Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1013 – 231

1931. október 13-án született a képen látható világbajnoki bronzérmes, aranylabdás francia labdarúgó. A Stade de Reims csapatával háromszoros francia bajnok, a Real Madriddal kétszeres spanyol bajnok, háromszoros BEK-győztes, 1958-ban megkapta az Aranylabdát. A válogatottban 1952–1962 között 45 mérkőzésen szerepelt, melyeken 18 gólt szerzett. Játszott az 1958-as világbajnokságon bronzérmes francia válogatottban, és őt választották meg a torna legjobb játékosának. Ki ő?

Raymond Kopa

1947. október 13-án született a képen látható magyar énekesnő. Az 1968-as Táncdalfesztivál fődíjas és közönségdíjas győztese. Első férje Dobos Attila zeneszerző, szövegíró, második férje Klapka György volt. A Mama, a Te szeress legalább és a Nyári zápor című dalok előadója. Ki ő?

Mary Zsuzsi

1953. október 13-án született Falcão, calabriai származású brazil labdarúgó-középpályás, edző. A brazil válogatott tagjaként részt vett az 1972. évi nyári olimpiai játékokon, az 1982-es és az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon, előbbin a torna csapatába is bekerült. Melyik ország régiója Calabria?

Falcão

1921. október 13-án született Yves Montand, francia sanzonénekes és filmszínész. A film terén első és talán legnagyobb sikere a Georges Arnaud regénye nyomán készült A félelem bére című film főszerepe. A történet szerint négy kalandor valahol Guatemalában a 20. század első felében két robbanóanyaggal megrakott teherautót visz egy 500 kilométerre kigyulladt olajkút eloltásához. Milyen robbanóanyag a szállítmány?

Yves Montand

1989. október 13-án született a képen látható magyar színésznő. Feltűnt a Hacktion: Újratöltve, a Veszettek, a Hotel Margaret, A Séf meg a többiek és a Gólkirályság című produkciókban. Legismertebb szerepe Veintraub Gigi a Barátok közt című sorozatból. Ki ő?

Görgényi Fruzsina

1925. október 13-án született Margaret Thatcher, brit konzervatív politikus, 1975 és 1990 között a Konzervatív Párt vezetője, 1979 és 1990 között első nőként az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Pályafutásának egyik nagy kihívása volt az 1984–85-ös sztrájk, amely 12 hónapig tartott, és végül a szakszervezetek teljes vereségével végződött. Kik sztrájkoltak?

Margaret Thatcher

1907. október 13-án született a képen látható Kossuth-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. Sikerekben gazdag színházi pályafutása mellett vezető egyénisége volt a magyar filmművészetnek is, ikonikus szerepe volt a Liliomfi vénkisasszonya, az Ismeri a szandi mandit? alkoholista öregasszonya, a Szindbád Majmunkája és a Macskajáték Orbánnéja. Utolsó nagy sikere 1980-84-ben Bors néni szerepe színházban és 1982-ben filmen. Ki ő?

Dajka Margit

1941. október 13-án született Paul Simon, sokszoros Grammy-díjas, magyar származású amerikai énekes és dalszövegíró, az egykori Simon and Garfunkel duó egyik tagja. Zenei pályafutása mellett filmszínészként is kipróbálta magát. Első filmszerepét a négyszeres Oscar-díjas Annie Hall című romantikus filmvígjátékban kapta. Ki a film forgatókönyvírója, rendezője és férfi főszereplője?

Paul Simon

1872. október 13-án született Glatz Oszkár, magyar, naturalista nagybányai posztimpresszionista stílusban alkotó festő. Erőssége az alak, a mozgás ábrázolása, a plein air festés, a táj és az ember bensőséges egységének ábrázolása, a népviseletek megörökítése. Mi a plein air jelentése?

Glatz Oszkár

Glatz Oszkár Erdélyi táj

1971. október 13-án született Sacha Baron Cohen, kétszeres Golden Globe-díjas brit komikus, színész, író. Az Ali G Indahouse, a Borat, A diktátor és a Brüno című filmek írója és főszereplője. Munkáját több Emmy- és Oscar-díj jelöléssel, BAFTA- és Golden Globe-díjjal jutalmazták. A Borat című film teljes címe: Borat: … nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika. Melyik népről van szó?

Sacha Baron Cohen