Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1006 – 224

1975. október 6-án született Steinmetz Barnabás, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a 2000-es években háromszor olimpiát nyerő legendás vízilabda "Aranycsapat" tagja. Ki volt akkoriban a válogatott szövetségi kapitánya?

Steinmetz Barnabás

1914. október 6-án született Thor Heyerdahl, norvég utazó, tengerbiológus. Kon-Tiki expedíciójával lett híres, melynek során egy tutajjal 8000 kilométert vitorlázott Peruból a Tuamotu-szigetekre, bizonyítandó, hogy a polinézek nem Ázsiából, hanem Dél-Amerikából származnak. Elméletét a régészek és nyelvészek mindig is cáfolták, de expedíciója megalapozta a kísérleti régészetet, amely ma az egyik leggyorsabban fejlődő ága a régészet tudományának. Miből készült a Kon-Tiki tutaj?

Thor Heyerdahl

1887. október 6-án született a képen látható svájci származású francia építész, teoretikus; a 20. század egyik legnagyobb hatású építőművészeti személyisége, a francia építészet nagy alakja. Remekműve, az 1950 és 1955 között felépült Ronchamp-i kápolna a modern építészet talán leghíresebb alkotása. A benne található számos vizuális metafora, térfelosztásának gazdagsága, valamint példaértékűsége miatt a modern építészet ikonja. Ki az építész?

Le Corbusier

Ronchamps

1965. október 6-án született Jürgen Kohler, világ- és Európa-bajnok német labdarúgó, hátvéd, majd edző. Olasz és német bajnok, klubszinten pályafutása csúcsát 1997-ben érte el, amikor csapatával megnyerte az UEFA Bajnokok Ligáját. Melyik csapatban játszott ekkor Kohler?

Jürgen Kohler

1795. október 6-án született a képen látható honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A harmadik honvédzászlóalj parancsnoka volt, majd 1848 októberétől a Honvédelmi Minisztérium hadfelszerelési és fegyverkezési főfelügyelővé nevezte ki. Ebben a minőségében a magyar fegyvergyártás felfuttatása volt a feladata, melyet példásan oldott meg. Megtorlásul kötél általi halálra ítélték, és 1849. október 6-án, a születésnapján kivégezték. Ki ő?

Lahner György

1930. október 6-án született Háfez el-Aszad arab politikus, katonatiszt és forradalmár, aki 1970 és 1971 között országa miniszterelnöke volt,1971-től haláláig hazája 18. elnökeként szolgált. 2000 óta fia, Bassár el-Aszad az utóda. Melyik ország elnöke volt Háfez el-Aszad?

Háfez el-Aszad

1949. október 6-án született Bobby Farrell, arubai származású táncos és énekes. Pályafutását DJ-ként kezdte, majd Frank Farian menedzser leszerződtette őt eurodiszkó együttesébe. Habár Farrell volt a zenekar egyik arca, a dalokban valójában nem ő énekelt, hanem maga Farian énekelte fel Farrell szövegét. Melyik együttes frontembere volt Bobby Farrell?

Bobby Farrell

1555. október 6-án született Nádasdy II. Ferenc, magyar főnemes, hadvezér, Vas vármegye főispánja, dunáninneni főkapitány, a híres, törökverő „erős fekete bég”, az állítólagos csejtei rémtetteiről „csejtei szörnyként” elhíresült magyar grófnő férje. Felesége alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik, amelyek mára úgy váltak világszerte ismertté, mint a vámpírszerű borzalmak egyik jelképe. Ki volt Nádasdy Ferenc felesége?

Nádasdy Ferenc

1973. október 6-án született a képen látható Artisjus-díjas magyar énekesnő, dalszerző, színésznő. Énekhangja lírai mezzoszoprán. Számos énekversennyel a háta mögött 1997-ben lett az Unisex tagja, 2001-ben kezdett szólókarrierbe. 1996-ban eMeRTon-díjat, 2010-ben Artisjus-díjat kapott. 1998-ban feleségül ment Kiss Gábor zeneszerzőhöz, két gyermekük született. Ismertebb slágerei: Olyan, mint Te; Híd a folyót, Kikötők, Futok a szívem után. Ki ő?

Szekeres Adrien

1289. október 6-án született Vencel, magyar uralkodói nevén: László, Přemysl-házi cseh és lengyel királyi herceg. Az Árpád-ház kihalása utáni interregnum idején, azon belül 1301-től 1305-ig Magyarország királya, majd 1305-től haláláig III. Vencel néven cseh és II. Vencel néven lengyel király. Ki volt az az uralkodó, aki 1308-as trónra lépése lezárta az interregnumot, és megszilárdította a királyi hatalmat?

Vencel magyar király