Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1016 – 235

1976. október 16-án született Rakonczai Viktor EMeRTon-díjas magyar zenész, zeneszerző, zongorista, előadó, Rakonczai Imre testvére. 1997-ben a V.I.P. együttesben tűnt el, mint zeneszerző, előadó. 2001-ben az együttes felbomlása után a testvérével alapított együttesben folytatta karrierjét. Ismertebb dalaik: Várok rád, Minden ami volt, Akarom, hogy rám találj, A zene ami soul, Neked én, nekem te, Ha igazán szeretnéd. Emellett producerként és zeneszerzőként dolgozik. Mi a testvérével közös együttesének neve?

Rakonczai Viktor

1854. október 16-án született a képen látható ír költő, író, drámaíró. Sikereit elsősorban könnyed, elegáns stílusának és sziporkázó szellemességének, paradoxonjainak köszönhette. Legismertebb művei a Lady Windermere legyezője, az Eszményi férj és a Bunbury című komédiák, a Dorian Gray című regénye, A boldog herceg című meséje, A readingi fegyház balladája című, börtönélményeiből fakadó költeménye, valamint megrázó önvallomása, a De profundis. Napjainkra a homoszexuálisok egyik legnagyobb ikonjává emelkedett. Ki ő?

Oscar Wilde

1958. október 16-án született a képen látható Oscar-díjas amerikai színész, forgatókönyvíró, rendező, producer. Színészként ismert filmjei között található a Baseball bikák, a Jákob lajtorjája, A játékos , A nagy ugrás, A remény rabjai és a Titokzatos folyó – utóbbival megnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat is. Rendezőként jegyzi a kritikailag sikeres Bob Roberts és a Ments meg, Uram! című filmeket. Utóbbi Oscar-jelölést hozott számára legjobb rendező kategóriában. Ki ő?

Tim Robbins

1710. október 16-án született Hadik András,a Császári-Királyi Hadsereg jelentős hadvezére. A hétéves háború elején, 1757. október 10-én kalandos vállalkozásba kezdett, nevezetesen a távol fronton tartózkodó Nagy Frigyes porosz király fővárosának elfoglalásába. A város falai alatt meglepetésszerűen megjelenő magyar huszárok fergeteges rohama a városban ellenálló 5500 főnyi helyőrséget szétszórta és foglyul ejtette. Hadik óriási, 500 000 talléros hadisarcot vetett ki a városra. Mi a város neve?

Hadik András

1985. október 16-án született Casey Stoner, ausztrál motorversenyző. A MotoGP királykategóriájának 2007-es és 2011-es világbajnoka. 2007. március 10-én szerezte meg élete első MotoGP futamgyőzelmét a Doha melletti Losail versenypályáján, melyet még összesen 37 diadal követett. Melyik nagydíj volt a dohai?

Casey Stoner

1801. október 16-án született Josip Jellasics, horvát származású császári-királyi táborszernagy, horvát bán. Császári hadvezérként részt vett az 1848–49-es magyar szabadságharc leverésében. Horvátországban nemzeti hősnek tekintik. Az 1848. szeptember 29-én vívott csatában Móga János altábornagy seregei vereséget mértek a Jellasics által vezetett seregre. Az ütközet a szabadságharc egyik legfontosabb eseményének számít, hiszen visszavonulásra késztette a jelentős haderőt irányító Jellasicsot. Hol vívták a csatát?

Josip Jellasics

1927. október 16-án született Günter Grass, német író, költő – a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb német nyelvű szerzője –, szobrász, festő és grafikus. Művészi pályafutását szobrászként és grafikusként kezdte. Szülővárosa, fiatalkori élményei, a második világháború eseményei mély nyomokat hagytak benne; visszaemlékezései számos regényének alapjául szolgálnak. Első sikereit a szülővárosában játszódó Danzig-trilógia (A bádogdob, Macska és egér, Kutyaévek) hozta. Melyik országban található ma Danzig városa?

Günter Grass

1886. október 16-án született a képen látható izraeli politikus, miniszterelnök. Orosz származású zsidóként 1906-ban érkezett meg Palesztinába, ahol az önálló zsidó állam megteremtéséért küzdő cionista mozgalom tagja lett. 1948-ban a független Izrael első miniszterelnöke volt 1948-tól 1954-ig, majd 1955-től 1963-ig. Ki ő?

Dávid Ben-Gúrión

1925. október 16-án született Angela Lansbury, többszörös Tony- és Golden Globe-díjas brit színésznő, énekesnő. Első filmszerepe az 1944-ben készült George Cukor rendezte Gázláng, amelyért Oscar-díjra jelölték. További jelentős filmszerepei A mandzsúriai jelölt, a Disney-féle Ágygömb és seprűnyél és A Szépség és a Szörnyeteg. A széles közönség az 1984 és 1996 között készült detektívsorozat sorozat főszereplőjeként ismeri, melyben a regényírónőt, Jessica Fletchert alakította. Mi volt sorozat címe?

Angela Lansbury

1908. október 16-án született a képen látható albán politikus, a második világháború végétől négy évtizeden át az Albán Munkapárt első titkára, az ország teljhatalmú diktátora. A sztálinizmus, majd a maoizmus követője. Izolacionista politikájának következtében hazája elszigetelődött még a szocialista országoktól is, és infrastrukturálisan, életszínvonalban évtizedekre lemaradt Európától. Ki ő?

Enver Hodzsa