Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1113 – 251

1850. november 13-án született Robert Louis Stevenson, skót regényíró, esszéíró, költő. Leginkább olyan alkotásairól ismert, mint a Kincses sziget, a Dr. Jekyll és a Mr. Hyde furcsa esete, az Elrabolva és a Versek gyermekkertje. Az egyik legnépszerűbb művéből, a Kincses szigetből több filmadaptáció készült. A 2012-es változatban a főszerepet, Flint kapitányt a képen látható Oscar-életműdíjas színész alakítja. Ki?

Robert Louis Stevenson

Donald Sutherland

1895. november 13-án született a képen látható kétszeres Kossuth-díjas magyar festőművész, grafikus, művészpedagógus, művészeti író. Nagybányán tanult, majd Bécsben expresszionista és absztrakt stílusban kezdett festeni. Az 1930-as években visszatért a Nagybányai festőiskola tradícióihoz. Festészetére egyre inkább az impresszionista stílus vált jellemzővé. Legjelentősebb művei: Riviéra, Reggel, Tél, Aratóünnepre menő lány. Kiemelkedő egyéniségű, klasszikus stílust képviselő festőművész volt. Ki ő?

Bernáth Aurél

Bernáth Aurél Riviéra

Bernáth Aurél Kisörsi táj

1955. november 13-án született Caryn Elaine Johnson, amerikai színésznő. Egyike azon keveseknek, kiknek munkásságát Oscar-, Tony-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjjal egyaránt elismerték. Filmkarrierje 1985-ben a Bíborszín című film főhősnőjének megformálásával kezdődött. 1990-ben a Ghost médium szerepéért Oscar-díjat kapott. 1992-ben Robert Altman Játékosában önmagát alakította. Pályafutásának egyik legnagyobb sikerét az Apácashow első (1992) és második (1993) részében aratta. Milyen néven ismerjük?

Whoopi Goldberg

1967. november 13-án született a képen látható amerikai színész és humorista. A kilencvenes évek közepén vált ismertté, egyik első nagyobb szerepe az 1994-es Nyakunkon az élet című filmben volt. Játszott többek között a Mint a kámfor, a Stuart Little, kisegér, a Las Bandidas, A lekoptathatatlan és a Mielőtt meghaltam című produkciókban is. Ki ő?

Steve Zahn

1969. november 13-án született Gerard Butler, skót színész, filmproducer, jogász. Játszott A holnap markában, az Utóirat: Szeretlek, a Spíler, az Exférj újratöltve és a Támadás a Fehér Ház ellen című produkciókban, de legismertebb szerepe Leónidasz a 300-ban. A film az ókori görög-perzsa háború egy legendás csatájáról szól. Melyikről?

Gerard Butler

354. november 13-án született Hippói Ágoston vagy egyházi nevén Szent Ágoston, hippói püspök, egyházatya, filozófus. Vele kezdődik a filozófia antropológiai fordulata. A kereszténység egyik legbefolyásosabb filozófusa, szinte az egész középkor ideológiája belőle táplálkozott. Ágoston sokat írt, 93 önálló művéről tudunk. Legismertebb műve az első nyugati önéletrajz, amely felvázolja Szent Ágoston bűnös fiatalságát és keresztény hitre térését. Mi a címe?

Hippói Ágoston

1875. november 13-án született Klebelsberg Kuno, magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, közel tíz évig (1922–1931) vallás- és közoktatásügyi miniszter. Népiskola-politikáját, a nagy arányú analfabetizmus elleni tevékenységet és a népiskolák sorának építését az az eszme vezérelte, hogy ezzel megteremtse a társadalom piramisának széles és biztos talapzatát. Hogy nevezték az alapfokú oktatási intézményeket Klebelsberg idejében?

Klebelsberg Kuno

1958. november 13-án született Lakatos "Tony" Antal, magyar jazz-zenész, jelenleg Németországban él és muzsikál. Az 1980-as évek vége óta vezeti saját együtteseit, a világ legjelentősebb koncerttermeiben és fesztiváljain lép fel. Melyik hangszer virtuóza Tony Lakatos?

1999. november 13-án született a képen látható brit-belga autóversenyző, aki a 2016-os Formula Renault 2.0 Európa-kupa és a 2017-es Formula–3 Európa-bajnokság győztes pilótája, és a 2018-as FIA Formula–2 szezon második helyezettje. Jelenleg a McLaren versenyzője a Formula–1-ben. Ki ő?

Lando Norris

1818. november 13-án született Magyar László, földrajzi felfedező, híres magyar Afrika-kutató. Az 1852 májusától 1854 közepéig tartó egyik expedíciója során Afrika déli részén a Cubango folyó és az Okavango-mocsár vidékét kutatta, ahol addig ismeretlen, az általa mukankála néven elnevezett népet fedezett fel. Hogyan ismerjük ma ezt a népcsoportot?

Magyar László