Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1008 – 226

1993. október 8-án született a képen látható magyar divatmodell. Számos világhírű márkáknak a reklámarca: Stella McCartney for C&A, Chanel Beauty, Tommy Hilfiger, Calzedonia, H&M, Cartier, Express, Calvin Klein, Stradivarius – Chic Twist, Pull and Bear. Megnyerte a Glamour Women of the Year 2011-es Az év modellje díját is. 2019-ben első magyarként a Victoria's Secret angyala, azaz a márka hivatalos modellje lett. Ki ő?

Palvin Barbara

1939. október 8-án született Bergendy István, Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonos, énekes, az 1958-tól 2017-ig működő Bergendy-együttes zenekarvezetője. Zenekari tevékenysége mellett filmzenéket is szerzett. Olyan művek fűződnek a nevéhez, mint a Futrinka utca, a Lutra, A világ legrosszabb gyereke vagy a Süsü, a sárkány kalandjai. Kinek a mesefigurája Süsü?

Bergendy István

1947. október 8-án született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező. Jellemformáló ereje már első szerepeiben is kitűnt, humorérzéke, nagyszerű ritmusérzéke és kitűnő színpadi mozgása a legkülönbözőbb szerepekre tették alkalmassá. 41 évesen súlyos betegségben hunyt el. Ki ő?

Timár Béla 

1990. október 8-án született Rácz Jenő, Michelin-csillagos magyar séf, televíziós személyiség, üzletember, az RTL Klub főzőshowjának, A Konyhafőnöknek a zsűritagja. Az Egyesült Királyságban Dániában, Szingapúrban, Magyarországon szerzett tapasztalatot, majd 2016-ban lett az akkor nyíló Taian Table étterem konyhafőnöke Sanghajban, amely vezetésével Michelin-csillagot kapott. Melyik folyó torkolatánál fekszik Sanghaj városa?

Rácz Jenő

1943. október 8-án született Chevy Chase, Emmy-díjas amerikai komikus, író és színész. Filmvígjátékok szereplőjeként vált közismertté. Az Eszelős szívatás, a Golfőrültek 2., az Ideggyogyó és a Kémek, mint mi című filmekben együtt komédiázott a képen látható társával. Ki ő?

Chevy Chase
Dan Aykroyd

1969. október 8-án született Ugyan Anita, hegymászónő, a Mount Everest első magyar női meghódítója. Ezen kívül a 8 ezer méternél magasabb csúcsok közül járt a Gasherbrum I., a Gasherbrum II. és a Broad Peak csúcsán, valamint megmászta Dél-Amerika legmagasabb hegycsúcsát. Mi a hegycsúcs neve?

Ugyan Anita

1970. október 8-án született Matt Damon Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész. Oscar-díjra jelölték a Good Will Hunting és a Mentőexpedíció főszerepéért, A régi város producereként a legjobb film kategóriájában. A díjat a Good Will Hunting című filmért nyerte el, de melyik kategóriában?

Matt Damon

1949. október 8-án született a képen látható, kétszeresen Golden Globe-díjas és BAFTA-díjas, háromszorosan Oscar-díjra jelölt amerikai színésznő, filmproducer. Legismertebb szerepei Ellen Ripley hadnagy az Alien-filmekben, Dana Barrett a Szellemirtók-filmsorozatban, valamint Dr. Grace Augustine / Kiri az Avatar-filmekben. Ki ő?

Sigourney Weaver

1977. október 8-án született a képen látható magyar énekesnő. Az 1990-es évek végén kezdte pályafutását. Igényes popzenét játszott, majd később József Attila és Radnóti Miklós verseit zenésítette meg és énekelte. Ismertebb dalai: Valaki más (Ugyanaz a szív), Óh szív, nyugodj!, Most jó, Örök Nyár, Kinek mondjam el, Bármerre jársz. Ki ő?

Ágnes Vanilla

1939. október 8-án született a képen látható Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyarcigány bőgőművész, zeneszerző, a magyar dzsessz kiemelkedő alakja, érdemes művész. Világhírű nagybőgős, zseniálisan improvizáló virtuóz, akit nemzetközi kritikusok „a nagybőgő Paganinije” néven is emlegettek. Egyszerre játszott klasszikus zenét és dzsesszt – e kétféle elhivatottság sajátos kölcsönhatása egyéni színt adott játékának. Ki ő?

Pege Aladár