Születésnapi kvízjáték haladóknak

Kedves Játékos!

Íme a mai születésnapi kvízünk: :-)

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ma van a szülinapom – március 3-án – kattints!

március 3

Kaján Tibor

Oszd meg, ha tetszik! 🙂

Kedves Barátom!

Ma van a születésnapod? Ha igen, boldog születésnapot kívánok Neked! 🙂

Ha esetleg már elmúlt, vagy még várod az idei köszöntéseket, akkor utólag, vagy épp előre kívánok Neked minden jót! 🙂

A mai játékunkban olyan embereket kell felismerni vagy a személyükhöz kapcsolódó kérdésre válaszolni, akiknek ma ünnepeljük a születésnapját vagy a születése évfordulóját.

Üdvözlettel:

Snickey, a Kvízmester

kvíz king

Ma van a szülinapom – március 3-án

És most kezdjük a játékot!

1916. március 3-án született Mesterházi Lajos Kossuth- és háromszoros József Attila-díjas magyar író, a szocialista korszak ünnepelt szerzője. Első műve a Karacs Lajos sztahanovista betonszerelő élete és munkamódszere (1950). Kik voltak a sztahanovisták?

Mesterházi Lajos 

Magyar válogatott labdarúgó (Budapest, 1922. március 3. – Budapest, 2002. február 14.) A válogatottban 1945 és 1958 között 69 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a a Gázművek, az Elektromos FC, a Herminamezei AC és az MTK csapatában szerepelt. Ki ő?

Hidegkuti Nándor

1949. március 3-án született Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, egyetemi tanár, érdemes művész. Ascher Oszkár előadóművész, rendező, színházigazgató fia. Rendezései nagy részét az 1970-es 80-as évek kultikus vidéki színházában vitte színre. Melyik színházban?

Ascher Tamás

1953. március 3-án született Zico, vagyis Arthur Antunes Coimbra brazil válogatott labdarúgó, edző. Profi évei alatt kiváló cselező és góllövő volt. A brazil válogatottban 1976 és 1988 között 71 alkalommal lépett pályára, és 48 gólt szerzett. Sokan tekintik minden idők egyik legjobb labdarúgójának. Mi a beceneve?

Zico

1956. március 3-án született Zbigniew Boniek lengyel labdarúgó és edző. Pályafutását Lengyelországban kezdte, majd 1982-ben Olaszországba igazolt. Ugyanebben az évben a lengyel labdarúgó-válogatott tagjaként bronzérmes lett a spanyolországi világbajnokságon. Klubcsapátaval 1984-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa-kupáját és az UEFA-szuperkupát, majd 1985-ben az UEFA Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Melyik klubban játszott Olaszországban?

Zbigniew Boniek

1985. március 3-án született a képen látható magyar énekesnő. A 2003/2004-es Megasztár győzteseként vált híressé. 2005-ben Bravo Otto-díjat, 2008-ban Artisjus-díjat kapott. 2010-ben jelent meg negyedik önálló nagylemeze. Három évvel fiatalabb testvére szintén elismert és népszerű énekesnő. Ki ő?

Tóth Vera

1921. március 3-án született Kaján Tibor kétszeres Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, karikaturista, érdemes és kiváló művész. A magyar és egyetemes karikatúraművészet meghatározó, iskolateremtő művésze, az 1945-től 1992-ig megjelenő szatirikus hetilapnak, az évtizedeken keresztül az ország egyedüli vicclapjának alapító tagja volt. Mi volt a lap neve?

Kaján Tibor

1847. március 3-án született Alexander Graham Bell skót születésű amerikai fizikus, feltaláló, a siketoktatási rendszer kidolgozója, a National Geographic Society egyik alapító tagja és második elnöke. Az első gyakorlatban is hasznosítható, ma is gyakran használt találmányát 1876-ban szabadalmaztatta, amely világszerte ismertté tette a nevét. Mi ez a találmány?

Alexander Graham Bell

1981. március 3-án született Nagy László kétszeres Bajnokok Ligája-győztes magyar válogatott kézilabdázó, jobbátlövő. A magyar válogatottal, amelynek 2005-2009-ig, majd 2012 és 2017 között csapatkapitánya volt, a 2004-es és a 2012-es olimpián is negyedik helyen végzett. Nevelőegyesülete, a Pick Szeged után 2000 és 2012 között külföldön játszott, majd a Veszprém játékosa lett. Az aktív játéktól 2019-ben vonult vissza. Melyik európai topcsapatban játszott Nagy László?

Nagy László

1969. március 3-án született Bátorfi Csilla magyar sportoló. 5 olimpián az 1988-ason, az 1992-esen, az 1996-oson, a 2000-esen és a 2004-esen vett részt, ahol 2000-ben páros versenyszámban 4. helyezést ért el. Egyéniben, párosban és csapatban is többszörös Európa-bajnok, világbajnoki 3. helyezett. A versenyzői pályafutását 2007-ben fejezte be, utána edzőként tevékenykedik. Melyik sportág klasszisa Bátorfi Csilla?

Bátorfi Csilla

Oszd meg az eredményedet!

Feliratkozom a KvízKing hírlevelére!

Vissza a Kvíznaptárra!

Vissza a Kvízkosárhoz!

Vissza a Kezdőlapra!

 

A Ma van a szülinapom – március 3-án című kvízben szereplő képek és forrásaik:

Mesterházi Lajos 
Fortepan / Hunyady József

 

Hidegkuti Nándor
Fortepan / Erky-Nagy Tibor

 

Ascher Tamás
Készítette: Stekovics Gáspár – Stekovics Gáspár, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111365752

 

Zico
Fotó: Sport legends on Foter

 

Zbigniew Boniek
Fotó: marcinzpolski60 a Foteren

 

Tóth Vera
Készítette: Solymári – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49838458

 

Kaján Tibor
Fortepan / Vizsnyiczai Erzsébet

 

Alexander Graham Bell
Fotó: Smithsonian Institution a Foteren

 

Nagy László
Készítette: Kuebi = Armin Kübelbeck – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5009514

 

Bátorfi Csilla
Készítette: Nincs megadva géppel olvasható szerző. Feltételezhetően CyberDiver79~commonswiki (a szerzői jogi adatok alapján). – Nincs megadva géppel olvasható forrás. Feltételezhetően saját munka (a szerzői jogi adatok alapján)., Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1251443

Forrás: A kérdések összeállításához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a Wikipédia (CC-BY-SA-3.0). Köszönet érte minden érintettnek!

A mai nap költeménye:

Vári Attila: A búsképű lovag testamentuma

hinta-palinta álom
dugj el valamit kitalálom
dombon törik a diót
dugj el egy másik milliót
dugj el százezret vagy csak egyet
dugj el egy égő égi meggyet
dugd el előlem a napot
de találd ki a holnapot

két lepke volt a szélmalom
szeretve egymást ők forogtak
én don quijote de la mancha
vágtámban erre nem gondoltam
s most öregember-versem lépked
találj nekem egy más mértéket
egy más bolygón nyíló virágot
ne ülj rajtam mint lepke-átok

amit eldugtál kitalálom
az első volt egy szomjas állat
a második volt a magány
csapdában a csalogány
a harmadik volt a sötétség
a bennem dúló örök kétség
a negyediket csak te tudod
megtaláltad a holnapot?

s most haldokolva sem abajgat
hogy mércével mér aki nem tajdag
kis vedremben a homokot
hozván építek várfokot
öregségembe gyermeteg
emlékek messze kergetett
hinta-palinta álom
dugj el akármit kitalálom

Ajánlás
dulcinea del toboso
ne dugdosd magad énelőlem
tudom hogy veled lenne jó
de elmegyek már mindörökre

 

Blogajánló:

Cérnaszálak Ariadné fonalából

Jogbogozó

Kezdőlap

Adatkezelési tájékoztató és játékszabályzat

Ma van a szülinapom – március 3-án

Részletek

Dátum:
március 3
Esemény kategória:

A “Ma van a szülinapom…” kvízjátékban olyan embereket kell felismerni vagy a személyükhöz kapcsolódó kérdésre válaszolni, akiknek ma ünnepeljük a születésnapját vagy a születése évfordulóját. Kattints a “Ma van a szülinapom” –és a mai dátumot tartalmazó szövegre, és már kezdheted is a játékot! Ha másik napi játékra is kíváncsi vagy, kattints a dátumra,, és a lenyíló mezőben megjelenik a naptár, ahol kiválaszthatod az adott napra vonatkozó játékot.

Jó szórakozást kíván:

Snickey, a Kvízmester

Feliratkozom a KvízKing hírlevelére!

Vissza a Kvíznaptárra!

Vissza a Kvízkosárhoz!

Vissza a Kezdőlapra!