Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1010 – 228

1813. október 10-én született Giuseppe Verdi, 19. századi olasz zeneszerző, az opera műfajának kimagasló egyénisége. Hatása óriási a századforduló olasz operaszerző nemzedékére, és erősen hatott az opera 20. századi fejlődésére is. Műveit ma is nagy sikerrel játsszák világszerte. Melyik operát nem Verdi alkotta?

Giuseppe Verdi

1950. október 10-én született a képen látható amerikai írónő. Romantikus regényeket, thrillereket és fantasy regényeket ír. Több, mint 130 regényt írt, ebből számosat megfilmesítettek, így A menedékhely, a Holdfogyatkozás, a Csendes öböl, az Északi fény, a Kék füst, a Bukott angyal, a Délidő, az Azúrkék égbolt és A múlt titkai című műveket. Ki ő?

Nora Roberts

1684. október 10-én született Antoine Watteau, francia festő. A francia rokokó festészet egyik jelentős képviselője, akinek fő ihletője a commedia dell’arte, azaz a színházi és az életbeli szerepjátszás. Melyik korstílus késői ága a rokokó?

Antoine Watteau

Antoine Watteau: Pierrot
Watteau: Pierrot

1944. október 10-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1969 és 1975 között 33 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a az Újpesti Dózsa, a Chinoin, a Balassagyarmati SE és a Gödi SE csapatában szerepelt. Ki ő?

Zámbó Sándor

1901. október 10-én született Alberto Giacometti, svájci születésű szobrász, aki a nagyközönség számára a „pálcika szobrokról” ismert. Stílusát meghatározta a vékony, öntött etruszk szobrok hatása. Melyik mai ország területén éltek az etruszkok?

Alberto Giacometti

1861. október 10-én született Fridtjof Nansen, dán származású norvég sarkkutató, oceanográfus, diplomata. Az 1888–1889-es grönlandi, majd 1893–1896-os északi-sarkvidéki expedícióinak köszönhetően emelkedett Norvégia a sarkkutató nemzetek sorába. A 20. század elején végzett diplomáciai és jószolgálati tevékenységéért, a menekültügyben elért eredményeiért 1922-ben Nobel-békedíjban részesült. Hagyományosan hol adják át a Nobel-békedíjat?

Fridtjof Nansen

1986. október 10-én született a képen látható magyar énekes, a negyedik Megasztár-sorozat második helyezettje. Legismertebb dalai: Indulj el az úton, Járok egy úton, Nem vagy egyedül, Akarom, valamint a volt feleségével, Cserpes Laurával előadott duettje, az Egy nap. Ki ő?

Fekete Dávid

1887. október 10-én született Breuer György, magyar ornitológus, a Sopron-környéki erdők és a Fertő kutatója. Egyike azon keveseknek, akik e korábban alig kutatott területről máig jól használható, alapvető munkákat hagytak hátra. Milyen állatokkal foglalkozik az ornitológia tudománya?

Breuer György

1930. október 10-én született a képen látható irodalmi Nobel-díjas angol drámaíró, költő, forgatókönyvíró, színész, rendező, polgárjogi aktivista. A második világháborút követő drámaíró nemzedék egyik nemzetközileg is legismertebb képviselője. Jelentősebb művei: "A gondnok", "Az étellift", "Árulás" és a "Holdfény" című drámák. Ki ő?

Harold Pinter

1881. október 10-én született a képen látható magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író. A magyar vadászirodalom klasszikusa, 1920–1948 között a Nimród vadászújság főszerkesztője. Nevét viseli a veszprémi állatkert. Ki ő?

Kittenberger Kálmán