Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1112 – 250

1961. november 12-én született Nadia Comăneci, ötszörös olimpiai bajnok román tornász. 14 évesen az 1976-os montréali olimpia sztárja lett. Ő volt az első olyan tornász, aki maximális tízes osztályzatot kapott az olimpiai játékokon (hatszor), de három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet is szerzett. Az 1980-as moszkvai olimpián egyéni összetettben a második lett. Gerendán és talajon aranyérmes lett, a csapattal pedig második helyen végeztek. Melyik szeren nyerte az első olimpiai aranyérmét?

Nadia Comăneci

1947. november 12-én született a képen látható Karinthy-gyűrűs magyar humorista, előadóművész, író. 1982-ben a Magyar Rádió fődíjasa a II. humorfesztiválon. 1989-től a Hócipő című szatirikus lap munkatársa. Az ezt követő években publicista, közíró és író, verseket és meséket ír és rajzol gyermekeknek. Ki ő?

Nagy Bandó András 

1729. november 12-én született a képen látható francia admirális és felfedező. Részt vett az amerikai gyarmatokon vívott hétéves háborúban, gyarmatosította a Malvin-szigeteket, tengerészként harcolt az amerikai függetlenségi háborúban. A francia forradalomban börtönbe vetették. 1799-ben Napóleon szenátorrá nevezte ki, 1804-ben pedig kitüntette a Becsületrenddel. Felfedezőként ő volt az első francia, aki körbehajózta a Földet. Ki ő?

Louis Antoine de Bougainville

1980. november 12-én született Ryan Gosling, Golden Globe-díjas kanadai színész, zenész és producer. Olyan filmsikerek fűződnek a nevéhez, mint a Szerelmünk lapjai, a Plasztik szerelem, a Törés, az Őrült, dilis, szerelem, A hatalom árnyékában és A nagy dobás. A holdraszállásról szóló, 2018-ban készült, Az első ember című történelmi filmben az egyik főszereplőt alakította. Kit?

Ryan Gosling

1961. november 12-én született Enzo Francescoli Uriarte, olasz származású, volt uruguayi válogatott labdarúgó, aki 1997-ben vonult vissza. A Hercegnek (El Prince) becézett Francescolit sokan minden idők legjobb uruguayi futballistájának tartják, aki szülővárosában, Uruguay fővárosában kezdte pályafutását, majd játszott Argentínában, Franciaországban és Olaszországban. Hol született Enzo Francescoli?

Enzo Francescoli

1840. november 12-én született a képen látható francia szobrászművész. Életteli, drámai, szenvedélyes megfogalmazású, érzelemgazdag szobrai a historizmus ellenpólusát képezik, művészete a modern szobrászat kiindulópontja. A szimbolizmussal éppen oly sok szál köti össze, mint az impresszionizmussal. Legismertebb művei a Gondolkodó és A csók. Ki ő?

Auguste Rodin

Auguste Rodin Gondolkodó

1957. november 12-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó, kapus. 1977-től 1989-ig a Ferencváros kapuját védte, majd átigazolt a nagy rivális MTK-ba. 4 alkalommal játszott a válogatottban. 1993-ban a válogatott edzésének végén összesesett, majd egy heti kóma után meghalt. Ki ő?

Zsiborás Gábor

1982. november 12-én született a képen látható Oscar-díjas amerikai színésznő. Leginkább a Neveletlen hercegnőként él a köztudatban, de ezen kívül olyan sikerfilmekben játszhatott, mint az Elátkozott Ella, a PIROSSZka, a Brokeback Mountain - Túl a barátságon, Az ördög Pradát visel, a Zsenikém - Az ügynök haláli, a Valentin nap, az Alice Csodaországban, A sötét lovag - Felemelkedés, a Csillagok között, vagy az Alice Tükörországban. 2012-ben Oscar-díjat kapott A nyomorultak című filmben nyújtott alakításáért. Ki ő?

Anne Hathaway

1964. november 12-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem színpadi beszéd tanára. A Madách Színház tagja, emellett az ország egyik legismertebb szinkronhangja, mások mellett Tom Cruise és Pierce Brosnan állandó magyar hangja. Számos rádió és televízió csatornahangja is volt, 2015-ben Jászai Mari-díjat kapott. Ki ő?

Kautzky Armand 

1929. november 12-én született a képen látható Oscar-díjas amerikai színésznő, akit 1956. április 18-án feleségül vett III. Rainier, Monaco uralkodó hercege, s lett a jelenlegi uralkodó, II. Albert monacói herceg édesanyja. Ő volt a második, színésznőből lett monacói hercegné, Ghislaine Dommanget után. Ki ő?

Grace_Kelly