Születésnapi kvízjáték haladóknak

Kedves Játékos!

Íme a mai születésnapi kvízünk: :-)

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ma van a szülinapom – február 12-én – kattints!

február 12

Oszd meg, ha tetszik! 🙂

Kedves Barátom!

Ma van a születésnapod? Ha igen, boldog születésnapot kívánok Neked! 🙂

Ha esetleg már elmúlt, vagy még várod az idei köszöntéseket, akkor utólag, vagy épp előre kívánok Neked minden jót! 🙂

A mai játékunkban olyan embereket kell felismerni vagy a személyükhöz kapcsolódó kérdésre válaszolni, akiknek ma ünnepeljük a születésnapját vagy a születése évfordulóját.

Üdvözlettel:

Snickey, a Kvízmester

#kviz #kvíz #quiz #jatek #kvizking #szuletesnap

kvíz king

Ma van a szülinapom – február 12-én

És most kezdjük a játékot!

1809. február 12-én született a képen látható angol természettudós, a biológiai evolúció egyik felismerője, egyúttal névadója. A nemcsak a tudományos közösségre, de az egész világra erősen ható könyvét, a fajok eredetét 1859. november 24-én jelentette meg. Ki ő?

Charles Darwin

1877. február 12-én született a képen látható francia nagyiparos, az autóipar úttörőinek egyike. A nevével fémjelzett autók 1898 óta róják az utakat. Az autógyár az 1970-es évektől jelen van a Formula-1 versenysorozatban is, időként motorszállítóként, de önállóan is indított csapatot. A Formula 1-ben jelenleg a vállalat sportautó-márkája, az Alpine népszerűsítése céljából BWT Alpine F1 Team néven vesz részt. Ki a vállalat alapítója?

Louis Renault

1809. február 12-én született Abraham Lincoln amerikai ügyvéd, politikus és államférfi, aki 1861-től az Egyesült Államok 16. elnökeként szolgált, egészen a meggyilkolásig, 1865-ig. Lincoln elnöksége alatt Amerikában háború folyt, amelyben játszott szerepe Lincolnt a legjelentősebb elnökök sorába emelte. Melyik háború folyt Lincoln elnöksége idején?

Abraham Lincoln

1903. február 12-én született Rideg Sándor Kossuth- és József Attila-díjas magyar író. A 20. század jelentős írói közé tartozik, fajsúlyos regényeket írt, a nagyközönség mégis debütáló regényére emlékszik leginkább, nem utolsó sorban a remek megfilmesítésnek köszönhetően A főhős, Regős Bendegúz történetének számos mondata szállóigévé vált, ezek közül egy: „Hiszen javulnék én, anyám, de nem megy az könnyen faluhelyen!” Melyik regényről van szó?

Rideg Sándor

1930. február 12-én született Soós Imre Jászai Mari-díjas magyar színész. Az 1950-es évek egyik legfoglalkoztatottabb fiatal színésze volt, olyan filmsikerek fűződnek a nevéhez, mint az Állami Áruház, a Föltámadott a tenger, Liliomfi vagy a Körhinta. Pályafutását kettétörte korai halála. Első filmfőszerepe Fazekas Mihály verses meséjének nagy sikerű filmfeldolgozása. Mi a címe?

Soós Imre 

1974. február 12 én született Naseem Hamed brit egykori profi ökölvívó , aki 1992 és 2002 között versenyzett. Több pehelysúlyú világbajnoki címet szerzett, köztük 1995 és 2000 között a WBO címét; az IBF cím 1997-ben; 1999 és 2000 között pedig a WBC bajnoki címe. 1998 és 2001 között bajnokként is uralkodott ; IBO bajnok 2002 és 2003 között; és 1994-től 1995-ig birtokolta a könnyűsúlyú Európa -bajnoki címet. Miután Hamed lemondott címéről, 2001 januárjában egy magyar ökölvívó Antonio Diaz kiütésével megszerezte a WBO világbajnoki címét. Ki ő?

Naseem Hamed

1923. február 12 én született Franco Zeffirelli olasz filmrendező, forgatókönyvíró. Az 1960-as évek második felétől forgatott rendszeresen mozifilmeket. Olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint a Napfivér, Holdnővér, A názáreti Jézus és A makrancos hölgy. A makrancos hölgy kinek a művén alapul?

Franco Zeffirelli

1939. február 12 én született Ray Manzarek lengyel-amerikai zongorista. A The Doors együttes alapító-billentyűse volt 1965-től 1973-ig, majd 2001-től újra. Ki volt a The Doors énekese 1965-től 1971-ig?

Ray Manzarek

1959. február 12 én született Bujdosó Imre olimpiai bajnok kardvívó. Az 1988-as olimpián a Bujdosó Imre, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence összetételű magyar férfi kardcsapat a döntőben a szovjet csapat legyőzésével 28 év után újra olimpiai bajnok lett. Hol rendezték 1988-ban a nyári olimpiát?

Bujdosó Imre

1980. február 12 én született Juan Carlos Ferrero egykori világelső spanyol hivatásos teniszező. Legnagyobb eredménye a 2003-as Roland Garros megnyerése. Ezenkívül még két Grand Slam-döntőt játszott, és összesen 12 ATP-tornát nyert meg. Hol rendezik a Roland Garros teniszbajnokságot?

Juan Carlos Ferrero

Oszd meg az eredményedet!

Feliratkozom a KvízKing hírlevelére!

Vissza a Kvíznaptárra!

Vissza a Kvízkosárhoz!

Vissza a Kezdőlapra!

 

A Ma van a szülinapom – február 12-én című kvízben szereplő képek és forrásaik:

Charles Darwin
Készítette: Ismeretlen – https://www.taringa.net/+info/charles-darwin-argentina-fue-y-sera-una_136c2o, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=106193486

 

Louis Renault
Készítette: Harris & Ewing Collection (Library of Congress) – Ez a image az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának Nyomdai és Fotográfiai Osztályától származik az alábbi azonosítóval: hec.28787.Ez a sablon nem a licenc jelölésére szolgál. Minden esetben szükséges egy licencsablon feltüntetése. További információkért lásd a Commons:Licencelést., Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9534913

 

Abraham Lincoln
közkincs

 

Rideg Sándor
Fortepan / Dobóczi Zsolt

 

Soós Imre 
Fortepan / Nemzetes Ferenc

 

Naseem Hamed
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/File:WWE_-_Sheffield_020499_(17).jpg

 

Franco Zeffirelli
Készítette: Alexey Yushenkov – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65018562

 

Ray Manzarek
Fotó: indigo_girl a Foteren

 

Bujdosó Imre
Készítette: Csigó László fotóművész – Budapest folyóirat, 1987. (25. évfolyam) 2. (február), 13. oldalon, CC BY-SA 4.0, https://hu.wikipedia.org/w/index.php?curid=1740424

 

Juan Carlos Ferrero
Fotó: Carine06 a Foteren

Forrás: A kérdések összeállításához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a Wikipédia (CC-BY-SA-3.0). Köszönet érte minden érintettnek!

A mai nap költeménye:

Komját Aladár: A Nemzetközi brigádok indulója

Madrid határán állunk a vártán,
Állunk tűzözönben minden poklon át.
Őrködünk a vártán, Madrid népe álmán.
Álljuk vad hadaknak minden ostromát.

Rajta, csak rajta, törhetetlen fajta
Bátran tankok ellen száz halálon át,
Rajta, rajta, rajta, végső diadalra.
Rajta, ezernyelvű, egyszívű brigád!

Ezer a nyelvünk, egy a szerelmünk,
Szabad földön szabad boldog nemzetünk,
Ajkunknak átkát, bosszúnknak lángját
Szélvész, vörös kakas hordja szerteszét.

Rajta, csak, rajta,…

Madrid határán éjt-nap a vártán
Állunk ronthatatlan élő sorfalat.
Madrid határán serken még a holt is,
Serken, talpra ugrik, puskatust ragad.

Rajta, csak, rajta,…

Bár hull a vérünk, most szembenézünk,
Bérenc horda ellen ontjuk most a vért.
Ám míg csak élünk, nem tiporja népünk,
Küzdünk martalóchad ellen Madridért!

Rajta, csak, rajta,…

Ma van a szülinapom – február 12-én

Blogajánló:

Cérnaszálak Ariadné fonalából

Jogbogozó

Kezdőlap

Adatkezelési tájékoztató és játékszabályzat

Részletek

Dátum:
február 12
Esemény kategória:

A “Ma van a szülinapom…” kvízjátékban olyan embereket kell felismerni vagy a személyükhöz kapcsolódó kérdésre válaszolni, akiknek ma ünnepeljük a születésnapját vagy a születése évfordulóját. Kattints a “Ma van a szülinapom” –és a mai dátumot tartalmazó szövegre, és már kezdheted is a játékot! Ha másik napi játékra is kíváncsi vagy, kattints a dátumra,, és a lenyíló mezőben megjelenik a naptár, ahol kiválaszthatod az adott napra vonatkozó játékot.

Jó szórakozást kíván:

Snickey, a Kvízmester

Feliratkozom a KvízKing hírlevelére!

Vissza a Kvíznaptárra!

Vissza a Kvízkosárhoz!

Vissza a Kezdőlapra!