Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0902 – 200

1858. szeptember 2-án született a képen látható magyar szobrászművész, a 19. századi magyar történeti szobrászat egyik legnagyobb alakja, számos országos hírű remekmű alkotója. Fontosabb alkotásai: a pozsonyi Mária Terézia szobor, a Wesselényi szoborcsoport Zilahon és Mátyás király lovasszobra Kolozsvárott. Ki ő?

Fadrusz János

1914. szeptember 2-án született a képen látható Kossuth-díjas magyar filmrendező, operatőr. Filmjei a magyar tájat és élővilágát mutatták be az 1950-es és '60-as években, de az állatokkal forgatott filmjei is népszerűek voltak. Fontosabb filmjei: Vadvízország, Gyöngyvirágtól lombhullásig, Kékvércsék erdejében, Cimborák 1 – Nádi szélben, Cimborák 2 – Hegyen völgyön, Hej csóka!, Kurtalábú pásztor. Ki ő?

Homoki Nagy István 

1841. szeptember 2-án született Julius von Payer, magyaros formában Payer Gyula, osztrák–magyar monarchiabeli katonatiszt, sarkkutató, hegymászó, térképész és tájképfestő. 1872 és 1874 között az osztrák–magyar északi-sarki expedíció egyik vezetője volt: az expedíció eredményeképpen fedezték fel a Jeges-tengeren a 191 jéggel borított szigetből álló szigetcsoportot. Milyen nevet adtak neki?

Julius von Payer

1948. szeptember 2-án született Oszter Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész. A Rózsa Sándor című filmben nyújtott alakítása tette országosan ismertté. Színházban, televízóban és filmvásznon is mind drámai, mind könnyedebb szerepekben is jelentős életművet hagyott ránk. Az Árpa Attila által rendezett, 2004-ben készült akcióvígjátékban, valamint a 2013-as folytatásában a Tejesember szerepét játszotta. Mi a film címe?

Oszter Sándor

1961. szeptember 2-án született a képen látható kolumbiai labdarúgó, edző. Kreatív, technikás megoldásairól ismert középpályás volt, akit az évszázad játékosának választottak Kolumbiában. Ő az egyetlen kolumbiai labdarúgó, aki szerepel a Pelé által összeállított FIFA 100-as listán, melyben minden idők legnagyobb élő labdarúgói szerepelnek. Ki ő?

Carlos Valderrama

1811. szeptember 2-án született Heckenast Gusztáv, nyomdász, könyvkereskedő, könyvkiadó. 1848. március 15-én az ő nyomdájában nyomtatták ki cenzori engedély nélkül a 12 pontot és a Nemzeti dalt, megvalósítva ezzel a forradalom egyik legfontosabb vívmányát, a sajtószabadságot. Előtte, 1841-ben megindította a Pesti Hírlap kiadását, melynek szerkesztője a politikai fogságból frissen szabadult újságíró lett. Ki?

Heckenast Gusztáv

1964. szeptember 2-án született Keanu Reeves, libanoni születésű kanadai színész. Számos világsikere mellett leghíresebb szerepe Neo a Mátrix-filmekből. Neo mentora a filmben a Laurence Fishburne által alakított Morpheus, aki a egy görög istenről kapta a nevét. Minek az istene Morpheus a görög mitológiában?

Keanu Reeves

Laurence Fishburne

1966. szeptember 2-án született a képen látható mexikói-amerikai színésznő, filmproducer. Pályafutását Mexikóban kezdte, majd Hollywoodba költözött. Ezután olyan filmekben kapott szerepet, mint a Desperado (1995), az Alkonyattól pirkadatig (1996), a Wild Wild West – Vadiúj vadnyugat (1999) és a Dogma (1999). Áttörést hozó alakítása a 2002-es Frida című életrajzi filmdrámában volt, melyért Oscar-díjra jelölték. Ki ő?

Salma Hayek

1948. szeptember 2-án született Christa McAuliffe, amerikai tanárnő és kiképzett civil űrhajós, az STS–51–L jelű küldetés rakományfelelőse. A tervek szerint iskolásoknak mutatott volna be kísérleteket és két tanórát tartott volna a világűrben. 1986. január 28-án, az űrsikló a fellövése utáni 73. másodpercében végzetes balesetet szenvedett, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok életüket vesztették. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Christa McAuliffe

1944. szeptember 2-án született a képen látható magyar újságíró, műsorvezető. A Magyar Távirati Iroda pekingi, majd londoni tudósítója volt. 1986–1990 között az MTV Híradó főszerkesztője, majd A Hét főszerkesztője is volt. A Magyar Televízió és a Klubrádió műsorvezetője. 1999–2008 között a Nap-kelte című műsort vezette. Ki ő?

Aczél Endre