Születésnapi kvízjáték haladóknak

Kedves Játékos!

Íme a mai születésnapi kvízünk: :-)

Események betöltése

« Összes Események

Ma van a szülinapom – január 9-én – kattints!

2025. január 9.

Hajdu Steve

Oszd meg, ha tetszik! 🙂

Kedves Barátom!

Ma van a születésnapod? Ha igen, boldog születésnapot kívánok Neked! 🙂

Ha esetleg már elmúlt, vagy még várod az idei köszöntéseket, akkor utólag, vagy épp előre kívánok Neked minden jót! 🙂

A mai játékunkban olyan embereket kell felismerni vagy a személyükhöz kapcsolódó kérdésre válaszolni, akiknek ma ünnepeljük a születésnapját vagy a születése évfordulóját.

Üdvözlettel:

Snickey, a Kvízmester

kvíz king

Ma van a szülinapom – január 9-én

És most kezdjük a játékot!

1890. január 9-én született Karel Čapek, az egyik legnagyobb hatású 20. századi cseh író. Ő használta először egy mára közkeletűvé vált szót az 1921-ben megjelent R.U.R. című színművében. Melyiket?

Karel Čapek

1908. január 9-én született Simone de Beauvoir francia írónő, filozófus. A 20. század második felének egyik népszerű, meghatározó gondolkodója. Nagy hatással volt a második világháború után megerősödött fogyasztói, jóléti társadalomban felnövő ifjúságára. Legismertebb könyve, A második nem (1949) részletes elemzése a nők elnyomásának. Irodalmi tevékenysége is említésre méltó, több regény és esszé szerzője. Melyik mozgalom tagja volt Simone de Beauvoir?

Simone de Beauvoir

1913. január 9-én született Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok 36. alelnöke 1953 és 1961 között, és 37. elnöke 1969 és 1974 között. Ő az Egyesült Államok történetének első elnöke, aki − egy lehallgatási botrány miatt − lemondott hivataláról. Hogy nevezték a botrányt?

Richard Nixon

Ötszörös olimpiai bajnok (1952, 1956) tornász (Szül.: Budapest, 1921. január 9.), a Nemzet Sportolója. Helsinkiben talajon, Melbourne-ben talajon, gerendán, felemás korláton és a kéziszercsapat tagjaként nyert olimpiai aranyérmet. A magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot és hétszeres csapatbajnok. 2002-ben került be az International Gymnastics Hall of Fame-be. Ki ő?

Keleti Ágnes

1913. január 9-én született Észak-Rhodéziában Wilbur Smith dél-afrikai író. Olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint A lángoló part, A folyó istene és A hetedik tekercs. Hogy nevezik ma Észak-Rhodéziát?

Wilbur Smith

1944. január 9-én született Jimmy Page angol zenész, zeneszerző és producer, a Led Zeppelin megalapítója. Kétszer iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be, először a Yardbirds, majd másodszor a Led Zeppelin tagjaként. Róla nevezték el a 44016 Jimmypage nevű kisbolygót. Melyik hangszer hőse Jimmy Page?

Jimmy Page

1954. január 9-én született a képen látható Kossuth és Liszt Ferenc-díjas, Príma primissima díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző, érdemes művész. Aktív koncertzenész, emellett több magyar film zenéjét szerezte (Nyom nélkül, Egymásra nézve, Egy teljes nap, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Csocsó, avagy éljen május elseje!, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok). Emellett musicalt is szerzett (Valahol Európában, A dzsungel könyve, Sose halunk meg, A Pál utcai fiúk), valamint a Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekar-vezetője volt. Ki ő?

Dés László

1967. január 9-én született Claudio Caniggia argentin válogatott labdarúgó, aki az argentin válogatott kulcsfigurája volt mind az 1990-es, mind az 1994-es világbajnokságon. Válogatott karrierjét megtörte, hogy Daniel Passarella szövetségi kapitány egyik elvárását nem volt hajandó teljesíteni, ezért sokáig nem kapott meghívót a válogatottba. Mi volt ez az elvárás?

Claudio Caniggia

1971. január 9-én született a képen látható magyar színész, rádiós műsorvezető, celeb. Számos színpadi szerepe mellett rendszeresen szerepel játékfilmekben (pl. Magyar Vándor, Liza, a rókatündér) és tévésorozatokban, például a Jóban Rosszban és a Drága örökösök. Ki ő?

Hajdu Steve

1982. január 9-én született Katalin walesi hercegné Vilmos walesi herceg felesége és Wales hercegnéje 2022. szeptember 9-e óta, Cambridge hercegnéje 2011. április 29-e óta. Mi a születési családneve?

Kate Middleton

Oszd meg az eredményedet!

Feliratkozom a KvízKing hírlevelére!

Vissza a Kvíznaptárra!

Vissza a Kvízkosárhoz!

Vissza a Kezdőlapra!

 

A Ma van a szülinapom – január 9-én című kvízben szereplő képek és forrásaik:

Karel Čapek
Készítette: Ismeretlen – http://www.nndb.com/people/951/000113612/, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12706610

 

Simone de Beauvoir
Készítette: Moshe Milner – Crop of File:Flickr – Government Press Office (GPO) – Jean Paul Sartre and Simone De Beauvoir welcomed by Avraham Shlonsky and Leah Goldberg.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39952804

 

Richard Nixon
Fotó: asecondhandconjecture on Foter

 

Keleti Ágnes
Készítette: Róth Tamás – Ez a fájl kivágás egy másik képből, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104320952

 

 

Wilbur Smith
Fotó: Ron Hogan a Foteren

 

Jimmy Page
Fotó: redfoxinict a Foteren

 

Dés László
Fortepan / Urbán Tamás

 

Claudio Caniggia
Készítette: Héctor Maffuche (credited) – El Gráfico, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71634582

 

Kate Middleton
Fotó: Scarlet Sappho a Foteren

 

Hajdu Steve
Készítette: Szatmári Péter (operatőr): Liza, a rókatündér – képkocka, filmkocka, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 35.§ (1) bekezdése szerinti idézés

Fimajánló a Port.hu-n

Forrás: A kérdések összeállításához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a Wikipédia (CC-BY-SA-3.0). Köszönet érte minden érintettnek!

A mai nap költeménye:

Vitó zoltán: Olyan jó!

Ó, olyan jó, hogy végre létezel!;
hogy az Időben már nem késel el;
hogy megláthattam benned a ‘jel’-et,
hogy Lényed számomra rendeltetett;
hogy Párom, Társam, megértő Arám van,
nem kutatok vakon a sokaságban!

Olyan jó, hogy békét nekem hozol;
ó, olyan jó, hogy hozzám tartozol!

Enyhíteni éhemet, szomjamat,
haraphatom kenyér-lágy ajkadat!
S hogy meghalad minden reményemet
a mód, ahogy szíved viszont-szeret!

Olyan jó haza járni!
Olyan jó haza várni!

Érkezéskor nézni a szemedet,
míg el voltál, vajon mi érhetett(?):
Az iskolában bohó tanítványok
mit okoztak: derűt, vagy bosszúságot…

És olyan jó, ha a derűt hozod!
Megérint meleg, lélek-mosolyod
s a gondokból egyszerre nincsen semmi, –
olyan jó szemeidben megpihenni!

Ó, olyan jó, mikor szívünkben vágy van,
Véled feküdni a hitvesi ágyban, –
s mint békére lelő, vad indián,
ámulni a zengő Harmónián
s hálával telten tudni, hogy nem talmi, –
az Ég Urát általad magasztalni,
hogy végre-végre nem vagyok magamban…

Ó, olyan jó, hogy íly felfoghatatlan!

Blogajánló:

Cérnaszálak Ariadné fonalából

Jogbogozó

Kezdőlap

Adatkezelési tájékoztató és játékszabályzat

Ma van a szülinapom – január 9-én

Részletek

Dátum:
2025. január 9.
Esemény kategória:

A “Ma van a szülinapom…” kvízjátékban olyan embereket kell felismerni vagy a személyükhöz kapcsolódó kérdésre válaszolni, akiknek ma ünnepeljük a születésnapját vagy a születése évfordulóját. Kattints a “Ma van a szülinapom” –és a mai dátumot tartalmazó szövegre, és már kezdheted is a játékot! Ha másik napi játékra is kíváncsi vagy, kattints a dátumra,, és a lenyíló mezőben megjelenik a naptár, ahol kiválaszthatod az adott napra vonatkozó játékot.

Jó szórakozást kíván:

Snickey, a Kvízmester

Feliratkozom a KvízKing hírlevelére!

Vissza a Kvíznaptárra!

Vissza a Kvízkosárhoz!

Vissza a Kezdőlapra!