Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1003 – 221

1988. október 3-án született a képen látható Oscar-díjas svéd színésznő és táncos. Több emlékezetes alakítás is fűződik a nevéhez, például a 2010-es Tiszta, a 2012-es Anna Karenina és a 2016-os A dán lány című filmekben, utóbbiért Oscar-díjat kapott legjobb női mellékszereplő kategóriában. Mindezek mellett olyan filmekben szerepelt, mint A WikiLeaks-botrány, a Fenegyerek, A hetedik fiú, az Ex Machina, a Jason Bourne és a Tomb Raider. 2017-ben házasodott össze Michael Fassbenderrel. Ki ő?

Alicia Vikander

1897. október 3-án született Louis Aragon, francia költő, író, újságíró, esszéista, fordító és kritikus. Az 1920-as években jelentős szerepet játszott az avangárd mozgalomban, majd 1930 után a szocialista realizmus első számú franciaországi képviselőjévé vált. Követője és alakítója volt annak a meghökkentésre törekvő, formabontó művészeti irányzatnak, melynek az elnevezése a francia nyelvben ’lovacska’, ’paci’, ’vesszőparipa’ jelentésű, de Tristan Tzara szerint „nem jelent semmit”. Mi az irányzat neve?

Louis Aragon

1962. október 3-án született Tommy Lee, amerikai zenész, a Mötley Crüe rockegyüttes alapító tagja, dobosa. Hírhedt életvitelével a bulvármédia állandó szereplője. Házasságban élt Heather Locklear színésznővel és a Baywatch című sorozatban C. J. Parker szerepében befutott modellel/színésznővel, utóbbitól két gyermeke született. Ki ő?

Tommy Lee

1960. október 3-án született Ivancsics Ilona, magyar színésznő. Legismertebb szerepe Vágási Judit a Szomszédok című magyar tévésorozatban, aki a sorozat szinte összes epizódjában szerepelt. Mi volt Vágási Jutka foglalkozása?

Ivancsics Ilona

1964. október 3-án született a képen látható Golden Globe- és BAFTA-nyertes angol színész. Fontosabb filmjei: A krupié, Kertészek rabruhában, A Bourne-rejtély, Artúr király, Sin City – A bűn városa, Elizabeth: Az aranykor, Válogatott gyilkosok, Árnyjátékos, Apropó szerelem, Kalandos hétvége, Valerian és az ezer bolygó városa, Gemini Man, A lengyel spicli. Ki ő?

Clive Owen

1981. október 3-án született Zlatan Ibrahimović, bosnyák és horvát származású, svéd válogatott labdarúgó, ahol 122 mérkőzésen 62 gólt szerzett. Pályafutása alatt Játszott Svédországban, Hollandiában, Olaszországban, Angliában, az USA-ban, Spanyolországban és Franciaországban, ahol szinte mindenhol nemzeti bajnok volt, azonban a legrangosabb európai nemzetközi kupasorozatokban csupán egy 2016-17-es Európai-liga diadalt tudhat magáénak angol csapatával. Melyik ez a csapat?

 Zlatan Ibrahimović

1969. október 3-án született a képen látható többszörös Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszerző, divattervező és színész. 2004-ben kezdett szólókarrierje előtt a No Doubt együttes társalapítója, énekese és elsődleges dalszerzője volt. Ismertebb dalaik voltak a Just a Girl, a Spiderwebs, a Don’t Speak, a Hey Baby, és az It’s My Life. Ki ő?

Gwen Stefani

1951. október 3-án született Iványi Gábor, magyar lelkész, országgyűlési képviselő (1990 és 1994, illetve 1998 és 2002 között). Az 1979-ben létrejövő, SZETA (Szegényeket Támogató Alap) alapító tagja, majd 1981-ben alapító lelkésze volt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek. 1989-től az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Melyik párt országgyűlési képviselője volt Iványi Gábor?

Iványi Gábor

1941. október 3-án született Ernest Evans, amerikai rock and roll énekes. Let’s Twist Again c. dalával kezdődött a világot meghódító twistőrület. A The twist című dala kétszer is vezette a Billboard-listát, ami páratlan a lajstrom történetében. Milyen néven futott be világkarriert?

Chubby Checker

1979. október 3-án született Josh Klinghoffer, amerikai zenész, 2009-től 2019-ig az 1983-ban Los Angelesben Anthony Kiedis (ének) és Michael "Flea" Balzary (basszusgitár) Hillel Slovak (gitár) és Jack Irons (dob) által alapított amerikai rockzenekar gitárosa. Néhány slágerük: Californication, Otherside, Scar Tissue, Snow (Hey Oh), Can't Stop, Dark Necessities, Under the Bridge, Dani California. Melyik ez a zenekar?

Josh Klinghoffer