Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1111 – 249

1976. november 11-én született a képen látható Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas magyar népdalénekes, előadóművész. Sokoldalú előadó, magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más népek zenéiről is tanult (szefárd zene, indiai zene). Közreműködött egyéb műfajokban is (világzene, jazz). Külföldön fellépett a Carnegie Hallban (New York), a Kennedy Centerben (Washington), a Covent Gardenban (London), a Concertgebouw-ban, a Bimhuisban (Amszterdam) és a Kitara Concert Hallban (Szapporo). Ki ő?

Palya Bea

1791. november 11-én született Katona József, főügyész, drámaíró, a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja. Jelentős művei a Luca széke, a Žiśka, a Jeruzsálem pusztulása, és a Bánk bán, mellyel beírta nevét a nemzeti klasszikusok közé. Az ország számos településén viseli nevét utca, található köztéri szobra. A világhírű budapesti színtársulat mellett szülővárosa színháza is a drámaíró nevét viseli. Mi Katona József szülővárosa?

Katona József

1960. november 11-én született Stanley Tucci, amerikai színész, forgatókönyvíró, producer és filmrendező. Olyan filmekben játszott főbb szerepeket, mint Az ördög Pradát visel, a Szentivánéji álom, vagy a Komfortos mennyország, amelyben nyújtott alakításáért 2010-ben Oscar-díjra jelölték. Emlékezetes alakítása volt a Teminál című Steven Spielberg-filmben Catherine Zeta-Jones és a képen látható kétszeres Oscar-díjas főszereplő mellett. Ki ő?

Stanley Tucci

Tom Hanks 

1821. november 11-én született a képen látható orosz író. A 19. századi orosz irodalom felemelkedésének kulcsfigurája, az ún. filozófiai-ideológiai regény műfajának megalkotója, a lélektani regény mestere. A félkegyelmű és a Bűn és bűnhődés írója. Ki ő?

Fjodor Dosztojevszkij

1974. november 11-én született Leonardo DiCaprio, Oscar-díjas, háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész. Világhírnevet a Titanic, Oscar-díjat A visszatérő című film főszerepével szerzett. A tégla, A Wall Street farkasa, az Aviátor, a Megfojtott virágok, a New York bandái és a Viharsziget című filmekben a képen látható rendezővel dolgozott. Ki a rendező?

Leonardo DiCaprio 

Martin Scorsese

1958. november 11-én született Kulka János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Szakmailag is nagyra tartott színpadi alakításai ellenére – vidéki színészként – az első magyar televíziós szappanopera, a Szomszédok lett egyik főszereplője, Mágenheim doktor alakítása tette országosan ismertté. Mi a sorozatban Mágenheim doktor keresztneve?

Kulka János

1449. november 11-én született Podjebrád Katalin, kunštáti bárónő, cseh királyi hercegnő, magyar és horvát királyné, Podjebrád György cseh király leánya. 1464-ben fiút szült a királynak, azonban mind a gyermek, mind az anya belehalt a szülés szövődményeibe. Ki volt Podjebrád Katalin férje?

Podjebrád Katalin

1962. november 11-én született Demi Moore, amerikai színésznő, filmproducer, Bruce Willis volt felesége. Olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Ghost, az Öldöklő vágyak, az Egy becsületbeli ügy, a Tisztességtelen ajánlat, A skarlát betű, a G.I. Jane, a Will és Grace, vagy a Trükkös gyémántrablás. Érdekesség, hogy új-mexikói szülővárosát egy 1947-es állítólagos ufószerencsétlenség tette világhírűvé. Mi a kisváros neve?

Demi Moore

1863. november 11-én született Paul Signac, francia tájképfestő, a pointillizmus megalkotója festő-társával, Georges Seurat-val együtt. Ők hozták létre a divizionizmus festészeti technikáját is, amely csak a három alapszínből visz fel pontokat a vászonra, és ezek kombinációiból alkotja meg a képet. Melyik irányzatból alakult ki a pointillizmus és a divizionizmus?

Paul Signac

Paul Signac

1973. november 11-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó, jobbszélső. A Debrecen csapatával hétszeres magyar bajnok, ötszörös magyar kupagyőztes, ötszörös magyar szuperkupa-győztes és egyszeres magyar ligakupa-győztes. A válogatottban 35 mérkőzésen 1 gólt szerzett. Ki ő?

Dombi Tibor