, királyi tanácsos, a Ferenc József-rend lovagja. A szecesszió építészetének világhírű, iskolateremtő mestere és a magyar szecessziós építészet megteremtője. Jelentős épületei: Városháza, Kecskemét; Iparművészeti Múzeum, Budapest; Magyar Földtani Intézet, Budapest; Kőbányai Szent László-templom, Budapest; Hold utcai Postatakarékpénztár, Budapest. Ki ő?

Lechner Ödön

Lechner Ödön Iparművészeti múzeum