Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0918 – 216

1971. szeptember 18-án született Jada Pinkett, amerikai színésznő, táncosnő, énekes-dalszerző és üzletasszony. Fontosabb filmjei: Veszélyes elemek, Tintatartó, Bölcsek kövére, A nagy dobás, Sikoly 2., Ali, a Mátrix – Újratöltve és a Mátrix – Forradalmak, valamint a Rossz anyák. Férje és két gyermeke szintén színész. Ki Jada Pinkett férje?

Jada Pinkett

1905. szeptember 18-án született a képen látható svéd színésznő. A filmtörténet egyik legérdekesebb alakja, akinek méltóságteljes, melankolikus magatartása nemcsak a filmvásznon kreált mítosz része, de jellemének egyik legfontosabb vonása is volt. Viszonylag rövid pályafutása izgalmas szerepekkel teli. Tragikus asszonysorsokat ábrázolt, többek között Anna Kareninát (néma és hangos változatban is), Mata Harit, a kémnőt, Camille-t, a párizsi kurtizánt, a Grand Hotel szomorú balerináját, és az európai történelem titokzatos figuráját, Krisztina királynőt. Ki ő?

Greta Garbo 

1950. szeptember 18-án született Sirkó László, magyar színész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja. Országos ismertséget 1983-ban szerzett, amikor a korábban Levente Péter, Gyabronka József és Mikó István főszereplésével futó gyermekműsor-sorozat karakterét, Móka Misit alakította. Mi volt a tévéműsor címe?

Sirkó László

1981. szeptember 18-án született a képen látható magyar színésznő, műsorvezető. Legismertebb szerepe Hoffer Eszter a Barátok közt című sorozatban. Ki ő?

Konta Barbara 

1961. szeptember 18-án született a képen látható Primetime Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer. Legismertebb szerepe a Maffiózók című bűnügyi drámasorozat maffiavezére, Tony Soprano volt. 2010-ben a Háborús sebek című dokumentumfilmjében poszttraumatikus stressz szindrómával élő amerikai katonák eseteit mutatta be az 1861-től 2010-ig. 2013-ban egy Római nyaralás közben váratlanul elhunyt. Ki ő?

James Gandolfini

1916. szeptember 18-án született a képen látható Kossuth-díjas magyar operaénekes (tenor), főiskolai tanár, érdemes és kiváló művész. Magyarország egyik leghíresebb tenoristája volt, akinek hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze több magyar nemzedék tudatában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével. Ki ő?

Simándy József

1971. szeptember 18-án született a képen látható amerikai professzionális országútikerékpár-versenyző, a UCI ProTouros RadioShack csapat tagja és alapítója. 1999-től 2005-ig hétszer nyerte meg a Tour de France-t, 2012-ben azonban a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség doppingolás vádjával megfosztotta mindegyik címétől. Ki ő?

Lance Armstrong

53. szeptember 18-án született a képen látható politikus és katona, aki a Római Birodalom császára volt 98-tól 117-es halálig. A birodalom egyik legsikeresebb katonacsászára volt, aki hatalmas területeket hódított meg és uralkodása idején az állam elérte legnagyobb területi kiterjedését. Az utókor az ún. "öt jó császár" közé sorolta. Ki ő?

Traianus

1976. szeptember 18-án született a képen látható kétszeres világbajnok brazil válogatott labdarúgó. A valaha volt egyik legjobb és legsikeresebb labdarúgó. Két alkalommal nyerte meg a világbajnokságot, 1994-ben és 2002-ben, 1998-ban pedig ezüstérmet szerzett. A világbajnokságok történetének második legeredményesebb góllövője 15 góllal. Háromszor lett az év labdarúgója (1996-ban, 1997-ben és 2002-ben). Ki ő?

Ronaldo

1952. szeptember 18-án született a képen látható magyar atomfizikus, politikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008 és 2014 között annak elnöke. Az atomi ütközések fizikájának neves kutatója. Jelentős eredményeket ért el a nemesgázütközések, elsősorban a neon és proton-hélium ütközések egyidejű ionizációja és töltéscserével járó folyamata tekintetében. 1991 és 1996 között az MTA Atommagkutató Intézete igazgatója, 2001–2002-ben oktatási miniszter. Ki ő?

Pálinkás József