Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0905 – 203

1951. szeptember 5-én született a képen látható világ és Európa-bajnok német labdarúgó. Az NSZK válogatottjában 48 alkalommal szerepelt. Profi labdarúgó pályafutása során a Bayern München, az Eintracht Braunschweig és a Real Madrid csapatában játszott. 1972-ben Európa-bajnoki, az 1974-ben világbajnoki címet szerzett, majd a 1982-es labdarúgó-világbajnokság ezüstérmese volt. 1974-ben a BEK serleget is sikerült elhódítania. Ki ő?

Paul Breitner

1774. szeptember 5-én született Caspar David Friedrich, német festő. Festményei többnyire a valóságos látványból kiinduló, de mégis misztikusnak látszódó tájakat ábrázol. A festmények stílusát a mondanivalót hangsúlyozó, tökéletes kompozíció, és az aprólékosan megfestett részletek jellemzik. Melyik korstílusba sorolható Friedrich munkássága?

Caspar David Friedrich

Caspar David Friedrich

1939. szeptember 5-én született George Lazenby, ausztrál színész. Legismertebb szerepe James Bond volt az Őfelsége titkosszolgálatában című, az 1969-ben készült hatodik James Bond-filmben. Bondot először és utoljára játszotta, és Sean Conneryt követte a szerepben. Ki volt a következő Bond?

George Lazenby

1951. szeptember 5-én született Michael Keaton, Golden Globe-díjas és Emmy-díjas amerikai színész. Játszott a Beetlejuice - Kísértethistória, a Sok hűhó semmiért, a Lapzárta, a Jackie Brown, a Mint a kámfor, A Cég - A CIA regénye, a Robotzsaru, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és a Spotlight - Egy nyomozás részletei című filmekben. Négy filmben az egyik szuperhős szerepében láthattuk. Melyik szuperhősről van szó?

Michael Keaton

1946. szeptember 5-én született Freddie Mercury, brit énekes, zenész, a Queen rockegyüttes egykori frontembere. Fő dalszerzőként jelentősen meghatározta az együttes stílusát, a legtöbb sikeres dalukat ő írta. Eredeti neve Farrokh Bulsara, párszi indiai származású, és Zanzibár szigetén született. Melyik országhoz tartozik Zanzibár?

Freddie Mercury

1638. szeptember 5-én született a francia Napkirály, más néven Nagy Lajos, aki 1643-tól haláláig 1715-ig Franciaország és (III. Lajos néven) Navarra király volt. Az abszolutizmus klasszikus képviselője: szilárd egyeduralmat valósított meg a főnemesi ellenzék visszaszorításával és a központosított államigazgatás bevezetésével. Franciaországot az európai nagyhatalmak sorába emelte. Hányadik Lajosként uralkodott Franciaország trónján?

XIV. Lajos francia király

1970. szeptember 5-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színházigazgató. Édesapja Kossuth-díjas színművész volt. Színházi szerepei és rendezései mellett olyan filmekben láthattuk, mint A temetetlen halott, a Sorstalanság, Az állampolgár vagy a Napszállta, de televízióban is feltűnt az Öregberény, a Kisváros, az Oltári csajok, a 200 első randi, a Drága örökösök a Keresztanyu című produkciókban is. Ki ő?

Őze Áron 

1959. szeptember 5-én született a képen látható magyar rádiós és televíziós műsorvezető, diplomata. 1997-ig vezette az Apukám világa című betelefonálós rádióműsort a Juventus Rádióban, majd a Petőfi Rádióban. 1999–2000 között a Heti Hetes első évadának műsorvezetője volt. A Balaton, ezen belül Szigliget és a vitorlázás szerelmese, kétszeres Kékszalag győztes. 2017 őszétől milánói főkonzul. Ki ő?

Csiszár Jenő

1847. szeptember 5-én született az amerikai vadnyugat egyik leghírhedtebb banditája. A vadnyugati balladákon és színes ponyvaregényeken kívül számtalan mozifilm is megörökíti élettörténetét, ezek közül az első 1921-ben készült, és a szerepét fia játszotta. Történetét dolgozza fel meglehetősen történelemhűen a Brad Pitt és Casey Affleck főszereplésével 2007-ben forgatott amerikai mozi. Ki ő?

Jesse James

1940. szeptember 5-én született Raquel Welch, Golden Globe-díjas amerikai színésznő és énekesnő, az 1960-as és 1970-es évek egyik szexszimbóluma. A Fantasztikus utazás (1966) című sci-fiben kapta első főszerepét. Következő alakítása az Egymillió évvel időszámításunk előtt című filmben volt. Eladási rekordokat döntött az a poszter, amely az új sztárt ábrázolta a film egyik jelenetében: a plakát később fontos szerephez jutott egy 1994-ben készült emlékezetes filmben is. Melyikben?

Raquel Welch

Raquel Welch