Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1014 – 232

1927. október 14-én született a képen látható angol színész, producer. Legismertebb szerepei: James Bond, Simon Templar (Az Angyal), Lord Brett Sinclair (Minden lében két kanál). Ki ő?

Roger Moore

1846. október 14-én született Schickedanz Albert, magyar műépítész, festő, a historizáló építészet jeles képviselője. Többek között Batthyány-mauzóleum, a Millenniumi emlékmű, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum tervezője. Hogy nevezzük a historizáló építészetet más néven?

Schickedanz Albert

1969. október 14-én született Péterfy Bori, magyar énekesnő, színésznő. Művészcsaládból származik, nagyanyja Jancsó Adrienne előadóművész, nagyapja Jékely Zoltán író, költő, édesapja Péterfy László szobrász, bátyja Péterfy Gergely író. Dédapja szintén jelentős költő volt. „A nap tüze, látod,/a fürge diákot/a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt./Csengve, nevetve/kibuggyan a kedve/s egy ős evoét a fénybe kiált.” Ki a költő?

Péterfy Bori 

Áprily Lajos

1890. október 14-én született Dwight Eisenhower, az Amerikai Egyesült Államok tábornoka és 1953-tól 1961-ig 34. elnöke. A második világháborúban Európában harcoló amerikai csapatok népszerű parancsnoka volt, a katonái többnyire csak becenevén emlegették. Mi volt a beceneve?

Dwight Eisenhower

1974. október 14-én született Puzsér Róbert, magyar publicista, kritikus, film-, televíziós, rádiós és online műsorkészítő, újságíró, médiaszemélyiség, szerző, YouTuber, egyetemi és stand-up előadó. Országos népszerűséget 2012-ben egy televíziós tehetségkutató műsor kendőzetlen stílusú zsűritagjaként szerzett. Melyikben műsorban láthattuk?

Puzsér Róbert

1933. október 14-én született a képen látható magyar író, szociográfus, pedagógus, újságíró. 1968-ban robbant be a köztudatba Állóvíz című szociográfiájával. 1974-ben jelent meg talán legnagyobb vitát kiváltó, az egész magyar közvéleményt megmozgató szociografikus esszéje, a Miért beteg a magyar futball? Ki ő?

Végh Antal

1827. október 14-én született Zichy Mihály, festő, grafikus, az illusztrálás és a 19.századi magyar festészet kiemelkedő alakja és úttörője. A cárok udvari festője, húszéves korától – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással – haláláig, negyvenkilenc évig dolgozott Oroszországban. Korának stílusában a festők az egyéni alkotói kifejezésmódot, a természet és az érzelmek változékonyságát, az események véletlenszerűségét hangsúlyozzák. Melyik ez a stílus?

Zichy Mihály

Zichy Mihály: Autodafé

1942. október 14-én született a képen látható Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, esszéista. Fotóriporterként, újságíróként is dolgozott. 1967-ben jelent meg első kisregénye, A Biblia. Fő műve a Párhuzamos történetek című regény. Ki ő?

Nádas Péter 

1984. október 14-én született Lindsey Vonn, olimpiai bajnok amerikai alpesisíző. Négyszeres összetett világkupagyőztes (2008, 2009, 2010, 2012), valamint 16 szakági világkupát is nyert. A 2009-es világbajnokságon két aranyérmet szerzett, valamint megnyerte a lesiklás versenyét a 2010. évi téli olimpiai játékokon Vancouverben. Melyik országban van Vancouver?

Lindsey Vonn

1940. október 14-én született Harry Rodger Webb, angol énekes, színész és üzletember. Háttérzenekarával, a The Shadows-zal a brit zenei élet meghatározó tagja volt az 1950-es évek végétől a '60-as évek elejéig. Keresztény hite és zenéjének későbbi finomsága miatt több, mint egy pop és rock arculatú művész, népszerű zenés, filmes és televíziós személyiség. Milyen néven ismerjük?

Cliff Richard