Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1011 – 229

1889. október 11-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1906 és 1927 között 68 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során az FTC, az MTK, a Wiener AC, a Ferencváros és a Budai 33 csapatában szerepelt. Ki ő?

Schlosser Imre

1937. október 11-én született a képen látható világbajnok angol labdarúgó. 1954-től 1973-ig viselte a Manchester United mezét, melyet 757 alkalommal húzhatott magára, és ezalatt 249 gólt szerzett. 106-szoros angol válogatott, BEK-győztes, aranylabdás csatár. Ki ő?

Bobby Charlton

1783. október 11-én született Heinrich Julius Klaproth, német nyelvész, orientalista, utazó, a Magyar Tudós Társaság külső tagja. Noha életműve nem minden vonatkozásában bizonyult maradandónak, munkásságával ösztönzőleg hatott az indoeurópai nyelvek tudományos kutatására, illetve a Kaukázus népeinek nyelvészeti, néprajzi megismerésére. Mi a nyelv szövegeivel való tudományos foglalkozás megnevezése?

Heinrich Julius Klaproth

1954. október 11-én született a képen látható német színész, Országos ismeretséget a 80-as években A klinika című filmsorozat hozta meg számára, ahol dr. Udo Brinkmann karakterét formálta meg, Klausjürgen Wussow mellett, de játszott a Das Traumshiff tévésorozatban is. Ki ő?

Sascha Hehn

1874. október 11-én született Berthold Laufer, német származású amerikai antropológus, orientalista, sinológus, tibetológus, tangutológus. Hol élnek a tangutok?

Berthold Laufer

1962. október 11-én született a képen látható Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés egyik legismertebb alakja. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Vattatyúk, a Roncsfilm, a Gengszterfilm, a Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele, a Hasutasok vagy a Bakkermann. Ki ő?

Szőke András 

1884. október 11-én született a képen látható politikus, az Egyesült Államok first ladyje 1933-tól 1945-ig. Támogatta férje kormányzati politikáját, a New Dealt, és az emberi jogok szószólója lett. Dolgozott a nők egyenjogúságáért, társalapítója volt a Freedom House nevű szervezetnek, és támogatta az ENSZ megalapítását. Ki ő?

Eleanor Roosevelt

1978. október 11-én született a képen látható magyar színésznő, műsorvezető. Legismertebb szerepe Bóta Judit főnővér a Jóban Rosszban című televíziós sorozatban. Feltűnt továbbá A Séf meg a többiek, a Drága örökösök, a Korhatáros szerelem és a Barátok közt című műsorokban. Ki ő?

Szorcsik Viktória 

1948. október 11-én született Kepes András, magyar író, újságíró, televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár. 1980-tól a Magyar Televízió akkor induló kulturális hetilapjának, a Stúdió ’80-nak alapító főszerkesztő-helyettese és egyik műsorvezetője volt. 1989-től több műsor szerkesztője és műsorvezetője volt, többek között jegyezte az Apropó című riport-dokumentumfilm sorozatot. A 1990-es években készítette ikonikus beszélgetős műsorát, melyet vendégeivel Vacsora után folytatott. Mi a műsor címe?

Kepes András

1943. október 11-én született John Nettles, angol színész. Két híres sorozatban is főszerepet kapott: az egyik a Bergerac, amely Magyarországon még nem volt látható a televízióban, a másik, hazánkban is népszerű sorozatban Tom Barnaby főfelügyelő szerepét alakítja. Mi a sorozat címe?

John Nettles