Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1001 – 219

1920. október 1-jén született Walter Matthau, Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. Főleg vígjátékokban játszott. Számos filmben (pl. Furcsa pár, A szomszéd nője mindig zöldebb, Szenzáció!) szerepelt együtt a képen látható kollégájával, akihez élete végéig szoros barátság fűzte. Ki ő?

lemmon

Jack Lemmon

1935. október 1-jén született Julie Andrews, többszörös Golden Globe-, és Emmy-, valamint BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő. Híressé olyan Broadway musicalszerepei tették, mint például a My Fair Lady és a Camelot, valamint musicalfilmek, köztük A muzsika hangja és a Mary Poppins, amiért Oscar-díjat kapott. Emlékszel, hogy mi Mary Poppins foglalkozása a történetben?

Julie Andrews

1924. október 1-jén született Jimmy Carter, Nobel-békedíjas amerikai politikus, Georgia állam kormányzója, 1977. január 20. és 1981. január 20-a között az Amerikai Egyesült Államok 39. elnöke. Az 1980-as elnökválasztást elbukta Ronald Reagan ellenében, melyet sokan egy külföldön amerikaiak ellen elkövetett túszejtés kapcsán tanúsított tehetetlenségének tulajdonítottak. Hol történt a túszejtés?

Jimmy Carter

1541. október 1-jén született El Greco, azaz a görög, eredeti neve: Domenico Theotocopuli, görög származású festő, a spanyol manierizmus legnagyobb mestere. A manierizmus melyik korstílusokat kötötte össze?

El Greco

El Greco_

El Greco__

1945. október 1-jén született a képen látható, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Jelentős színházi és filmsikerek mellett a televízióban is gyakori szereplő. Olyan népszerű sorozatok szereplője, mint a Tóth János, a Korhatáros szerelem, a Drága örökösök vagy a Keresztanyu. Ki ő?

Molnár Piroska 

1954. október 1-jén született Fábián Éva, magyar énekesnő. Legnagyobb sikereit a Neoton Família együttesben érte el, de már előtte is ismert volt egy sikeres lányegyüttes tagjaként. Mi volt a zenekar neve?

Fábián Éva

1969. október 1-jén született a képen látható görög származású amerikai színész, humorista, zenész és forgatókönyvíró. Legismertebb filmjei közé tartozik a Másnaposok-trilógia (2009–2013), Terhes társaság (2010), Képtelen kampány (2012), Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (2014) és a Lángelmék (2016). Ki ő?

Zach Galifianakis

1966. október 1-jén született a képen látható aranylabdás libériai válogatott labdarúgó, politikus, Libéria 25. elnöke. 1994-ben a Paris Saint-Germainnel, 1996-ban és 1999-ben az AC Milannal bajnokságot nyert. 1995-ben elnyerte az Aranylabdát, valamint az Afrikai Labdarúgó-szövetség „Az év afrikai labdarúgója” címét. Ezeken kívül a 20. század afrikai játékosának is megválasztották. Ki ő?

George Weah

1930. október 1-jén született Philippe Noiret, BAFTA- és kétszeres César-díjas francia filmszínész. Első César-díját 1976-ban A bosszú című filmért kapta, a másodikat 1990-ben Az élet és semmi más c. filmbeli alakításáért. Legismertebb szerepe Alfredo volt Giuseppe Tornatore 1988-ban bemutatott Oscar-díjas filmjében. Mi a film címe?

Philippe Noiret

1945. október 1-jén született a képen látható, magyar rockzenész, basszusgitáros. Játszott a Tűzkerék, a Neoton, a Taurus zenekarokban. 1974-ben megalapította a Piramis együttest, majd 1985-ben a Senator együttest, amely két évig működött, és egy nagylemezt készített. 11 éven át Karda Beáta énekesnő férje volt. Ki ő?

Som Lajos