Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1102 – 240

1955. november 2-án született a képen látható magyar színésznő. Színpadi és filmszínészi munkái mellett sokat szinkronizál, de leginkább a tévéből ismerjük, ahol más szerepei mellett 1987 és 1999 között a Szomszédok című teleregény egyik főszerepét, Szikszay Júliát alakította. Ki ő?

Frajt Edit 

1869. november 2-án született a képen látható magyar költő, író és újságíró. A magyar kritikatörténelem meghatározó alakja, a Nyugat első húsz évében a folyóirat főszerkesztője. A városi költészet egyik kiemelkedő képviselője, eszperantista. A modern magyar irodalom szervezője: hatalmas szerepe volt abban, hogy a Nyugat aranynemzedéke világszínvonalra emelte a magyar irodalmat. Ki ő?

Ignotus Hugó

1949. november 2-án született Kékes Zoltán, magyar énekes, gitáros, előadóművész, menedzser. Országos ismertséget a Gemini gitárosaként szerzett, 1973–1983 között a Hungária tagja volt. 1983-tól gitárosa, vezetője és egyben menedzsere is volt a Dolly Roll együttesnek. Mi volt a beceneve?

Kékes Zoltán

1902. november 2-án született Illyés Gyula, háromszoros Kossuth-díjas magyar költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A Nyugat második nemzedékének tagja. 1939-ben vette el második feleségét, aki korábban József Attila múzsája volt. Ki ő?

Illyés Gyula

1913. november 2-án született Burt Lancaster, Oscar-díjas amerikai színész. Számos sikeres filmje közül kiemelkedik a James Jones Most és mindörökké című regényéből készült második világháborús filmdráma, melynek főszerepe Oscar-jelölést hozott neki. Melyik történelmi eseményt dolgozza fel a film?

Burt Lancaster

1946. november 2-án született a képen látható ausztrál autóversenyző, az 1980-as Formula–1 világbajnokság győztese. Jack Brabham után ő a második ausztrál világbajnok a királykategóriában. Pályafutása során 117 nagydíjon 12 futamgyőzelmet aratott. Aktív évei: 1975 – 1981, 1983, 1985 – 1986. Ki ő?

Alan Jones

1827. november 2-án született Paul Anton de Lagarde, német kultúrfilozófus és orientalista. Óriási nyelvismerete és szövegkritikai jártassága által nagy érdemeket szerzett magának a tudományos teológia terén. Hogy nevezzük másként az orientalistákat?

Paul Anton de Lagarde

1991. november 2-án született a képen látható magyar színésznő, táncművész. Táncosként végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, majd az ExperiDance-hez szerződött. Az HBO csatornán futó Terápia című sorozat kedvéért részben felhagyott táncos karrierjével. 2019-ben szerepelt az RTL-en futó "A Konyhafőnök VIP" című főzőműsorban, amelyet megnyert. Ki ő?

Sztarenki Dóra 

1914. november 2-án született Illés György, kétszeres Kossuth-díjas magyar operatőr, a hatvanas évek magyar filmjei képi világának egyik megújítója. Több mint száz nagyjátékfilm mellett forgatott természet- és dokumentumfilmeket is, olyan nagyszerű hazai mesterekkel dolgozva együtt, mint Fábri Zoltán, Máriássy Félix, Makk Károly, Várkonyi Zoltán, Kovács András vagy Herskó János. Fábri Zoltánnal 14 filmet készített, így a Húsz óra és Az ötödik pecsét című drámákat is. Kinek az írásaiból készültek ezek a filmek?

Illés György 

1755. november 2-án született Marie Antoinette, Franciaország utolsó királynéja az 1789-es forradalom előtt. A forradalom győzelme után férjét, a trónfosztott XVI. Lajos királyt 1793-an kivégezték, majd ugyanezen évben a királynét szintén elítélték és a Forradalom terén lefejezték. Melyik uralkodóház tagja volt Marie Antoinette?

Marie Antoinette