Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0923–339

1916. szeptember 23-án született Aldo Moro, olasz kereszténydemokrata politikus, 1963 és 1976 között ötszörös miniszterelnök. 1978. március 16-án elrabolta egy szélsőbaloldali terrorszervezet. 55 napig tartották fogva, majd megölték. Holttestét Róma belvárosában, egy parkoló autó csomagtartójában találták meg 1978. május 9-én. Mi volt a neve a terrorszervezetnek?

Aldo Moro

i. e. 480. szeptember 23-án született Euripidész, görög tragédiaköltő, Aiszkhülosz és Szophoklész mellett a három nagy görög tragédiaköltő egyike. Születése helyén és születésének napján a görög-perzsa háború egyik jelentős csatája zajlott. Hol született Euripidész?

Euripidész

1938. szeptember 23-án született Romy Schneider, kétszeres César-díjas német–francia színésznő. Nevét viseli a Romy Schneider-díj és a Romy-díj. Szűk harminc éves pályafutása alatt összesen hatvan filmben volt látható. Legismertebb szerepe a Sissi című film és folytatásai címszerepe volt. Melyik uralkodó felesége volt Sissi?

Romy Schneider

1215. szeptember 23-án született Kubiláj kán, a Mongol Birodalom nagykánja (1260–1294), a kínai Jüan-dinasztia alapítója és első császára (1279–1294. Uralkodása alatt utazott Kínába az a velencei kereskedő, aki 17 évet töltött Kubiláj birodalmában, s még magas hivatali rangot is kapott. Ki ő?

Kubiláj kán

1961. szeptember 23-án született William Cameron McCool, amerikai pilóta, űrhajós, az STS–107 jelű küldetés pilótája. Az űrrepülés végén, 2003. február 1-én az űrrepülőgép végzetes balesetet szenvedett. Mi volt az űrrepülőgép neve?

William Cameron McCool

i. e. 63. szeptember 23-án született Augustus császár, a Római Birodalom első császára (uralkodott i. e. 27-től haláláig, i. sz. 14-ig), a római történelem egyik legfontosabb alakja volt. Karrierje Caius Iulius Caesar fogadott fiaként indult, majd nemcsak egyszemélyi uralma stabilizálódott évtizedekre, hanem a császárság rendszere is, melynek politikai, államigazgatási, katonai és társadalmi alapjait egyaránt ő vetette meg. Mi volt az eredeti neve?

Augustus

1971. szeptember 23-án született Cseke Katinka, magyar színésznő. Színházi szerepei mellett feltűnt játékfilmekben, tévéműsorokban, reklámokban, de leginkább Bodolai Böbe szerepéről ismerjük egy televíziós sorozatban. Melyikben?

Cseke Katinka

1949. szeptember 23-án született Bruce Springsteen, Oscar- és többszörös Grammy-díjas amerikai énekes, zenész, gitáros, aki az E Street Band nevű együttessel készít lemezeket és turnézik. Legsikeresebb stúdióalbumai a Born in the U.S.A. és a Born to Run. Mi a világszerte ismert beceneve?

Bruce Springsteen

1872. szeptember 23-án született Richter Gedeon, magyar gyógyszerész, a modern magyar gyógyszeripar megteremtője. 1907-ben Kőbányán építette fel az első magyarországi gyógyszergyárat, és számos gyógyszert fejlesztett ki. Első nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott, máig gyártott fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer volt. Mi a gyógyszer neve?

Richter Gedeon

1930. szeptember 23-án született a képen látható, többszörös Grammy-díjas afroamerikai zongorista, énekes. A jellemzően amerikai zenei stílusok gyakorlatilag mindegyikében (dzsessz, soul, rock and roll, gospel, blues, rhythm and blues, pop, country, funk) maradandót alkotott. 2004-ben készült az életéről film Jamie Foxx főszereplésével. Ki ő?

Ray Charles