Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1210 – 268

1973. december 10-én született Miller Zoltán, magyar színész, énekes. Színházban játszik, filmez, szinkronizál, énekel. 1999-ben eMeRton díjat kapott, mint az év legjobb musical énekese. 1995-ben megalapította az Emberek zenekart, három albumuk jelent meg, amiből kettő aranylemez is lett. Ki volt az Emberek zenekar másik tagja?

Miller Zoltán

1895. december 10-én született Tanner Ilona, írói álnéven Török Sophie, Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége. Verseiben a tépelődő, vívódó női lélek fájdalmait szólaltatta meg. Prózája a modern női lélek sokoldalú, érzékeny rajzát mutatja. Kinek a felesége volt eredetileg Török Sophie, akitől Tanner Ilona az írói álnevét kölcsönözte?

Török Sophie

1960. december 10-én született Kenneth Branagh, Oscar-, Emmy- és kétszeres Európai Filmdíjas ír származású brit színész, filmrendező és forgatókönyvíró. Shakespeare-adaptációival lett világhírű, de a könnyedebb filmektől a drámákig számos filmben szerepelt, illetőleg rendezett. Az általa írt és rendezett, a gyermekkoráról szóló filmje forgatókönyvért Oscar-díjat kapott, további hat jelölés mellett. Mi a film címe?

Kenneth Branagh

1804. december 10-én született Carl Gustav Jacob Jacobi, porosz matematikus, a Königsbergi Egyetem matematika professzora, akit minden idők egyik legnagyobb matematikusának tekintenek. Ő volt az első matematikus, aki elliptikus függvényeket alkalmazott a számelméletben, például Fermat kétnégyzetszám-tételét és Lagrange négynégyzetszám-tételét bizonyítva. Melyik országban van ma Königsberg városa?

Carl Gustav Jacob Jacobi

1957. december 10-én született Michael Clarke Duncan, amerikai színész. Első kiemelkedő munkája az Armageddon és a Halálsoron volt, utóbbiért Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték. Ezeken túl játszott még a Bérgyilkos a szomszédom, a Sin City - A bűn városa, A majmok bolygója, A Skorpiókirály, A sziget és a Daredevil - A fenegyerek című produkciókban. Ki írta a Halálsoron című film alapjául szolgáló kisregényt?

Michael Clarke Duncan

2014. december 10-én született Jakab, franciául: Jacques Honoré Rainier, monacói herceg és trónörökös, a Grimaldi család tagja, Charlene Lynette Wittstock, dél-afrikai úszónő, olimpikon, Monaco (uralkodó) hercegnéje, és II. Albert, Monaco uralkodó hercegének második gyermeke. II. Albert trónörökösként feleségéhez hasonlóan aktív sportoló volt, 1988-tól 2002-ig öt téli olimpián indult. Melyik sportágban?

Grimaldi

1943. december 10-én született a képen látható olimpiai bajnok magyar labdarúgó, balfedezet, beállós, középpályás. Az év labdarúgója (1968, 1971) Egyszeres világválogatott (1968). Az első osztályban összesen 377 bajnoki mérkőzésen 30 gólt, míg a válogatottban 37 mérkőzésen két gólt szerzett. Felesége Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő volt. Ki ő?

Szűcs Lajos

1890. december 10-én született a képen látható magyar diplomata, politikus, magyar miniszterelnök. 1941. február 4-től külügyminiszter, majd Teleki Pál öngyilkosságát követően, 1941. április 3-tól 1942. március 7-ig miniszterelnök volt. A második világháború után felállított népbíróság az 1941. áprilisi délvidéki bevonulás, a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államoknak küldött hadüzenet miatt halálra ítélte, majd 1946-ban kivégezték. Ki ő?

Bárdossy László

1958. december 10-én született Paksi Endre, magyar heavy metal énekes, dalszerző és dalszövegíró, korábban basszusgitáros. Alapító tagja volt a Pokolgép együttesnek 1980-ban, ahonnan 1984-ben lépett ki. 1986-ban Maróthy Zoltánnal közösen megalapította a magyar heavy metal történetének egyik legsikeresebb együttesét, melynek meghatározó alakja, énekese és egyik fő dalszerzője. Mi a zenekar neve?

Paksi Endre

1908. december 10-én született Olivier Messiaen, francia zeneszerző, orgonista. Zenei nyelve félreismerhetetlenül egyedi; műveit mély áhítat, erő és tisztaság hatja át. Madártannal is foglalkozott, zenéjébe integrálta a madarak énekét. Hihetetlen pontossággal jegyezte le a madárcsicsergéseket, amik sokszor egész művek alapanyagául szolgáltak. Hogy nevezik idegen szóval a madártan tudományát?

Olivier Messiaen