Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1231– 289

1959. december 31-én született Val Kilmer, amerikai színész. Olyan filmekkel vált híressé, mint a Top Secret című filmvígjáték, továbbá a Top Gun című akciófilm és a Willow című fantasyfilm. Kritikai sikert Jim Morrison megformálásával szerzett Oliver Stone életrajzi filmdrámájában. A film címe Morrison zenekarának neve, …

Val Kilmer

1869. december 31-én született Henri Matisse, francia festőművész, a 20. századi festészet egyik legjelentősebb alakja. A Fauves-ok művészcsoportjának tagja a 20. század első évtizedében. A fauvista festészet figuratív, de a tárgyakat a szín eltorzítja, így a keverés nélkül használt tiszta szín lett a művészeti kifejezés célja. Ettől lettek ezek a művek fauves-ok, azaz

Henri Matisse

Matisse A tánc

1927. december 31-én született a képen látható Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Több mint félszáz filmben és számos tv-játékban szerepelt. Négy évtizedet átívelő pályája során egyike volt a legszínesebb, legsokoldalúbb magyar színésznőknek. A nevét viselő színház 1994-ben kezdte meg működését. Ki ő?

Ruttkai Éva 

1962. december 31-én született a képen látható magyar zenész, zeneszerző, producer. Gyermekszínészként több filmben is játszott, legtöbbször Kovács Krisztiánnal együtt. A 80-as években az Első Emelet együttes hozta meg a sikert számára, majd a Rapülők és az Emberek együttes tagja volt. Ki ő?

Berkes Gábor

1943. december 31-én született Ben Kingsley, Oscar-, BAFTA-, Golden Globe- és Grammy-díjas indiai származású angol színész. 1967-től a Royal Shakespeare Company tagjaként szerepelt. A Richard Attenborough 1982-ben készült életrajzi filmjében a címszereplő megformálásáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Kiről van szó?

Ben Kingsley

1937. december 31-én született a képen látható kétszeres Oscar-díjas, valamint Emmy- és BAFTA-díjas walesi színész, a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb egyénisége. A bárányok hallgatnak Hannibal Lecteréért elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, amire azóta kétszer jelölték: egyszer a Napok romjaiért és egyszer az Oliver Stone-féle Nixon címszerepéért. Ki ő?

Anthony Hopkins

1491. december 31-én született Jacques Cartier, francia felfedező, a kanadai Szent Lőrinc-folyónak és környékének, valamint számos szigetnek a felfedezője, Kanada névadója. Utazásai során ismerkedett meg egy növénnyel, amely hazatérése után hamar elterjedt Európában. Melyik ez a növény?

Jacques Cartier

1945. december 31-én született a képen látható Kazinczy-díjas magyar televíziós bemondónő, pszichológus. 1965. február 15-étől a Magyar Rádió bemondója lett, ahol kilenc évet töltött. 1974. április 1-jétől az Magyar Televízió munkatársa lett. Szerepelt a História, az Életet az éveknek és a Házibarát című műsorokban. Montágh Imrével közösen készítették a Beszédművelés című sorozatot. Ki ő?

Kertész Zsuzsa

1941. december 31-én született a képen látható skót labdarúgócsatár, majd edző, 27 évig irányította a Manchester United csapatát. Ő volt a Manchester United legtovább hivatalban lévő edzője. Edzői pályafutása alatt 38 trófeát nyert, ebből 13 Premier League- és 2 UEFA-bajnokok ligája-győzelem. Ki ő?

Alex Ferguson

1936. december 31-én született Vizi E. Szilveszter, kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke (2002-2008). Mivel foglalkozik a farmakológia tudományága?

Vizi E. Szilveszter