Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1115 – 253

1955. november 15-én született Enyedi Ildikó, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész. 2017. február 18-án az általa rendezett film elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, illetve Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Mi a film címe?

Enyedi Ildikó

1945. november 15-én született Anni-Frid Synni Lyngstad svéd énekesnő, az ABBA együttes tagja. Anni-Frid eredetileg nem svéd származású, egy szomszédos skandináv országban született. Hol?

Anni-Frid Synni Lyngstad

1912. november 15-én született a képen látható Kossuth-díjas magyar színész. Az egyszerű emberek jellemét, sorsát hitelesen ábrázolta színpadon és filmen egyaránt. Összesen ötvenkilenc filmszerepe volt, Szőts István Emberek a havason c. filmjében nyújtott alakítása (1942) nagy feltűnést keltett a Velencei biennálén. Lánya sikeres színésznő. Ki ő?

Görbe János 

1891. november 15-én született Erwin Rommel, német tábornagy a második világháborúban, a Deutsche Afrika Korps (DAK) első parancsnoka, a normandiai partraszállásnál a védekező német csapatok vezetője. Az 1944. július 20-án elkövetett, több magas rangú katona által támogatott, Hitler elleni merénylet meghiúsulása utáni nyomozásban az ő neve is felmerült, ezért öngyilkosságra kényszerítették. Ki volt a merénylő?

Erwin Rommel

1951. november 15-én született Beverly D’Angelo, olasz származású amerikai színésznő, énekesnő. Pályafutása során olyan filmekkel vált ismertté, mint A szénbányász lánya, A vágy villamosa, a Családi vakáció és annak folytatásai, valamint az Amerikai história X. Első nagy sikerét Milos Forman 1979-en bemutatott musicalfilmjének női főszerepével aratta. Mi a film címe?

Beverly D’Angelo

1848. november 15-én született a képen látható magyar jogász, politikus, szabadkőműves, előbb a Szapáry-kormány pénzügyminisztere, majd a Magyar Királyság miniszterelnöke elsőként a Szabadelvű Párt színeiben 1892 és 1895 között, majd kétszer az Országos Alkotmánypárt színeiben 1906 és 1910, valamint 1917 és 1918 között. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, egyúttal ő volt az első polgári származású magyar miniszterelnök. Ki ő?

Wekerle Sándor

1905. november 15-én született Fazekas Anna, magyar író, szerkesztő, tanár. 1950-től jelentek meg óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló verses meséi, leporellókba, kifestőkönyvekbe írt versikéi. Egyik nagy sikerű verses meséjét lefordították német, cseh, orosz és kínai nyelvre is. A mese így kezdődik: „Mátraalján, falu szélén / lakik az én öreg néném, / melegszívű, dolgos, derék, / tőle tudom ezt a mesét…” Mi a mese címe?

Fazekas Anna

1738. november 15-én született Sir Frederick William Herschel, német-angol zeneszerző, csillagász, minden idők egyik legnagyobb megfigyelő csillagásza. 1781-ben felfedezte naprendszerünk hetedik bolygóját. Az új bolygót először támogatója, III. György király tiszteletére Georgium Sidus-nak nevezte el, de ez a név nem terjedt el a világ többi részén. Mi a bolygó jelenlegi neve?

William Herschel

1995. november 15-én született Bajor Lili, magyar színésznő. Szülei Bajor Imre és Hámori Eszter színészek. 2014–2019 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt. Egyik első színpadi munkájában együtt játszhatott a képen látható egyetemi osztályfőnökével Veszprémben a Kurázsi mama és gyermekei című drámában. Ki volt Bajor Lili mestere az egyetemen?

Bajor_Lili 

Börcsök Enikő

1935. november 15-én született Pézsa Tibor, magyar vívó, olimpiai és világbajnok, minden idők egyik legsikeresebb magyar vívója, mesteredző.  Az 1964-es olimpiai játékokon kard egyéniben első, csapatban ötödik lett. Hol rendezték ezt a nyári olimpiát?

Pézsa Tibor