Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0903 – 201

1941. szeptember 3-án született Babarczy László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színházrendező, színigazgató, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész. 1973-ban a Csiky Gergely Színház rendezője lett, majd 1974–1981 között főrendezője, 1978–2007 között pedig a színház igazgatója volt. Melyik város színháza a Csiky Gergely Színház?

Babarczy László

1875. szeptember 3-án született Ferdinand Porsche, mérnök, autótervező. Több német tank tervezéséhez is hozzájárult. Fia, Ferry Porsche a Porsche autók névadója. Melyik autómárka fűződik a nevéhez?

Ferdinand Porsche

1956. szeptember 3-án született a képen látható magyar színésznő, aki a Linda című tévésorozat kapcsán lett ismert. A nyolcvanas években énekelt az R-GO és az Első emelet együttessel is. 1990–2003 között a Bojtorjánnal énekelt. Ki ő?

Görbe Nóra 

1948. szeptember 3-án született Sáfár Anikó, magyar színésznő. Az 1970-es és 80-as évek egyik legnépszerűbb színésznője volt, aki színpadon, televízióban és filmvásznon is sikeres volt. 1988-ban feleségül ment a rendszerváltás előtti korszak egyik vezető politikusához, akivel annak haláláig együtt élt. Kiről van szó?

Sáfár Anikó

1965. szeptember 3-án született Charlie Sheen, Golden Globe-díjas, Emmy-díjra jelölt amerikai színész. Fontosabb filmjei: A szakasz, A nagy csapat, A nagy durranás, valamint a Kerge város és a Két pasi – meg egy kicsi című sorozatok. Martin Sheen színész fia, testvére szintén sikeres színész, aki apja eredeti családi nevével ért el sikereket. Ki ő?

Charlie Sheen

Emilio Estevez

1596. szeptember 3-án született Nicola Amati, olasz hangszerkészítő, Antonio Stradivari mestere. Hangszerei rendkívüli finomsággal készültek, amelyek manapság nagy értéket képviselnek. Melyik városban működött Amati műhelye?

Nicola Amati

1969. szeptember 3-án született Marosi Z. Tamás, Fonogram – Magyar Zenei Díjas és EMeRTon-díjas magyar zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer és játékfejlesztő. A TV2 Megasztár c. műsorának zsűritagja volt, melynek első két részében a zenei producer szerepét is ellátta. Milyen néven ismerjük?

Pierrot

1929. szeptember 3-án született Irene Papas, görög színésznő, énekesnő. Színészi karrierje 1948-ban kezdődött. Az ötvenes években már folyamatosan forgatott, és szupersztárrá az 1964-es „Zorba, a görög” című film tette. Ki a partnere a filmben?

Irene Papas

Anthony Quinn

1813. szeptember 3-án született Eötvös József, magyar jogász, író, a Batthyány-kormány, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia (1866-tól 1871-ig) és a Kisfaludy Társaság első elnöke (1860–1867), Eötvös Ignác politikus fia, Eötvös Loránd fizikus apja. Legismertebb regénye

Eötvös József

1906. szeptember 3-án született Trauner Sándor, magyar származású francia festőművész, grafikus, jelmeztervező, Oscar-díjas díszlettervező. A Legénylakás című film látványterveiért Oscar-díjat kapott, és nagyban kivette részét az öt kategóriában is Oscar-díjas Irma, te édes című Billy Wilder-alkotásból is. A filmek két főszereplője Shirley MacLaine és a képen látható kétszeres Oscar-díjas színész. Ki ő?

Trauner Sándor

Jack Lemmon