Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0906 – 204

1963. szeptember 6-án született Kiprich József, válogatott magyar labdarúgó, csatár, edző. A válogatottban 70 mérkőzésen 28 gólt szerzett. Tagja volt az 1986-os mexikói világbajnokságon szereplő csapatnak. Pályafutása során Tatabányán játszott, továbbá Cipruson és Hollandiában szerepelt. Melyik holland csapat erőssége volt Kiprich József?

Kiprich József

1901. szeptember 6-án született a képen látható magyar színész, érdemes és kiváló művész. Szinte minden műfajban maradandót alkotott: drámai színészként, komikusként, táncosként és énekesként, Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Mi muzsikus lelkek, az Ujjé, a Ligetben nagyszerű!, a Jöjjön ki Óbudára! a Nem az a fontos, az ember hány éves vagy az Évike az állatkertben (Apu, hod med be). Négy lánya közül az egyik színésznő, a másik televíziós rendező volt. Ki ő?

Bilicsi Tivadar

1876. szeptember 6-án született John Macleod, skót fiziológus és biokémikus. 1923-ban Frederick Bantinggal közösen orvosi Nobel-díjat kapott az inzulin felfedezéséért, amely a cukorbetegség kezelésében kapott jelentős szerepet. Mi az inzulin?

John Macleod

1972. szeptember 6-án született Idris Elba, Golden Globe-díjas angol színész, producer, forgatókönyvíró, énekes-dalszerző, rapper és DJ. Emlékezetes alakításai a Heimdall nevű képregényszereplő megformálása a Thor és a Bosszúállók szuperhősfilmekben. Eredetileg Heimdall a világokat összekötő szivárványhíd, a Bifröszt őre. Melyik mitológia istene Heimdall?

Idris Elba

1948. szeptember 6-án született a képen látható olimpiai bajnok birkózó, edző, sportvezető. Az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmet szerzett, mely a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérme volt. Visszavonulása után 1980-tól 1989-ig a birkózók szövetségi kapitánya, 1989-től a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, majd 1992-től 2015ig elnöke volt. Ki ő?

Hegedűs Csaba

1757. szeptember 6-án született a képen látható, liberális gondolkodású francia arisztokrata, katonatiszt, politikus. Az amerikai függetlenségi háborúban tábornokként harcolt George Washington vezérlete alatt. A francia forradalom alatt és különösen a júliusi forradalom idején jelentős politikai szerepet játszott. 2002-ben az USA posztumusz tiszteletbeli polgára lett. Ki ő?

Gilbert de La Fayette

1921. szeptember 6-án született Tamássy Zdenko, Erkel Ferenc-díjas és eMeRTon-díjas magyar zeneszerző. Számos rádió-operett és zenés játék szerzője, de igazi műfaja a filmzene volt. Szabó István 1981-ben bemutatott Oscar-díjas filmjének, majd a trilógiává bővült filmfolyamnak a zenéjét ő komponálta. Mi a film címe?

Tamássy Zdenko

1976. szeptember 6-án született a képen látható magyar televíziós és rádiós producer és műsorvezető. Bochkor Gábor partnere a Retro Rádió reggeli műsorában. Emellett három évadon át vezette a Lakástalkshow-t a Viasaton, producere volt a Tesztbeszéd című interaktív talkshownak, illetve a Dumaszínház számos televíziós műsorának. A Dumaszínházban a Duma Aktuál műsorvezetője. Ki ő?

Lovász László

1943. szeptember 6-án született Roger Waters, BAFTA-díjas angol énekes, basszusgitáros és zeneszerző. 1965-től a világhírű zenekarának basszusgitárosa, 1968-tól pedig fő dalszerzője és egyik énekese volt. Hatalmas nemzetközi sikereket értek el olyan koncepcióalbumokkal, mint a The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals és a The Wall. Melyik együttes tagja volt Roger Waters?

Roger Waters

1892. szeptember 6-án született Edward Victor Appleton, Nobel-díjas brit csillagász, fizikus, aki a Föld a felső légkörének a nap sugárzása által elektromos töltéssel rendelkező tartományának létezését mérésekkel igazolta. Ez a réteg nagyjából a felszín fölött 80 km magasságban kezdődik. Hogy nevezzük ezt a légköri tartományt?

Edward Victor Appleton