Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1118 – 256

1968. november 18-án született a képen látható Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész, humorista, filmproducer, valamint Oscar- és BAFTA-díjra jelölt forgatókönyvíró. Főként vígjátéki színészként ismert. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az Okostojás, a Tenenbaum, a háziátok, a Petárda, a Zoolander - A trenden kívüli, a Vejedre ütök, az Új csapás, az Armageddon, a Bajnokok reggelije, Az átok, A kábelbarát, az Én a kém, az Ünneprontók ünnepe és az Éjfélkor Párizsban. Ki ő?

Owen Wilson

1923. november 18-án született Alan Shepard, ellentengernagy, az első amerikai űrhajós a világűrben, egyben az ötödikként a Holdra lépett ember. 1961. május 5-én a NASA első olyan repülése volt, amelynek során egy űrhajó, fedélzetén Alan Sheparddel átlépte az úgynevezett Kármán-vonalat és eljutott a világűrbe. Mi volt az űrhajó neve?

Alan Shepard

1787. november 18-án született Louis Daguerre, francia feltaláló, tájkép- és dekorációfestő, a fényképezés történetének egyik úttörője. Társával, Joseph Niépce-vel dolgozott a találmányán, társa halála után 1837-re egyedül sikerült kifejlesztenie az azóta róla elnevezett a dagerrotípiát. Milyen hordozóanyagra készítették a dagerrotípiát?

Louis Daguerre

1939. november 18-án született Amanda Lear, francia énekesnő, az 1970-es évek európai diszkókirálynője, televíziós személyiség és modell. Fiatal korában élénken érdeklődött a művészetek iránt: előbb Párizsban, majd Londonban tanult festőművészetet. Modellje, majd élettársa lett a világhírű katalán-spanyol festőművésznek. Kinek?

Amanda Lear

Salvador Dali

1943. november 18-án született Káldi Nóra, Jászai Mari-díjas magyar színművésznő. Színpadi szerepek mellett gyakran játszott játék- és tévéfilmekben, valamint szinkronizált. A tévében Juhász Jácinttal évekig vezették a gyermekeknek készített irodalmi magazint. Mi volt a műsor címe?

Káldi Nóra

1804. november 18-án született Klauzál Gábor reformkori magyar politikus, miniszter. 1848-ban a Batthyány Lajos vezette az első felelős magyar „ministerium” azaz kormány tagja. Melyik tisztséget kapta a kormányban?

Klauzál Gábor

1939. november 18-án született Margaret Atwood, kanadai író, költő, irodalomkritikus és feminista aktivista. Az utóbbi idők egyik legelismertebb és legtermékenyebb regényírója, de mint költő is figyelemreméltó az irodalmi munkássága. Leghíresebb regényében egy jövőbeli, a nőket elnyomó társadalomról fest hátborzongató képet. Mi a regény címe?

Margaret Atwood

1962. november 18-án született Kirk Hammett, amerikai gitáros. 1983-ban csatlakozott az 1981-ben Los Angelesben alakult thrash metal zenekarhoz, és így kialakult annak első stabil felállása: Lars Ulrich dobos, James Hetfield énekes-gitáros, Cliff Burton basszusgitáros és Kirk Hammett gitáros. Mi a zenekar neve?

Kirk Hammett

1889. november 18-án született Tildy Zoltán, református lelkész, politikus, magyar miniszterelnök, majd köztársasági elnök. 1936-tól 1944-ig országgyűlési képviselő volt, A második világháború után, 1945. november 15-étől 1946. február 1-jéig miniszterelnök volt, majd 1948. július 31-i lemondatásáig köztársasági elnök. 1956-ban a Nagy Imre-kormányban államminiszter volt. A forradalom bukása után, 1958-ban hat év börtönre ítélték. Melyik párt politikusa volt Tildy Zoltán?

Tildy Zoltán

1960. november 18-án született a képen látható angol popénekesnő és televíziós műsorvezető, aki 1981-ben robbant be a zenei életbe Kids in America című kislemezével. Legismertebb dalai: You Keep Me Hangin' On, Cambodia, You Came, Born to Be Wild, Never Trust A Stranger. Ki ő?

Kim Wilde