Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1101 – 239

1757. november 1-jén született Antonio Canova, velencei szobrász. A barokk stílustól eltávolodva, az antik művészet ideáljaihoz nyúlt vissza, és egy korstílus megalapítójaként tartják számon a szobrászatban. Művészete hatásos, fegyelmezett, de kevés érzelmet mutat. Melyik stílus képviselője Canova?

Antonio Canova

Antonio Canova

1978. november 1-jén született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Az egyik legfoglalkoztatottabb magyar filmszínésznő, az országos népszerűséget Bergendi Péter vígjátéka, az Állítsátok meg Terézanyut! hozta el számára, amelyben a főszerepet alakította. További jelentős filmjei: A miskolci boniésklájd, Kaméleon, Budapest, Szinglik éjszakája, A vizsga, Trezor, Post Mortem, A játszma. Ki ő?

Hámori Gabriella

1607. november 1-jén született Georg Philipp Harsdörffer német költő, heraldikus. A Pegnesischen Blumenordens nevű irodalmi társaság alapítója és elnöke, valamint megírta az első német szisztematikus heraldikai művet, és számos német szakkifejezést is alkotott. Mivel foglalkozik egy heraldikus?

Georg Philipp Harsdörffer

1930. november 1-jén született Árkus József, magyar újságíró, humorista, konferanszié, a Ludas Matyi hetilap főszerkesztője. Országos ismertséget szatirikus televízió-műsorával szerzett, amely az állami televízió egyik legnépszerűbb műsora volt az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején. Eredetileg külpolitikai műsor volt, amelyet Árkus fokozatosan részben belpolitikai műsorrá fejlesztett, miközben egyre nagyobb szerepet kapott benne a humor. Mi volt a műsor címe?

Árkus József

1845. november 1-jén született Teleki Sámuel, magyar felfedező, afrikanista, fotográfus, országgyűlési képviselő, a Kenya északi részébe indult első európai expedíció vezetője. Ő fedezte fel és nevezte el (Rudolf trónörökösről) a Rudolf-tavat és (Rudolf feleségéről, Stefánia belga hercegnőről) a Stefánia-tavat. Kenya egyik legszebb természeti kincsét a felfedezőjéről, Teleki Sámuelről nevezték el. Mi ez?

Teleki Sámuel

1923. november 1-jén született a képen látható, a nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, hazánk egyik legismertebb köztéri szobrásza. Világszerte több mint háromszáz köztéri szobra áll. Ki ő?

Varga Imre

Varga Imre: Károlyi Mihály

1879. november 1-jén született Teleki Pál, magyar földrajztudós, tanár, politikus, külügyminiszter, vallás- és közoktatásügyi miniszter, miniszterelnök 1920-tól 1921-ig majd az 1939-től 1941-es öngyilkosságáig. Öngyilkosságának oka az egyik szomszédos országgal kötött örök barátsági szerződés után néhány hónappal annak német lerohanásában játszott magyar szerepvállalás volt. Melyik országról van szó?

Teleki Pál

1973. november 1-jén született a képen látható magyar televíziós műsorvezető, riporter, időjárás-jelentő. Az RTL Klub időjárás-jelentéseiben szerepel rendszeresen, mint meteorológiai hírszerkesztő. 2017 áprilisától a Class FM Morning Show egyik műsorvezetője volt. Egy ideig a Gazdasági Rádióban vezette Hétfő - egy nő című műsorát, amiben sikeres nőkkel készített riportokat. Ki ő?

Pataki Zita

1832. november 1-jén született Szapáry Gyula, magyar arisztokrata politikus, országgyűlési képviselő, belügy-, pénzügy-, majd földmívelésügyi miniszter. A Magyar Királyság miniszterelnöke 1890 és 1892 között. 1900-ban elnyerte a tárnokmesteri méltóságot, amely 1867 után minden hatáskör nélküli zászlósúri cím volt csupán. De milyen feladatot látott el eredetileg a tárnokmester?

Szapáry Gyula

1962. november 1-jén született Anthony Kiedis, az 1983-ban Flea alapította amerikai rockzenekar frontembere. Nem csupán énekel, hanem ő írja az együttes provokatív és érzelmes szövegeit. Melyik zenekar énekese Anthony Kiedis?

Anthony Kiedis