Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0907 – 205

1909. szeptember 7-én született Elia Kazan, háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező és színházi rendező. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint A rakparton, az Úri becsületszó, A vágy villamosa vagy a Viva Zapata! 1955-ben forgatta az Édentől keletre című filmjét, melynek főszerepe hozta meg az áttörést a kor fiatalon elhunyt férfi szexszimbólumának. Ki ő?

Elia Kazan

James Dean

1533. szeptember 7-én született Anglia és Írország királynője 1558-tól 1603-ban bekövetkezett haláláig. Mivel élete során sosem házasodott meg, a szűz királynő ragadványnévvel illetik. A Tudor-ház ötödik, egyben utolsó tagja az angol trónon. Az újkori Anglia egyik legnagyobb uralkodója, akinek regnálása alatt az országa tengeri és kereskedelmi nagyhatalommá vált. Ki ő?

I. Erzsébet

1936. szeptember 7-én született Buddy Holly, amerikai énekes, dalszerző, a rock and roll úttörője. Mindössze négyéves karrierje alatt a rock and roll megkerülhetetlen alakjává vált, olyan zenekarokra volt hatással, mint a The Beatles és a The Rolling Stones. Pályafutását egy tragikus baleset törte ketté, melyben barátjával, Ritchie Valenssel együtt elhunyt. Mivel szenvedtek balesetet?

 Buddy Holly

1975. szeptember 7-én született a képen látható EMeRTon-díjas magyar énekes, a TNT együttes tagja. Az együttes 2005-ös feloszlása után szólókarrierbe kezdett. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Titkos üzenet, Bolond, aki sír, a Ha nem jön álom a szememre, Híd a folyót és a Kicsi gesztenye. Ki ő?

Dobrády Ákos

1941. szeptember 7-én született Mezey György magyar labdarúgó, edző. 1983 és 1986 között, valamint 1988-ban a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Edzői pályafutása során kétszer nyert magyar bajnoki címet, valamint ő vezette az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon a magyar válogatottat. Itt, Mexikóban szenvedett súlyos, 6-0-ás vereséget csapatunk a Szovjetuniótól. Hol rendezték meg a mérkőzést?

Mezey György

1807. szeptember 7-én született Lenkey János, 1848–49-es honvéd tábornok. Galíciában szolgáló huszárszázada 1848. május 30-án vezetésével kalandos körülmények között Magyarországra szökött, hogy a szabadságharc oldalán harcoljon. Ő is az aradi vértanúk perének egyik vádlottja volt, az aradi vár börtönében halt meg. A 80 huszár című film századának történetét dolgozta fel 1978-ban. Ki a film rendezője?

Lenkey János

1943. szeptember 7-én született a képen látható kétszeres Grammy-díjas amerikai énekesnő. Az 1960-as évek közepétől énekel. Egy évtizeddel később, a diszkókorszak beköszöntével vált világhírűvé olyan slágerekkel, mint a Never Can Say Goodbye, a Reach Out I’ll Be There, és mindenekelőtt az I Will Survive. Ki ő?

Gloria Gaynor

1982. szeptember 7-én született Szász Emese, olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar párbajtőrvívó. Élete legnagyobb eredményét a 2016. évi nyári olimpiai játékokon érte e, ahol az egyéni versenyben 7–11-es vesztes állásból sikerült fordítania, 15–13-as győzelmével ő szerezte meg a magyar olimpiai csapat első aranyérmét a játékokon. Hol rendezték a versenyt?

Szász Emese

1977. szeptember 7-én született Lengyel Tamás, Jászai Mari-díjas magyar színművész. Színházi szerepei mellett olyan produkciókban tűnt fel, mint a Munkaügyek, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Kossuthkifli, az Aranyélet, a Válótársak és A mi kis falunk. A mi kis falunk című sorozatban kinek a szerepében látható?

Lengyel Tamás

1911. szeptember 7-én született a képen látható politikus, a Bolgár Kommunista Párt főtitkára 1962-től 1989. november 10-éig. Regnálását személyi kultusz, nepotizmus és korrupció jellemezte. 1989-ben kizárták a kommunista pártból és 1990-ben letartóztatták. 1998-ban halt meg. Ki ő?

Todor Zsivkov