Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0904 – 202

1981. szeptember 4-én született a képen látható sokszoros Grammy-díjas amerikai R & B énekesnő, dalszerző, producer, színész, táncos és modell, a Crazy in Love, a Baby Boy és a Single Ladies című dalok előadója. Ki ő?

Beyoncé

1883. szeptember 4-én született Czóbel Béla, Kossuth-díjas magyar avantgárd festő. A mozgalom születésével egyidőben – kötődött, az akkori legmodernebb párizsi irányzathoz. Így egyike volt a Magyar Vadak első képviselőinek is. Párizsban a „legvadabb”-ak közt emlegették. Mi volt a mozgalom neve?

Czóbel Béla

1960. szeptember 4-én született Damon Wayans, amerikai színész, komikus, forgatókönyvíró és producer, a szórakoztatóiparban közismert Wayans-család tagja. Az 1980-as évektől színészként és komikusként tevékenykedett, olyan filmekben játszott, mint a Kőagy őrnagy, a Golyóálló, Afro-tv és a Nyafka X. Legismertebb filmje az 1991-es Az utolsó cserkész, melyben a kor feltörekvő akciósztárja volt a partnere? Ki ő?

Damon Wayans

1905. szeptember 4-én született a képen látható magyar színművész, színházi rendező, főiskolai tanár, rádiós műsorvezető; az első Kazinczy-díjjal kitüntetett színész; Erdélyi Mici, majd Pápai Erzsi színésznők férje. Fia neves operatőr-városvédő volt. Ki ő?

Ráday Imre 

1950. szeptember 4-én született a képen látható magyar énekesnő. 1967-ben kezdte el énekesi pályáját, amikor indult a Táncdalfesztiválon, ahol mint gimnazista elénekelte a Csuda jó fej című dalt. A Piramis vezetőjével, Som Lajossal 1977-től tíz évig házasságban élt. A Szerelemről szóljon az ének, a Jöjj és fogd a kezem és a Búcsúzik az ezüst nyár című dalok előadója. Ki ő?

Karda Beáta

1986. szeptember 4-én született Borbély Alexandra, Jászai Mari-díjas magyar színésznő. 2017-ben, Berlinben elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díját a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért. A film elnyerte a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, és jelölték a 2017-es év Oscar-díjára a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Ki a film rendezője?

Enyedi Ildikó

1917. szeptember 4-én született a képen látható magyar katona, az 1956-os forradalom egyik vértanúja, az 1956. novemberi harmadik Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere. Ugyanazon a napon végezték ki, amikor Nagy Imre miniszterelnököt és Gimes Miklós újságírót. Ki ő?

Maléter Pál

1952. szeptember 4-én született Voga János, tanár, zeneszerző, előadóművész, rádiós műsorvezető. Ismertségét a Voga–Turnovszky-duónak köszönheti, saját szerzeményeik mellett igen népszerűek lettek a 80-as években készített popparódiáik. Évekig volt Bochkor Gábor és Boros Lajos reggeli műsorainak állandó vendége, majd társműsorvezetője. Melyik műsort vezették együtt?

Voga János

1927. szeptember 4-én született Sánta Ferenc, Kossuth-díjas magyar író. Munkái legalább 23 nyelven jelentek meg. A Sokan voltunk című elbeszéléssel került be a köztudatba, majd novellistaként és regényíróként is jelentős életművet alkotott. A Húsz óra és Az ötödik pecsét című regényeiből a képen látható rendező készített nagy sikerű filmeket. Ki a rendező?

Sánta Ferenc

Fábri Zoltán

1933. szeptember 4-én született a képen látható politikus. Részt vett az 1956-os forradalomban, amelyért halálra ítélték. Az ítéletet később életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1963 márciusában az általános amnesztia keretében szabadult. Részt vett a rendszerváltásban, később országgyűlési képviselő volt az SZDSZ, majd az MSZP színeiben. Ki ő?

Mécs Imre