Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1004 – 222

1956. október 4-én született Christoph Waltz, kétszeres Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas osztrák színész. Egyike azon kevés színészeknek, akik az összes BAFTA-, Oscar- és Golden Globe-jelölésből elnyerték a díjat. Az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjait két filmmel, a Becstelen brigantyk és a Django elszabadul mellékszerepeivel nyerte. Ki rendezte a filmeket?

Christoph Waltz

1814. október 4-én született Jean-François Millet, francia festőművész. A barbizoni iskola csoportjában ő az emberfestő, aki a 19. századi hagyományos francia paraszti élet mindennapjainak megörökítője volt. Saját tájképfestészetével is új szemléletet képviselt: Mindig úgy fessen a művész, hogy lássa azokat az embereket, akik a tájhoz tartoznak, vagy nézik azt a tájat. Milyen stílusban festett?

Jean-François Millet

Millet: Kalászszedők

1976. október 4-én született Alicia Silverstone, amerikai színésznő, modell. 1993-ban debütált a Szerencsétlen baleset című thrillerben, majd a Spinédzserek című tinivígjáték és a Batman és Robin című szuperhősfilm tette igazán híressé. Egyéb filmjei közé tartozik a Segítség, elraboltam magam!, a Csapás a múltból, a Született bankrablók, a 001 – Az első bevetés, az Egy ropi naplója – A nagy kiruccanás és a Téli menedék. Tizenévesen egy amerikai rockzenekar több klipjében is feltűnt. Melyik ez a zenekar?

Alicia Silverstone

1895. október 4-én született a képen látható amerikai színész, humorista, filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. "Az ember, aki sohasem nevet". Így hívták a nevettetés egyik halhatatlanját, a burleszk klasszikusát, akit az amerikai némafilmes korszakban készült filmjei tették nevezetessé. Ki ő?

Buster Keaton 

1923. október 4-én született a képen látható Oscar-díjas amerikai filmszínész. A Ben-Hur címszerepéért Oscar-díjjal is jutalmazták. Számos látványos történelmi filmben (Tízparancsolat, 1956; A három testőr, avagy a királyné gyémántjai, 1973) kapott szerepet, de nem állt tőle messze a western (Idegen a cowboyok között, 1958) vagy épp a sci-fi (A majmok bolygója, 1968) világa sem, később pedig a katasztrófafilmek (Földrengés, 1974) kedvelt hősévé vált. Ki ő?

Charlton Heston 

1946. október 4-én született a képen látható Oscar-, BAFTA- és Screen Actors Guild-díjas amerikai színésznő. Olyan filmekben láthattuk, mint a Szenzáció!, a The Rocky Horror Picture Show, Az éhség, Az eastwick-i boszorkányok, A hetedik fiú, a Hölgyválasz, az Elizabethtown és a Bűbáj. Legjobb női főszereplőként négy alkalommal jelölték Oscar-díjra – Atlantic, Thelma és Louise, Lorenzo olaja, Az ügyfél –, majd végül a Ments meg, Uram! (1995) hozta el számára a győzelmet. Ki ő?

Susan Sarandon

1925. október 4-én született Kállai Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, rendező, főiskolai és egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Számtalan filmes szerepe közül a legfontosabbak: Kiskrajcár, 2x2 néha 5, Hattyúdal, A beszélő köntös, A veréb is madár, A Pendragon legenda, A Pogány Madonna, Hány az óra, Vekker úr?, A legényanya, A három testőr Afrikában, Ámbár tanár úr, és mind közül a legismertebb A tanú. Ki rendezte ez utóbbi filmet?

Kállai Ferenc

1991. október 4-én született Patkós Márton, magyar színész. 2016-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Feltűnt a Kincsem, a Testről és lélekről, a Napszállta, az Így vagy tökéletes és a A legjobb dolgokon bőgni kell című filmekben, majd megkapta Száva Zsolt szerepét az HBO 2022-ben bemutatott televíziós sorozatában. Mi a sorozat címe?

Patkós Márton

1570. október 4-én született Pázmány Péter, esztergomi érsek, bíboros, a magyarországi katolikus megújulás vezető alakja, jezsuita szerzetes, egyházi író. Közéleti tevékenysége mellett II. Ferdinánd király egy hatévesen elárvult kisfiú és öccse nevelésével bízta meg, aki később jelentős szerepet kapott a magyar történelemben és irodalomban. Ki volt ez a kisfiú?

Pázmány Péter

1989. október 4-én született Dakota Johnson, amerikai színész és modell. Melanie Griffith és Don Johnson lánya, valamint anyai ágon Tippi Hedren színésznő unokája. A 2015-ben bemutatott romantikus filmdrámában, majd később annak folytatásaiban megkapta a főszereplő Anastasia Steele szerepét, mellyel világhírnévre és kritikai elismerésre tett szert. Mi a film címe?

Dakota Johnson