Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1002 – 220

1969. október 2-án született Selmeczi Roland, magyar színpadi, film- és szinkronszínész. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, számos televíziós sorozat és játékfilm főszereplőjének kölcsönözte magyar hangját. Olyan sikerfilmekben szerepelt, mint az Angyalbőrben, a Kútfejek, az Üvegtigris és az Üvegtigris 1-2., ahol Bajusz, a rendőr szerepét játszotta. Ki alakította Bajusz járőrtársát, Rezsőt?

Selmeczi Roland

1904 október 2-án született Graham Greene, angol író, drámaíró, kritikus. Számtalan novellát, regényt, esszét, kritikát, életrajzot írt; forgatókönyv és színdarab is fűződik a nevéhez. Művei közül többet meg is filmesítettek, így A csendes amerikai című regényt 2002-ben, melynek főszereplője a képen látható kétszeres Oscar-díjas színész, akinek ez a szerep Oscar-jelölés hozott. Ki ő?

Graham Greene
Michael Caine

1976. október 2-án született a képen látható Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes magyar válogatott kézilabdázó. Posztja: beálló. A válogatottban 165 mérkőzések 403 gólt szerzett. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség és World Handball Magazine közös szavazásán 2004 legjobb női kézilabdázójává választották. 2005-ben halálos közúti balesetet szenvedett. Ki ő?

Kulcsár Anita

1869. október 2-án született Mohandász Karamcsand Gandhi, híveitől kapott tiszteletnevén Mahátma Gandhi, indiai jogász, politikai és spirituális vezető, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja. Annak ellenére, hogy az erőszakmentesség élő példája volt, az élete folyamán a hindu nacionalisták többször is próbálták megölni, és halálát 1948-ban egy merényletben lelte. Mit jelent a Mahátma név?

 Mahátma Gandhi 

1970. október 2-án született a képen látható magyar újságíró, televíziós műsorvezető. 1998-tól az RTL Klub munkatársa, ahol az RTL Klub Híradóját vezeti Szellő Istvánnal. Ki ő?

Erős Antónia

„York napsütése rosszkedvünk telét / Tündöklő nyárrá változtatta át…/ Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, / Hogy eltöltsem e csevegő időt -/ Úgy döntöttem, hogy gazember leszek…” 1452 október 2-án született Shakespeare antihőse, a képen látható angol király, az utolsó York-házi uralkodó. Ki ő?

III. Richárd

1954. október 1-jén született Fábián Éva, magyar énekesnő. Legnagyobb sikereit a Neoton Família együttesben érte el, de már előtte is ismert volt egy sikeres lányegyüttes tagjaként. Mi volt a zenekar neve?

Fábián Éva

1951. október 2-án született Gordon Matthew Thomas Sumner, Oscar-díjra jelölt, sokszoros Grammy-díjas angol zenész, énekes-dalszövegíró, aktivista, színész. Szólókarrierjének kezdetéig legfontosabb dalszövegírója, vezető énekese és basszusgitárosa volt a The Police együttesnek. Milyen néven ismerjük?

Sting

1976. október 2-án született a képen látható magyar énekesnő. Első zenekara a Szűzriadó volt, majd a Kimnowak együttes tagja lett. A nagy áttörést és országos ismertséget a Jazz+Az hozta meg számára, majd 2000-től a Cotton Club Singers tagja lett. 2005-ben elkészítette első szólóalbumát, Egy szó címmel. 2008-ban megalakult a nevével fémjelzett Quartet. Ki ő?

Kozma Orsolya

1847. október 2-án született a képen látható német tábornagy és nemzeti hős, az első világháború után a weimari köztársaság államfője, mint birodalmi elnök (Reichspräsident). 1934. augusztus 2-án bekövetkező halálával teljesen megszűnt az alkotmányos kormányzás Németországban, melyet Adolf Hitler korlátlan hatalma követett. Ki ő?

Paul von Hindenburg