Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1103 – 241

1500. november 3-án született Benvenuto Cellini, olasz szobrász, ötvös, éremművész. Korának jelentős mestere volt. Óriási hírnevéről saját maga gondoskodott egy könyvvel, melynek szerényen a „Benvenuto Cellini mester élete, amiképpen ő maga megírta Firenzében” címet adta. Legkiválóbb szobra a bronz Perszeusz és Medusa (1545), amit a késő reneszánsz csúcsművének tartanak. Hogy nevezik más néven e korszak művészetét?

Benvenuto Cellin

Benvenuto Cellin

1921. november 3-án született a képen látható litván származású amerikai színész. Legismertebb filmjei a Volt egyszer egy Vadnyugat, A hét mesterlövész, Bosszúvágy, A piszkos tizenkettő. Pályafutása során leginkább keménykötésű rendőröket és revolverhősöket alakított. Ki ő?

Charles Bronson

1945. november 3-án született a képen látható világ- és Európa bajnok német válogatott labdarúgó, akit minden idők egyik legjobb támadójának tartanak. Beceneve a „Bomber der Nation” (a nemzet bombázója). A Bayern Münchenben összesen 427 Bundesliga mérkőzésen 365 gólt szerzett, ami azóta is klubrekord, és 74 nemzetközi meccsen 66 gól fűződik a nevéhez. A válogatottban 62 mérkőzésen 68 gólt szerzett. Ki ő?

Gerd Müller

1947. november 3-án született Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, rendező, érdemes művész és kiváló művész. Sokoldalú művész, aki a színpadon, filmvásznon, televízióban és a szinkronstúdióban is bizonyította tehetségét. 1983-ban részese volt Andrew L. Webber Macskák című musicale hazai ősbemutatójának Bombalurina szerepében, később a főszereplő Grizabellát alakította. Melyik színház produkciója a Macskák?

Bencze Ilona

1953. november 3-án született Kate Capshaw, amerikai színésznő. Legismertebb alakítása Willie Scott volt az 1984-es Indiana Jones és a végzet temploma című filmjében. Az Indiana Jones és a végzet temploma forgatásán ismerte meg a film rendezőjét, akivel 1991-ben házasodtak össze, és négy gyermekük született. Ki a rendező?

Kate Capshaw

1957. november 3-án született Dolph Lundgren, svéd származású akciófilmes színész, filmrendező, producer, harcművész és modell. Filmes áttörése 1985-ben következett be, amikor Ivan Drago szerepét alakította. Azóta több mint 40 akciófilmben szerepelt. Melyik film egyik főszereplője Ivan Drago?

Dolph Lundgren

1899. november 3-án született a képen látható magyar zeneszerző, zongorista. Az egyik leghíresebb örökzöld dal, a Szomorú vasárnap (angolul Gloomy Sunday) zenéjének szerzője. A dalt több mint 100 nyelven adták elő. Ki ő?

Seress Rezső

1912. november 3-án született Alfredo Stroessner, német nemzetiségű latin-amerikai katonatiszt, országa diktátora. 1954-ben katonai puccsal került az ország élére, még abban az évben elnökké választtatta magát. 1989-ben katonai puccs döntötte meg hatalmát, és száműzetésben halt meg 2006-ban. Melyik ország diktátora volt Stroessner?

Alfredo Stroessner

1931. november 3-án született Maria Louisa Ceciarelli, olasz színésznő. Az 1950-es évek közepétől filmezett. Michelangelo Antonioni filmdrámáiban nyújtott alakításai révén vált világhírűvé. Az 1960-as évek közepétől átváltott a vígjátékokra, és hazája első számú – tulajdonképpen egyetlen igazi – női komikusa lett. Legnépszerűbb filmjei: Egy majdnem tökéletes kaland, Vad ágyak, A pap és az örömlány, Éjfélkor indul útjára a gyönyör, Narancsos kacsasült, Vadnyugati Casanova. Milyen néven ismerjük?

Monica Vitti

1852. november 3-án született Mucuhito, japán császár, aki 1912-es halála után a Meidzsi nevet kapta. Nevéhez fűződik a Meidzsi-restauráció, melynek során Japán megnyitotta kapuit a világ felé, létrehozták az első alkotmányt, minisztériumok alakultak, létrejött az első parlament, az iparban és az oktatásban is jelentős fejlődés mutatkozott. A császár alakja feltűnik a 2003-ban bemutatott Az utolsó szamuráj című filmben, melynek a főszerepét a képen látható színész alakította. Ki?

Meidzsi japán császár

Tom Cruise