Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0919 – 217

1802. szeptember 19-én született Kossuth Lajos, magyar államférfi, a Batthyány-kormány minisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc egyik szellemi vezére. A Batthyány-kormányban milyen tárca vezetője volt?

Kossuth Lajos

1911. szeptember 19-én született William Golding, irodalmi Nobel- és Man Booker-díjas brit regényíró, költő. Legismertebb művének cselekménye egy lakatlan szigeten játszódik, ahova egy csapat angol kisfiú kerül egy repülőgép-katasztrófa túlélőiként. A gyerekek magukra vannak utalva, a szigeten nincsenek felnőttek, így fokozatosan eltűnnek az otthon megszokott szabályok és korlátok az életükből. Mi a regény címe?

William Golding

1878. szeptember 19-én született a képen látható vezérkari ezredes, az Osztrák–Magyar Monarchia vezérkari tisztje, a Tanácsköztársaság idején a magyar Vörös Hadsereg vezérkari főnöke. Nagy szerepe volt a cseh és román csapatok előrenyomásának megállításában. Felségárulás miatt 1920-ban három évi börtönre ítélték, 1921-ben szabadult. Halála után, 1930-ban özvegyének Gömbös Gyula honvédelmi miniszter előterjesztésére az államfő a mindenkori ezredesi nyugellátásnak megfelelő kegydíjat adományozott. 1945-ben posztumusz vezérezredessé léptették elő. Ki ő?

Stromfeld Aurél

1931. szeptember 19-én született a képen látható Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró. Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező volt felesége. 1968-ban rendezte első nagyjátékfilmjét az Eltávozott nap címmel, Kovács Katival a főszerepben. Filmjeiben legtöbbször női sorsokat vitt vászonra. Legismertebb filmjei a Napló gyermekeimnek című filmdráma és annak három folytatása. Ki ő?

Mészáros Márta 

1987. szeptember 19-én született a képen látható magyar énekes, a 2099-es Csillag születik című tehetségkutató műsor versenyzője. Szerepelt a TV2 Édes Élet című reality-jében, a Sztárban sztár c. show-műsorban a negyedik helyen végzett. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Lehet zöld az ég, a Dalban élek vagy a Szőkével álmodtam. Ki ő?

Varga Viktor 

1933. szeptember 19-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1954 és 1966 között 76 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a Kecskeméti Kinizsi és a Ferencvárosi TC csapataiban lépett pályára Beceneve: Tüske. Ki ő?

Fenyvesi Máté dr.

1948. szeptember 19-én született Jeremy Irons, angol színházi, film- és televíziós színész. A szerencse forgandó (1990) című filmben nyújtott alakításával Oscar- és Golden Globe-díjat nyert. Láthattuk többek között a Die Hard sorozat harmadik részében, valamint A vasálarcosban (1998), ahol Aramis volt, a négy testőr egyike. A 2011-2013-ban a részben Magyarországon forgatott történelmi sorozatban egy híres itáliai család tagját, VI. Sándor pápát alakítja. Melyik család tagja volt VI. Sándor?

Jeremy Irons

866. szeptember 19-én született VI. León, a Bizánci Birodalom császára, a Makedón-dinasztia második tagja, I. Baszileiosz fia. A korai magyar történelemben is jelentős szerepet játszik, mint a honfoglalás előtti évek egyik kulcsszereplője. Taktikon című művében összegezte hadtudományi tapasztalatait; ebben utal a magyarok harci szokásaira és életmódjára is. Mi volt V. León mellékneve?

VI. Leó

1976. szeptember 19-én született a képen látható magyar író, költő, fordító, publicista, szerkesztő, énekesnő. Az Elektrik Bugi Kommandó együttesben énekelt. Kötetei a teljesség igénye nélkül: Lotte Lenya titkos éneke, Café X, A Maffia-klub, Cigánykártya, Kicsi Lili, A házikedvenc, Él, Szirén. Ki ő?

Karafiáth Orsolya

1897. szeptember 19-én született a képen látható Kossuth-díjas székely magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják. Fő műve az Ábel-trilógia. Az Ábel a rengetegben és folytatásai: Ábel az országban és Ábel Amerikában, melyek tartalmát javarészt saját életéből merítette. Ki ő?

Tamási Áron