Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1020 – 238

1944. október 20-án született a képen látható magyar humorista, író. 1982-ben alakították meg triójukat Markos Györggyel és Nádas Györggyel, miután a II. Humorfesztivált megnyerték. 1983-ban Fogarasi János zongoristával és Lehr Ferenccel közösen megalakította a főleg zenei paródiákat játszó Atléta Triót. 1987-ben megjelent szerzői nagylemeze. 1992-ben tagja lett az Aladdin és a Skodalámpa nevű humorista-zenekarnak. Az 1990-es években több nagylemeze is aranylemez lett. Gyakori fellépője volt a Mikroszkóp Színpadnak. Ki ő?

Boncz Géza

1854. október 20-án született a képen látható francia szimbolista költő, felfedező. A szimbolizmus úttörőjének számít. Leghíresebb versei A részeg hajó, A magánhangzók szonettje, A meghökkentek, Kóborlásaim, melyeket olyan híres költők fordítottak magyarra, mint József Attila, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, vagy a műfordításairól is ismert Kardos László irodalomtörténész. Ki ő?

Arthur Rimbaud

1961. október 20-án született Ian Rush, brit labdarúgó, a Liverpool legendás csatára, minden idők legeredményesebb Liverpool-játékosa. Hazája válogatottjában 78 alkalommal lépett pályára és 28 gólt szerzett. Melyik válogatott tagja volt Ian Rush?

Ian Rush

1935. október 20-án született a képen látható magyar színész, humorista, parodista, kabarészerző. Számait, villámtréfáit, jeleneteit többnyire maga írta. Kiváló parodista volt. Legemlékezetesebb televíziós alakítása Hiszékeny úr a Zsebtévében. Legtöbbet azonban szinkronszínészként foglalkoztatták. Számos magyar és külföldi rajzfilmsorozat figuráihoz kölcsönözte a hangját: szerepelt többek között a Kukori és Kotkodában, a Dr. Bubóban, ő volt a Foxi Maxi-sorozat Kandúr Bandijának hangja. Ki ő?

Szuhay Balázs 

1953. október 20-án született a képen látható EMeRTon-díjas magyar énekesnő. A Bővizű forrás című dalával az 1972-es Táncdalfesztiválon előadói díjat kapott. Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas magyar dzsesszgitáros felesége volt. A Mama, a Gömbölyű dal és a Miért ne? című dalok előadója. Ki ő?

Katona Klári

1882. október 20-án született a képen látható magyar színművész. Drakula gróf, a vámpír alakjának megformálása révén vált világhírűvé és a klasszikus horrorfilmek sztárjává. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán. Ki ő?

Lugosi Béla 

1956. október 20-án született Németh Alajos, Lojzi, Máté Péter-díjas magyar zeneszerző, dalszövegíró, hangmérnök, producer. Megfordult az Interbrass, a Mini, valamint Dinamit együttesben. 1982- ben került basszusgitárosként az akkor még Nagy Feró vezette jelenlegi együttesébe, akinek a kiválása után D. Nagy Lajos lett a frontember. Lojzi fokozatosan vált az együttes zenei főszereplőjévé dalaival és szövegeivel. Melyik együttes tagja Németh Alajos?

Németh Alajos

1958. október 20-án született Viggo Mortensen, Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt dán származású amerikai színész, zenész, író, költő és festőművész. Fontosabb filmjei: Erőszakos múlt, Eastern Promises – Gyilkos ígéretek, Veszélyes vágy, Appaloosa – A törvényen kívüli város, a Távol az emberektől , a Captain Fantastic, Zöld könyv – Útmutató az élethez. Legismertebb alakítása A Gyűrűk Ura-filmek egyik főszerepe volt. Mi a karakter neve?

Viggo Mortensen

1949. október 20-án született a képen látható magyar színművész, humorista. Színházi és filmszerepei mellett kabarékban is sokat szerepelt, emlékezetes kabarészerepei közül kiemelkedő a Markos-Nádas-Boncz trióval közösen készített Telepohár, a Televáró és a Teletelep. Ki ő?

Katona János 

1962. október 20-án született Szenes Andrea, magyar újságíró, műsorvezető, pszichológus, producer, dalszerző, Szenes Iván író és dalszövegíró lánya, aki az általa alapított Szenes Iván Művészeti Díjon és az évente megrendezett Szenes Iván Emlékkoncerten keresztül őrzi emlékét. Melyik sláger szövegírója Szenes Iván?

Szenes Andrea